Σελίδες

27 Αυγ 2010

Να έρθει στη Βουλή το «επικαιροποιημένο» μνημόνιο





Χρειάζεται λαϊκή αποφασιστική οργάνωση και αντεπίθεση, να αρνηθεί ο λαός να πληρώσει το χρέος που δημιούργησε η πλουτοκρατία, σημειώνει το ΚΚΕ



Σε ανακοίνωσή της, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημειώνει:
«Η επικαιροποίηση του μνημονίου της κυβέρνησης με την ΕΕ και το ΔΝΤ εγκαινιάζει νέα κλιμάκωση της επίθεσης κατά των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων και του εισοδήματος των εργαζομένων.
Το νέο "επικαιροποιημένο" μνημόνιο δεν είναι απλά εξειδίκευση του γνωστού μνημονίου, αλλά προσθέτει νέες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που κάνουν ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα, για να γίνει ακόμη πιο φθηνή η εργατική δύναμη.
  • Καταφέρει ένα ακόμη πλήγμα στις Συλλογικές Συμβάσεις, δίνοντας υπεροχή στις επιχειρησιακές συμβάσεις έναντι των κλαδικών που ανοίγει το δρόμο για την καθιέρωση των ατομικών συμβάσεων.
  • Δίνει νέα ώθηση στην επέκταση της μερικής εργασίας, καταργώντας και αυτούς τους ελάχιστους περιορισμούς που έθετε ο προηγούμενος νόμος 3846/2010.
  • Προβλέπει τον περιορισμό του επιδόματος ανεργίας σε μια στιγμή που η ανεργία καλπάζει.
  • Δίνει συνέχεια στη δραστική μείωση των αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων.
Το νέο "επικαιροποιημένο" μνημόνιο δίνει συνέχεια στο αντιασφαλιστικό έγκλημα, βάζοντας τώρα στο στόχαστρο τις επικουρικές συντάξεις που θα οδηγήσει σε νέα μείωση των συντάξεων.
  • Επιταχύνει την απελευθέρωση των τομέων στρατηγικής σημασίας, σιδηροδρομικές μεταφορές και ενέργεια που θα κάνουν ακόμα πιο ακριβές τις υπηρεσίες αυτές για το λαό.
  • Ανοίγει νέα πεδία κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο με το άνοιγμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων, για να διοχετεύσουν οι μεγαλοκαπιταλιστές τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαιά τους.
  • Συνεχίζει και κλιμακώνει την επιχείρηση αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος με τις νέες αυξήσεις του ΦΠΑ, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης με τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών και μια σειρά άλλα μέτρα.
  • Την ίδια ώρα, που για τους εργαζόμενους προωθούνται νέα επώδυνα μέτρα, δίνονται νέες παροχές στο μεγάλο κεφάλαιο όπως τα 25 δισ. για τη στήριξη των τραπεζών και τα δισ. ευρώ που θα μοιραστούν στις μεγάλες επιχειρήσεις μέσα από το νέο αναπτυξιακό νόμο και άλλες αποφάσεις.
Ολα αυτά τα μέτρα είναι μέτρα που επί δεκαετίες επεδίωκε η πλουτοκρατία, τα προγραμμάτιζε η ΕΕ και τα είχαν στα προγράμματά τους και το ΠΑΣΟΚ και
η ΝΔ.
Τη στιγμή που το νέο "επικαιροποιημένο" μνημόνιο κλιμακώνει την επίθεση, η κυβέρνηση με μια ενορχηστρωμένη επιχείρηση επιδιώκει να καλλιεργήσει αυταπάτες στο λαό προβάλλοντας ότι δήθεν "οι θυσίες πιάνουν τόπο" και "αποδίδουν καρπούς", και ότι δε θα παρθούν νέα αντιλαϊκά μέτρα.
Η κυβέρνηση, μετά την ψήφιση του αρχικού μνημονίου με την ΕΕ και το ΔΝΤ, στην προσπάθειά της να διευκολυνθεί στην προώθηση των αντιλαϊκών μέτρων φρόντισε να παρακάμψει και αυτήν τη Βουλή με τη γνωστή κατάπτυστη τροπολογία που πραξικοπηματικά ψήφισε την επομένη μέρα, σε αντίθεση ακόμα και με το Σύνταγμα.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για αυταπάτες. Η επίθεση θα συνεχιστεί ακόμα και όταν υπάρξει ανάπτυξη, η οποία θα είναι και αναιμική, και προσωρινή, και θα προετοιμάσει την επόμενη κρίση.
Χρειάζεται λαϊκή αποφασιστική οργάνωση και αντεπίθεση. Ο λαός πρέπει να αρνηθεί να πληρώσει το χρέος που δημιούργησε η πλουτοκρατία, να πληρώσει η οικονομική ολιγαρχία. Να διεκδικήσει τον άλλον δρόμο ανάπτυξης, με τη λαϊκή εξουσία και οικονομία που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.
Ταυτόχρονα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει υποχρέωση το νέο αυτό επικαιροποιημένο μνημόνιο να το φέρει για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου