Ισχυροποίηση της θέσης της στο χώρο της Ενέργειας και ρόλο στο ιμπεριαλιστικό παιχνίδι επιχειρεί η Τουρκία, διεκδικώντας ξεκάθαρα μερίδιο στα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, μετά και την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να δρομολογήσει έρευνες στα οικόπεδα που ανήκουν στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και να ξεκινήσει εφαρμογή των σχεδίων για ανεύρεση υδρογονανθράκων με πρώτη συμφωνία συνεργασίας αυτή με το Ισραήλ και αντικείμενο το «οικόπεδο 12». Η συμφωνία οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης Κύπρου - Ισραήλ προκάλεσε τις εντονότερες των αντιδράσεων εκ μέρους της Αγκυρας, η οποία προχώρησε άμεσα σε παράνομη σύναψη συμφωνίας με το ψευδοκράτος της κατεχόμενης Κύπρου για «οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας», ξεκινώντας παράλληλα έρευνες τόσο με το τουρκικό πλοίο «Πίρι Ρέις», όσο και σε συνεργασία με νορβηγικές εταιρείες, στα θαλάσσια οικόπεδα της Κύπρου που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του κατοχικού καθεστώτος.
Η συμφωνία με τη «Shell»
Την ολοκλήρωση των ερευνών ακολούθησε η υπογραφή συμφωνιών έρευνας, παραγωγής και διανομής πετρελαίου μεταξύ της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίων (ΤΡΑΟ) και της εταιρείας «Shell» για τη Νοτιοανατολική Τουρκία και τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αττάλειας, στις 23 Νοέμβρη.
Τουρκικά δημοσιεύματα που προανήγγειλαν τη συμφωνία δεν απέκλειαν αυτή να επεκταθεί και στα οικόπεδα που βρίσκονται βόρεια της Κύπρου και ανήκουν στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπό κατοχικό έλεγχο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η βρετανο-ολλανδική «Shell» - όπως αποκαλύπτουν στελέχη της εταιρείας - είχε στο «πρόγραμμα» έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ από το 1974, οι οποίες και ανεστάλησαν λόγω της εισβολής και ενδεχομένως να ενεργοποιηθούν με την παρούσα συμφωνία.
Παράλληλα, η Τουρκία επιτίθεται μεν στο Ισραήλ για τις συμφωνίες με την Κυπριακή Δημοκρατία, ωστόσο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο σε περίπτωση εξομάλυνσης των σχέσεών τους, που έχουν παγώσει με αφορμή την επίθεση στο πλοίο «Μαβί Μαρμαρά», να υπάρξει συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας μελλοντικά. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, ο οποίος ανέφερε ότι «είναι απαράδεκτο για μας το γεγονός ότι το Ισραήλ συμπεριφέρεται σαν να μη συνέβη τίποτα όσον αφορά τη δολοφονία εννιά πολιτών μας( σ.σ. στο "Μαβί Μαρμαρά"). Πρέπει να πω ότι αυτό συνιστά σημαντικό εμπόδιο για τις συνεργασίες και τα σχέδια που θα αναπτύξουμε στο χώρο της Ενέργειας. Περιμένουμε τη στάση που θα τηρήσει το Ισραήλ, το οποίο είναι αυτό που θα άρει την κατάσταση αυτή, πράγμα που έχει σημασία και για τον ενεργειακό τομέα. Πιστεύω ότι θα κάνουν την υπέρβαση αυτή και το ελπίζω». Παράλληλα, χαρακτήρισε «παράνομες» τις συμφωνίες με την Κυπριακή Δημοκρατία, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να γίνονται ενώ το καθεστώς στην περιοχή δεν είναι ξεκάθαρο.
Τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου
Η συμφωνία Κύπρου - Ισραήλ για την εκμετάλλευση μέρους της ΑΟΖ της Κύπρου περιπλέκει το «κουβάρι» των ανταγωνισμών, σε μια περιοχή που είναι γνωστό ότι κρύβει τεράστια αποθέματα ενεργειακών πόρων. Είναι φανερό ότι το Ισραήλ με τις έρευνες για φυσικό αέριο στο «οικόπεδο 12» δείχνει τη διάθεσή του να εδραιώσει τα συμφέροντά του εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει συνεργασία και για τα υπόλοιπα «οικόπεδα». Με δεδομένο ότι το «οικόπεδο 12» εμφανίζεται ως κατώτερο των υπολοίπων, το Ισραήλ εντείνει τις πιέσεις προκειμένου να εξασφαλίσει συνεργασία στα οικόπεδα των οποίων τα κοιτάσματα δείχνουν να είναι πολύ πλουσιότερα. Οπως αποκαλύφθηκε και σε δηλώσεις ερευνητών, όπως ο ειδικός για θέματα ορυκτών πόρων καθηγητής Α. Φώσκολος, τα κοιτάσματα της Κύπρου εκτιμώνται ότι διαθέτουν πάνω από 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και ενεργειακά ισοδυναμούν με το απόθεμα του αργού πετρελαίου της Αλάσκας. Σύμφωνα με τον ίδιο, «το οικόπεδο "τέσσερα" θα πρέπει να έχει περίπου τρεις - τέσσερις φορές περισσότερο φυσικό αέριο από ό,τι το κοίτασμα της Αφροδίτης (οικόπεδο 12), δηλαδή κοντά στο ένα τρισεκατομμύριο κυβικά μέτρα. Επίσης, τα οικόπεδα "πέντε" και "έξι" υπόσχονται πολλά».
Ενδεικτικό του πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου και των ιμπεριαλιστικών παιχνιδιών που εξελίσσονται εις βάρος των λαών, είναι ότι τα ενεργειακά κοιτάσματα της περιοχής εκτιμώνται σε περίπου 15 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, μεταξύ αυτών τα κοιτάσματα της Κύπρου, της λεκάνης του Ηροδότου και της Κρήτης.
Επίσης, σύμφωνα με τον Α. Φώσκολο, «η Αίγυπτος έχει κολοσσιαίο ενδιαφέρον να οριστεί σύντομα η ΑΟΖ Κύπρου - Ελλάδας για να εξάγει μέσω αγωγού τα πλεονασματικά της 6 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Η εξαγωγή θα γίνει μέσω αγωγού που θα περνά μέσα από την ελληνική ΑΟΖ».
Τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν και κατά την επίσκεψη στην Αθήνα του υφυπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Ντάνι Αγιαλόν, την περασμένη Τρίτη, ο οποίος είχε συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών Στ. Δήμα και Αμυνας Δ. Αβραμόπουλο και αποκάλυψε το παρασκήνιο που φέρνει και την Ελλάδα στο κέντρο των ενδοϊμπεριαλιστικών διαγκωνισμών. Ο Ντ. Αγιαλόν, μιλώντας σε Ελληνες δημοσιογράφους, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «όραμά μας είναι να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος», τονίζοντας, παράλληλα, ότι «βασικός στόχος του Ισραήλ είναι να καταστούν η Ελλάδα και η Κύπρος κέντρα μεταφοράς του ισραηλινού φυσικού αερίου, προς την Ευρώπη. Αλλωστε, επανειλημμένως, Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως η Ευρώπη έχει ανάγκη από διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της».
Ιμπεριαλιστικά παιχνίδια σε βάρος των λαών
Η Τουρκία για λογαριασμό του κεφαλαίου, ήδη, πραγματοποιεί έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ με βάση τις βλέψεις που έχει στη Μεσόγειο, καταπατά την ελληνική ΑΟΖ, πραγματοποιώντας έρευνες κοντά στο Καστελλόριζο, το οποίο επιδιώκει να χαρακτηρίσει ως «γκρίζα ζώνη» με στόχο να επεκτείνει την ΑΟΖ της μέχρι την ΑΟΖ της Αιγύπτου. Στόχος της τουρκικής αστικής τάξης είναι να αναδειχθεί σε μία από τις πρωταγωνιστικές ενεργειακές δυνάμεις, εκμεταλλευόμενη όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος του φυσικού πλούτου που διαφαίνεται να υπάρχει στην Ανατολική Μεσόγειο και χρησιμοποιώντας παράλληλα τους δεσμούς που οικοδομεί με τις μουσουλμανικές χώρες, εμφανιζόμενη ως γέφυρα μεταξύ Ισλάμ και ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.
Για να ενισχύσει το στρατηγικό της ρόλο στην περιοχή, η Τουρκία αξιοποιεί το Παλαιστινιακό, παράλληλα με το θρησκευτικό αίσθημα των μουσουλμανικών χωρών, προκειμένου να τραβήξει στη δική της πλευρά αραβικά κράτη, συμμετέχει ενεργά στην ιμπεριαλιστική επέμβαση για την ανατροπή της συριακής κυβέρνησης, ενώ είχε ενεργό ρόλο και στον πόλεμο και στις εξελίξεις στη Λιβύη, στο πλευρό των αντικαθεστωτικών, προκειμένου να έχει μερίδιο στη μοιρασιά του πλούτου της χώρας, που μπήκε στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστών όταν τα μονοπώλια της Κίνας και της Ρωσίας άρχισαν να αναπτύσσουν δραστηριότητα με επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Παράλληλα, η δράση της Τουρκίας, στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδίων για τη «Νέα Μέση Ανατολή» δυναμώνει .
Η εξασφάλιση από την Τουρκία πρόσβασης και δικαιωμάτων στα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου ισχυροποιεί ακόμα περισσότερο τη θέση της στον ενεργειακό χάρτη, δεδομένης και της συμμετοχής της στα δίκτυα των αγωγών μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Ασία στην Ευρώπη, έχοντας συμφωνίες και συνεργασία τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με τη Ρωσία, η οποία επίσης επιδιώκει μερίδιο στον πλούτο της Μεσογείου.
Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, προκειμένου να μοιραστεί ο φυσικός πλούτος της περιοχής, έχουν σαν αποτέλεσμα την αποσταθεροποίησή της, με σοβαρές συνέπειες εις βάρος των λαών, στις πλάτες των οποίων διαδραματίζονται τα ενεργειακά παιχνίδια και, τελικά, στο πλαίσιο του αστικού συστήματος δεν είναι δυνατό να επωφεληθούν από το φυσικό πλούτο της χώρας τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου