Σελίδες

27 Αυγ 2010

Χρήμα υπάρχει μόνο για το κεφάλαιο... για τα λαϊκά στρώματα υπάρχει ο αγώνας τους


http://tasosnastos.blogspot.com/
«Εκλεισε οριστικά το κεφάλαιο "κοινωνικό μνημόνιο" για την κυβέρνηση, την ίδια ώρα που ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου τοποθετήθηκε χθες δημόσια, με ομιλία του στη Βουλή, διαψεύδοντας πως υπάρχει "νέο Μνημόνιο" αλλά και ότι υφίσταται περίπτωση λήψης νέων μέτρων. Oι πολυαναμενόμενες παροχές που θα ανακούφιζαν τις χαμηλότερες εισοδηματικά τάξεις έμειναν στα χαρτιά και ο Πρωθυπουργός εξαναγκάζεται εκ των πραγμάτων να ανέβει στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ με "άδεια χέρια" (...) Η δραματική υστέρηση στα έσοδα του κράτους σε συνδυασμό με τις μεγάλες τρύπες του προϋπολογισμού λειτούργησαν αποθετικά στις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε παροχές που θα ανακούφιζαν ως έναν βαθμό τους χαμηλόμισθους, τους συνταξιούχους και τους κοινωνικά άπορους. Η προσπάθεια που έκανε το Μέγαρο Μαξίμου να εντοπίσει πόρους από τους οποίους θα μπορούσε να αντλήσει ορισμένα κεφάλαια ώστε να χρηματοδοτηθούν προγράμματα για τις συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών δεν απέφερε αποτελέσματα» (το θέμα στα ΝΕΑ).
για τα λαϊκά στρώματα υπάρχει ο αγώνας τους
«Ο πρωθυπουργός είπε: "Συνεχίζουμε το έργο των αλλαγών και των ανατροπών (...) Από εδώ και πέρα θα συνεχίσουμε την πορεία που έχουμε προδιαγράψει, αναστροφής ουσιαστικά όλων των οικονομικών και κοινωνικών δεδομένων των τελευταίων ετών". Σύμφωνα με το "επικαιροποιημένο" μνημόνιο, αυτά σημαίνουν νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, στην Κοινωνική Ασφάλιση (περικοπές κρατικής χρηματοδότησης, χτύπημα των επικουρικών κλπ.), κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, δηλαδή παραπέρα μείωση μισθών
στον ιδιωτικό τομέα, δραστικές περικοπές στις δαπάνες Υγείας - Πρόνοιας, Παιδείας, ΟΤΑ κλπ., νέο κύμα ιδιωτικοποιήσεων (μεταφορές, π.χ. ΟΣΕ, διαχείριση νερού, ηλεκτρική ενέργεια), μείωση μισθών δημοσίων υπαλλήλων, επιβολή νέων φοροεισπρακτικών μέτρων και με το πέρασμα μεγάλης μερίδας ειδών πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης σε ΦΠΑ 23%, φοροαπαλλαγές και παραπέρα ενίσχυση του κεφαλαίου με κρατικό χρήμα για επενδύσεις, "απελευθέρωση" των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων ως ένα ακόμη πεδίο κερδοφορίας του. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί έμποροι και αγρότες δεν πρέπει να τρέφουν καμία αυταπάτη. Η επίθεση εντείνεται. Χρειάζεται αποφασιστική οργάνωση και αντεπίθεση με ενιαίο μέτωπο σε κάθε κλάδο, κάθε τόπο δουλειάς, κάθε γειτονιά. Να αρνηθούν να πληρώσουν το χρέος που δημιούργησε η πλουτοκρατία, τις συνέπειες της κρίσης, να προτάξουν τη διεκδίκηση ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών τους. Πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για αποδέσμευση από την ΕΕ, για ανάπτυξη που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα μονοπώλια, για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία»(το σχόλιο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου