Σελίδες

20 Μαρ 2011

Ιστορικά ξεπερασμένος...

Οσο και αν φαντάζει απίστευτο, μια χούφτα χρηματοπιστωτικοί κολοσσοί στις ΗΠΑ πήραν ...1,455 τρισεκατομμύρια δολάρια συνολική οικονομική ενίσχυση από το κράτος για να αντιμετωπίσουν την κρίση τους. 
Η Citigroup ήταν η τράπεζα που έλαβε τη μεγαλύτερη ενίσχυση κατά τη διάρκεια της κρίσης στις ΗΠΑ, καθώς, σύμφωνα με την 30ή και τελευταία έκθεση του «Congressional Oversight Panel», μέσω των διαφόρων κρατικών πακέτων στήριξης, η Citigroup έλαβε μετρητά και εγγυήσεις συνολικού ύψους 476,2 δισ. δολ. 
Δεύτερη στη σχετική λίστα είναι η Bank of America με 336,1 δισ. δολ. και τρίτη η Morgan Stanley με 135 δισ. δολ. Ακολουθεί η JP Morgan Chase με 129,6 δισ. δολ., η Wells Fargo με 107,2 δισ. δολ. και η Goldman Sachs με 89,6 δισ. δολ. 
Σύμφωνα με την έκθεση, συνολικά 19 τράπεζες έλαβαν οικονομική ενίσχυση το ποσό των 1,455 τρισ. δολ. 

Ο στόχος βέβαια έχει επιτευχθεί. Ηδη οι σημαντικότερες τράπεζες έχουν περάσει στην κερδοφορία και το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο διαρκώς γιγαντώνεται. 
Την ίδια στιγμή όμως ολοένα και περισσότερα εκατομμύρια λαϊκών νοικοκυριών βυθίζονται πιο κάτω, σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και ανέχειας. 
Μόλις πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι στις ΗΠΑ οι άνθρωποι που καταφεύγουν στα κουπόνια σίτισης για να επιβιώσουν ξεπερνούν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα 59 εκατομμύρια, ενώ οι άνεργοι ξεπερνούν τα 31 εκατομμύρια. 
Η καπιταλιστική κρίση οξύνει στο έπακρο τις ταξικές αντιθέσεις, επιβεβαιώνοντας περίτρανα ότι ο καπιταλισμός είναι ιστορικά ξεπερασμένος και όσο δεν ανατρέπεται θα κατατρώει στην κυριολεξία τις σάρκες της ανθρωπότητας και των λαών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου