Σελίδες

27 Αυγ 2010

Φούσκα και πρόκληση το δήθεν «κοινωνικό πακέτο»

Αποκαλύπτεται μέρα με τη μέρα η προπαγανδιστική παγίδα που στήνει η κυβέρνηση για να καλλιεργήσει φρούδες προσδοκίες στο λαό


Με επικοινωνιακά «πυροτεχνήματα» για την εκπόνηση ενός δήθεν «κοινωνικού πακέτου» ενόψει ΔΕΘ, η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει τα νέα δεινά που έρχονται για το λαό. Υπουργοί και συνεργάτες του πρωθυπουργού σχεδιάζουν ήδη την προπαγάνδα που θα συνοδεύσει την παρουσία του Γ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη. Μ' αυτό το αντικείμενο έγιναν χτες και προχτές συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή υπουργών αλλά και στελεχών του «ΙΣΤΑΜΕ».
Στόχος είναι να εμφανιστεί ο πρωθυπουργός σαν φορέας μιας κατ' επίφαση «αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής», η οποία θα επιχειρηθεί να χρησιμοποιηθεί σαν κάλπικο αντίβαρο στα δεδομένα βάρβαρα μέτρα που θα ακολουθήσουν μέσα στο 2010, όπως προβλέπονται από το «επικαιροποιημένο» μνημόνιο.
Αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να παρουσιάσει το σφαγιασμό του εισοδήματος και των δικαιωμάτων του λαού σαν μονόδρομο και «αναγκαία προϋπόθεση» για την «ανάπτυξη» και την ύπαρξη «κοινωνικών πολιτικών». Στο ίδιο πνεύμα, γίνεται προσπάθεια να καλλιεργηθεί κλίμα προσμονής για «καλύτερες μέρες», με τη συνδρομή των αστικών ΜΜΕ, που διατυμπανίζουν ψέματα ότι «δε θα υπάρξουν νέα μέτρα μέσα στο 2010».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, ούτε λίγο ούτε πολύ, χαρακτήρισε χτες τις περικοπές μισθών και συντάξεων, τη δραματική περιστολή της χρηματοδότησης της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας και τις μαζικές απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, τη«μεγαλύτερη κοινωνική παροχή»!
Εντελώς προκλητικά, ισχυρίστηκε ότι η «μάχη για τον περιορισμό της σπατάλης του δημόσιου τομέα και
το γενικότερο νοικοκύρεμα και η εξυγίανση που επιφέρουμε στη δημόσια διοίκηση, (...) είναι η σημαντικότερη υπηρεσία που μπορούμε να προσφέρουμε στους πολίτες μας, αφού τα χρήματά τους πιάνουν τόπο».
Την ίδια στιγμή, υπεραμυνόταν του νέου πακέτου των 25 δισ. ευρώ που δόθηκε στις τράπεζες, ισχυριζόμενος ότι θα «προσφέρει ρευστότητα στην αγορά». Επί της ουσίας, ομολόγησε ότι οι περικοπές στο εισόδημα του λαού γίνονται για να χρηματοδοτηθούν με νέα πακέτα δισεκατομμυρίων οι τράπεζες και οι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε κάθε είδους οικονομική ενίσχυση για τα λαϊκά στρώματα μέσα στο 2010, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση δεν θα κάνει εξαγγελίες που επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο στη ΔΕΘ και δεν υλοποιούνται», υποστηρίζοντας ότι βλέπει «με άλλο μάτι αυτό που ονομάζεται κοινωνική προστασία του πολίτη». Περιγράφοντας την «κοινωνική προστασία», ανέφερε ότι η κυβέρνηση μπορεί να διαθέσει «μόνο 100 εκατομμύρια ευρώ» για «κοινωνικές πολιτικές», όσο «επιτρέπουν τα δημοσιονομικά της χώρας».
Προσπάθησε ακόμα να συνδέσει τις «κοινωνικές και αναπτυξιακές πολιτικές» της κυβέρνησης με τα προγράμματα του ΕΣΠΑ που θα καρπωθούν μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και το πακέτο στήριξης στις τράπεζες, που, όπως υποστήριξε, θα δώσει τη «δυνατότητα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά να δανειστούν»!
Ο Γ. Πεταλωτής, σε μια προσπάθεια να ξεγελάσει τα λαϊκά στρώματα και να αποτρέψει τις λαϊκές κινητοποιήσεις, υποστήριξε ότι «είμαστε μέσα στους στόχους μας, δεν υπάρχει περίπτωση για νέα μέτρα», ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η ύφεση, η ανεργία και ο πληθωρισμός θα αυξηθούν μέσα στο 2011 υποστηρίζοντας, εντελώς αβάσιμα, πως «μέσα στο 2012 θα υπάρχει ανάταξη της οικονομίας και θα έχουμε ανάπτυξη, περιορισμό της ανεργίας και του πληθωρισμού».
Στρατιές τεχνοκρατών
Στο φόντο της συζήτησης περί ανασχηματισμού, αλλά και σχεδίων για «δομικές αλλαγές» στο πρωθυπουργικό γραφείο, ήρθε χτες στη δημοσιότητα απόφαση του πρωθυπουργού που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 6 του Αυγούστου, για έκτακτες προσλήψεις 20 συμβούλων, με σκοπό την ενίσχυση του πολιτικού του γραφείου.
Η στελέχωση του Μεγάρου Μαξίμου με στρατιές τεχνοκρατών, που έχουν «προϋπηρεσία» σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, στόχο έχει να ενισχύσει και να συμπληρώσει το αντιλαϊκό έργο των κυβερνητικών στελεχών. Το ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα που επιδιώκει να δημιουργήσει ο πρωθυπουργός, με την προσθήκη των «συμβούλων», θα επιταχύνει το αντιδραστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, καθώς ο συντονισμός θα περάσει σε λίγα και δοκιμασμένα χέρια.
Οι «σύμβουλοι», σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναλάβουν το σχεδιασμό της στρατηγικής, επικοινωνίας, οργάνωσης και διοίκησης του πρωθυπουργικού γραφείου, ενώ θα έχουν ρόλο «συμβουλευτικό» προς τους υπουργούς. Το συνολικό κόστος της αμοιβής τους για το 2010 θα ανέλθει στα 212.000 ευρώ, και στα 642.000 ευρώ για το καθένα από τα επόμενα χρόνια.
Ο Γ. Πεταλωτής προσπάθησε χτες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, χαρακτηρίζοντας «επιβεβλημένο σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση της χώρας, το Γραφείο του Πρωθυπουργού να είναι άρτια στελεχωμένο, προκειμένου και να προσλαμβάνει την ελληνική και τη διεθνή πραγματικότητα και να βρίσκονται λύσεις με τον πιο οικονομικό τρόπο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου