Σελίδες

27 Αυγ 2010

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ


http://tasosnastos.blogspot.com/


Κολεγιές και καραμπόλες μεταξύ πολιτικά ομόαιμων
Κουρνιαχτός ονοματολογίας από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και «Δημοκρατική Αριστερά»









Τους επιχειρηματικούς και πολιτικούς διαγκωνισμούς, που συνδέονται άμεσα με τη νέα διοικητική δομή του αντιλαϊκού «Καλλικράτη», φανερώνει η τακτική των αστικών κομμάτων και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στην ανάδειξη υποψηφίων για τη θέση του δημάρχου Αθηναίων και περιφερειάρχη Αττικής.
Ταυτόχρονα, στις επιλογές των κομμάτων αποτυπώνεται η προσπάθειά τους να κρατήσουν τη συζήτηση στο επίπεδο της ονοματολογίας, με στόχο να εκτονωθεί ανώδυνα για το σύστημα η λαϊκή δυσαρέσκεια, μέσα από συνδυασμούς και πρόσωπα που πλασάρονται σαν δήθεν «φερέγγυα», «υπερκομματικά» και «ανεξάρτητα».
Στον κουρνιαχτό της ονοματολογίας, προκαλούνται ακόμα και «καραμπόλες» μεταξύ των κομμάτων, ενώ αποκαλύπτεται η σύμπλευσή τους στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση. Ειδικά για τον ΛΑ.Ο.Σ. και τον
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, η τακτική τους ισοδυναμεί με μια καραμπινάτη προσπάθεια είτε να στηρίξουν, είτε να εξωραΐσουν την αντιλαϊκή στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, ή και των δύο.
Για τον Δήμο Αθήνας, η ΝΔ έχει δώσει την στήριξή της στον νυν δήμαρχο Ν. Κακλαμάνη, τον οποίο στηρίζει και ο ΛΑ.Ο.Σ.. Ο Γ. Καρατζαφέρης έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να στηρίξει και μια υποψηφιότητα του ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια Αττικής, όπως και μία της ΝΔ, «αν δημιουργούσε προοπτικές νίκης». Τελικά, προσανατολίζεται σε αυτόνομη κάθοδο στην περιφέρεια, με την Ν. Τζαβέλλα, εν μέσω κόντρας με τον Μ. Βορίδη, που είχε επίσης εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Για την Περιφέρεια Αττικής, υποψήφιος της ΝΔ θα είναι ο Β. Κικίλιας, επιλογή που προκαλεί δυσαρέσκεια σε μεγάλη μερίδα των στελεχών της. Ανάμεσά τους ο βουλευτής Γ. Μανώλης που είχε προτείνει τον εργατολόγο Α. Μητρόπουλο, του οποίου την υποψηφιότητα προωθεί ομάδα του ΠΑΣΟΚ (Οικονόμου, Χωραφάς, Τζιόλας) αλλά και η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα, την ερχόμενη βδομάδα, υπάρχουν πληροφορίες ότι θα οργανωθεί ανοιχτή εκδήλωση για να παρουσιαστεί η υποψηφιότητα Μητρόπουλου, όπου θα σπεύσει η ηγεσία του ΣΥΝ για να τη στηρίξει, αν στο μεταξύ δεν επικρατήσουν οι άλλες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν για υποψήφιο περιφερειάρχη τον Αλ. Αλαβάνο.
Για τον Δήμο Αθήνας και την περιφέρεια Αττικής εκκρεμεί η απόφαση του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, υπήρξαν διαβουλεύσεις με τη «Δημοκρατική Αριστερά» του Φ. Κουβέλη για κοινή κάθοδο στον δήμο Αθήνας με τον Γ. Καμίνη, την οποία ο Φ. Κουβέλης βαφτίζει «υπερκομματική».
Δημοσκοπήσεις και γκρίνια
Οπως διαρρέει το Μέγαρο Μαξίμου, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν «χαμηλή δημοτικότητα» για τον Γ. Καμίνη σε αντίθεση με τα «υψηλά ποσοστά» που παρουσιάζει μια πιθανή υποψηφιότητα της Φ. Γεννηματά. Ωστόσο η κυβέρνηση περιμένει τα στοιχεία νέας δημοσκόπησης για τον Γ. Καμίνη, που αφορά τη θέση του Περιφερειάρχη Αττικής.
Τους τελικούς υποψήφιους για τους μεγάλους δήμους (Αθήνας, Θεσσαλονίκης) και τις περιφέρειες της χώρας, θα τους υποδείξει ο πρωθυπουργός, το διήμερο 3 - 5 Σεπτέμβρη, στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.
Προχτές συνεδρίασε και η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ η οποία κατέληξε - ως συνήθως - στη δημιουργία μιας επιτροπής που θα εξετάσει όλες τις προτάσεις και θα καταλήξει την ερχόμενη βδομάδα. Στη διάρκειά της καταγγέλθηκαν από εκπροσώπους συνιστωσών «σοβαρές αδυναμίες και καθυστερήσεις στην έγκαιρη προετοιμασία». Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για τον τρόπο που η ηγεσία του ΣΥΝ χειρίζεται το ζήτημα της εξεύρεσης υποψηφίων και την αγνόηση των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της δημοτικής παράταξης της «Ανοιχτής Πόλης».
Ενδεικτική είναι η δήλωση που έκανε η Ελένη Πορτάλιου, στέλεχος της «Ανοιχτής Πόλης» (στην ιστοσελίδα της «Ενωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ»): «Ολα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας αυτές τις ημέρες και αφορούν σε διαβουλεύσεις και παρασκήνια για υποψηφιότητες στο δήμο της Αθήνας, γίνονται απολύτως εν αγνοία της Ανοιχτής Πόλης. Προσβάλλουν, κατά την γνώμη μου, βάναυσα τις συλλογικές διαδικασίες και τους ανθρώπους της δημοτικής κίνησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου