Σελίδες

20 Μαρ 2011

Βάρβαρη κλιμάκωση στο βωμό των μονοπωλίων...

Τσεκούρι σε όλα τα κοινωνικά επιδόματα και στις φοροελαφρύνσεις των λαϊκών νοικοκυριών, ανατιμήσεις έμμεσων φόρων (ΦΠΑ κ.ά.), τιμολογίων κ.ο.κ. Πακέτα ιδιωτικοποιήσεων για την αδηφαγία των μονοπωλίων.
Την επόμενη σφοδρή κλιμάκωση απέναντι στο λαό και πακέτα με νέα μέτρα για ακόμη 75 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 ετοιμάζουν τις μέρες αυτές τα λησταρχεία του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου. Οι τελικές αποφάσεις τους πάρθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής και στα Συμβούλια Υπουργών Οικονομίας της ΕΕ (ΕΚΟΦΙΝ - Γιούρογκρουπ) της περασμένης βδομάδας πήραν, όπως είναι είναι απόλυτα ευνόητο, και τη σύμφωνη γνώμη από το ΔΝΤ. 
Αύριο Δευτέρα συνεδριάζει σε «έκτακτη σύσκεψη» το Γιούρογκρουπ με αντικείμενο τις «λεπτομέρειες» του συνολικού πακέτου για τη διάσωση του εκμεταλλευτικού συστήματος.

Για τη συνέχεια (24-25 Μάρτη) ξανά η Σύνοδος Κορυφής της λυκοσυμμαχίας για το σχέδιο τελικής λύσης που απεργάζονται.
Ούτε και το νέο πακέτο με τα 75 δισ. ευρώ ούτε τόσα κι άλλα τόσα δεν πρόκειται να φτάσουν προκειμένου να ικανοποιήσουν την αδηφαγία των μονοπωλίων. Για το λαό είναι μάταιος κόπος. Οι ψεύτικες ελπίδες που επιχειρεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση, και με μοναδικό στόχο να διευκολύνει το πέρασμα των νέων μέτρων, στην πραγματικότητα ήδη έχουν καταρρεύσει και μάλιστα με μπόλικο πάταγο. 
Το αποδείχνουν και τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που αφορούν στο δίμηνο Γενάρης - Φλεβάρης του 2011, διάστημα στο οποίο τα φορολογικά έσοδα που μάζεψαν όχι μόνο δεν έφτασαν στον αντιλαϊκό πήχη, αλλά αντίθετα υποχώρησαν με ρυθμό πάνω από 9%. Το ξεζούμισμα του λαϊκού εισοδήματος, η μαζική ανεργία, η πτώση σε μισθούς, μεροκάματα, συντάξεις, η παραπέρα ενίσχυση αυτής της διαδικασίας και από τους φόρους πάνω σε εμπορεύματα μαζικής λαϊκής κατανάλωσης, η απόγνωση της λαϊκής οικογένειας είναι η άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος. 
Για τους καπιταλιστές, ο δρόμος της βαρβαρότητας αποτελεί και τη μοναδική διέξοδο και ακριβώς σε αυτήν τη ρότα πορεύονται. Για το λαό είναι ο όλεθρος.
Σειρά από αντιφάσεις και αντιθέσεις θα παραχθούν και μέσα από τη νέα φουρνιά των αντιλαϊκών μέτρων, χωρίς τα οποία όμως οι καπιταλιστές δεν μπορούν να κουνηθούν ούτε ρούπι. Να, και το τι σκαρφίζονται τώρα: Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, τάχα για να ...αποσυμπιέσει το υπέρογκο κρατικό χρέος, θα προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ για 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015. 
Ταυτόχρονα και για τα επόμενα χρόνια, όπως και οι ίδιοι το προδιαγράφουν, το κρατικό χρέος θα φτάσει στο 160% με 170% του ΑΕΠ. Τα υπολογιζόμενα ποσά από τις ιδιωτικοποιήσεις όχι μόνο δε φτάνουν για τη μείωση του ήδη συσσωρευμένου χρέους, αλλά ούτε καν για τα από δω και πέρα δάνεια, γι' αυτά που έχουν προβλέψει από τις νέες εκταμιεύσεις των μηχανισμών στήριξης 
(ΕΕ - ΔΝΤ) και τις λεγόμενες «αγορές» που ευαγγελίζονται.
«Πακέτα» 75 δισ. ευρώ
Για την περίοδο 2011 με 2015 βάζουν μπροστά τα πακέτα ύψους τουλάχιστον 
25 δισ. ευρώ που επιμερίζονται σε16,5 δισ. ευρώ από την παραπέρα περιστολή δαπανών και πάνω από 8,5 δισ. ευρώ με νέους αντιλαϊκούς φόρους, με κυρίως πιάτο τους ειδικούς φόρους πάνω στα εμπορεύματα μαζικής λαϊκής κατανάλωσης. Η ανακοίνωση του «βασικού πλάνου» αναμένεται το αργότερο μέχρι τα μέσα του Απρίλη 2011, προκειμένου να «περάσει» από τη Βουλή (για την ώρα άγνωστο με ποια διαδικασία) το αργότερο μέχρι τα μέσα του Μάη. Ταυτόχρονα προχωρούν σε κλιμάκωση και του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων για ακόμη 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015.
Μια πρώτη «κοστολόγηση» των βάρβαρων μέτρων κοινοποιήθηκε από το ΔΝΤ στην ...«έκθεση προόδου» που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη. 
Να σημειωθεί ότι πρόκειται για απλή κόπια των «επεξεργασιών» της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ:
  • Μαζί με τις νέες τρανταχτές ανατιμήσεις σε φόρους κατανάλωσης (ΦΠΑ, πετρέλαιο θέρμανσης, άλλοι ειδικοί φόροι) προχωρούν τώρα και σε αύξηση των φόρων για τους ήδη καρατομημένους μισθούς και τις συντάξεις. Είναι απόλυτα σίγουρο ότι θα προχωρήσουν σε τσεκούρι ή και στην πλήρη κατάργηση σειράς φοροελαφρύνσεων σε εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις που αφορούν στις δαπάνες των νοικοκυριών που μέχρι σήμερα αναγνωρίζονται και που «μετριάζουν» τη φοροεπιδρομή. Από το κόψιμο των «φοροελαφρύνσεων» μαζί με τα νέα χαράστια σε αυτοαποσχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ προσβλέπουν σε επιπλέον έσοδα από 2% μέχρι 4% του ΑΕΠ, δηλαδή 4,6 δισ. με 9,2 δισ. ευρώ!
  • Είναι απόλυτα αποφασισμένοι να συνδέσουν τα κάθε είδους «κοινωνικά επιδόματα» με τα όρια της επίσημης φτώχειας (6.900 ευρώ), δηλαδή μόνο για τη διαχείριση των ακραίων φαινομένων της εξαθλίωσης που γεννά η πολιτική τους. Για το συγκεκριμένο υπάρχει ειδική αναφορά στην ...«έκθεση προόδου» που το ΔΝΤ έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη Τετάρτη, προσδιορίζοντας το τσεκούρι στα κοινωνικά επιδόματα από 1% μέχρι 2% του ΑΕΠ, δηλαδή από 2,3 δισ. μέχρι 4,6 δισ. ευρώ! που θα τα περάσουν από φέτος για να ισχύσουν από το 2012. Στα νέα μέτρα συμπεριλαμβάνεται η καρατόμηση στα επιδόματα ανεργίας, στο ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων, στα επιδόματα πολυτέκνων κ.ά.
  • Νέες ανατιμήσεις ετοιμάζουν για τα τιμολόγια πρώην ΔΕΚΟ. Από τις μαζικές απομακρύνσεις εργαζομένων στο δημόσιο τομέα και την παραπέρα μείωση μισθών πάνω από 20%, περιμένουν «εξοικονομήσεις» τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ.
  • Μέχρι τέλος Μάη θα έχουν συντάξει την τελική έκθεση «για τις μορφές πολιτικής και τους ποσοτικούς στόχους» για τις δαπάνες Υγείας (νοσήλια, φάρμακο), την κρατική χρηματοδότηση του συστήματος Υγείας κ.ά. Το χρονοδιάγραμμα δράσης θα έχει υιοθετηθεί το αργότερο μέχρι τον Ιούνη. Τα ποσά που κόβονται φτάνουν στο 1% του ΑΕΠ ή σε περίπου 2,3 δισ. ευρώ σε συνέχεια των προηγούμενων «εξοικονομήσεων».
  • Τα ακόμη χειρότερα έρχονται να εφαρμόσουν απέναντι στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, με στόχο να συγκεντρώνουν το βαθμιαία συρρικνούμενο ΦΠΑ μέσω των λεγόμενων αντικειμενικών κριτηρίων.
Μαζικό ξεπούλημα
Για τη χοάνη της πλουτοκρατίας, πάνω και στα 25 δισ. ευρώ, έρχονται να στοιβάξουν και τις ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ ύψους 50 δισ. ευρώ για την περίοδο 2011-2015. Το σύνολο των μέτρων, πάντα για την ώρα, που σκοπεύουν να ξετυλίξουν φτάνει στα 75 δισ. ευρώ !
Βασικοί και συγκεντρωμένοι κλάδοι, νευραλγικές υποδομές, δίκτυα, φιλέτα ακίνητης περιουσίας τα προορίζουν για νέο πεσκέσι στις μερίδες της πλουτοκρατίας. Το βασικό σχέδιο θα παρουσιαστεί το αργότερο μέχρι το τέλος του Μάρτη.
Βασικές υποδομές: Προχωρούν στην «επέκταση συμβάσεων παραχώρησης» για την Αττική Οδό και την Εγνατία Οδό. Λεγόμενοι «στρατηγικοί επενδυτές» ετοιμάζονται να βάλουν πόδι στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, μέσω συμβάσεων παραχώρησης. Παράλληλα, μαγειρεύουν και συμβάσεις παραχώρησης σε ιδιωτικά κεφάλαια για 11 περιφερειακά λιμάνια και για 850 μαρίνες. Στην πρώτη θέση των παραχωρήσεων βρίσκονται και τα πολύ μεγάλα φιλέτα, όπως το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, για το οποίο, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικοί παράγοντες, γίνονται διαβουλεύσεις με ξένους επενδυτές.
ΔΕΠΑ: Δρομολογείται η παραπέρα πώληση ποσοστών σε ιδιώτες. Σήμερα, το Δημόσιο έχει στη ΔΕΠΑ το 65% έναντι ποσοστού 35% της εισηγμένης στο χρηματιστήριο «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ), στην οποία ήδη υπάρχει κολεγιά του κράτους με τον όμιλο του Λάτση, που προφανώς θα έχει και τον πρώτο λόγο για τη συνέχεια.
ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ: Ντόπια και ξένα μονοπώλια, από μόνα τους ή σε κοινοπρακτικά σχήματα, κονταροχτυπιούνται για τον έλεγχο του κλάδου ύδρευσης - αποχέτευσης. Η γαλλικών συμφερόντων «Suez Environement», όπως και ο όμιλος του Μπόμπολα είχαν εκδηλώσει «επενδυτικό ενδιαφέρον». Ορισμένοι ενδοκυβερνητικοί σχεδιασμοί προβλέπουν την ενίσχυση των επιχειρήσεων αυτών με νέες επενδύσεις και διεθνείς συμφωνίες, με τις πλάτες του Δημοσίου, ώστε να γίνουν πιο δελεαστικές για τους επίδοξους μνηστήρες.
Τράπεζες: Για την Αγροτική (ΑΤΕ) ήδη έχουν ξεκινήσει να την ξεφορτώνουν από βάρη και «επισφάλειες» (που τα μεταφέρουν στο κρατικό χρέος) προκειμένου να την κάνουν περισσότερο δελεαστική στους ιδιώτες. Στη συνέχεια θα ξεπουλήσουν και όλες τις θυγατρικές του αγροτικού κλάδου. Για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ετοιμάζουν την εκχώρηση του κερδοφόρου κομματιού αφού προηγουμένως το σπάσουν στα δυο. Για ξεκοκάλισμα από τους τραπεζίτες, σε όφελος και άλλων κεφαλαιοκρατών, έχουν το νέο κρατικό πακέτο με τα ακόμη 30 δισ. ευρώ, σε συνέχεια των 68 δισ. ευρώ που τους έχουν μοιράσει οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ.
Ακίνητη περιουσία: Επικεντρώνουν στα φιλέτα, είτε με μακροχρόνιες συμβάσεις παραχώρησης και συμπράξεις με τα μονοπώλια είτε με πώληση. Στο κόλπο βάζουν και τις τράπεζες που μέσω των «εξειδικευμένων» εταιρειών τους (real estate) αναλαμβάνουν ρόλο συμβούλου, εξεύρεσης πελατών κ.ο.κ. Στους σχεδιασμούς τους είναι η ίδρυση εταιρείας - «ομπρέλας», κάτω από την οποία θα στεγάσουν άλλα «ώριμα προς αξιoποίηση» και μεγάλης εμπορικής αξίας φιλέτα. Την εταιρεία - ομπρέλα θα τη σπρώξουν στη συνέχεια στο χρηματιστήριο, επιχειρώντας να διασφαλίσουν τεράστια μερίσματα και κέρδη για τους μεγαλομετόχους. 
Για τη διευκόλυνση των «επενδυτών», σκοπεύουν να προχωρήσουν και στην άρση των διοικητικών εμποδίων, που μπορεί να προκύπτουν από υπάρχοντες κανονισμούς και υπηρεσίες, όπως η Αρχαιολογική και η Πολεοδομία.
Τζόγος: Προχωρούν σε εκποίηση πλειοψηφικών πακέτων στα κρατικά λαχεία (Εθνικό - Λαϊκό) και στην πώληση του ποσοστού του Δημοσίου στο Καζίνο Πάρνηθας. «Στρατηγικός επενδυτής» μπαίνει και στο ιπποδρομιακό στοίχημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου