Σελίδες

28 Νοε 2011

Ορος επιβίωσης και ανατροπής είναι η οργάνωση του αγώνα.



«Η οργάνωση είναι πλέον όρος επιβίωσης για μας».
Με αυτά τα λόγια συμπύκνωσε ένας εργαζόμενος στο Αιγάλεω την αναγκαιότητα να συγκροτηθούν παντού Λαϊκές Επιτροπές, επιτροπές περιφρούρησης, «πυρήνες» λαϊκής παρέμβασης και αλληλεγγύης. Πράγματι, όταν διακυβεύονται ακόμα και το ρεύμα, η στέγη, το φαγητό, το σχολείο, το φάρμακο και το νοσοκομείο, μόνο η λαϊκή οργάνωση, που θα ακυρώνει στην πράξη την αντιλαϊκή πολιτική, θα βάζει εμπόδια στην εφαρμογή της βαρβαρότητας, μπορεί να εξασφαλίσει την επιβίωση χιλιάδων οικογενειών. Και αυτή η λαϊκή παρέμβαση πρέπει να θεριέψει. 
Να γίνει πράξη παντού το «κανένας εργάτης μόνος του στην κρίση, ένας για όλους και όλοι για έναν».
Η βαρβαρότητα εξαπλώνεται μέρα τη μέρα: Ανεργος οικοδόμος στη Χίο με έξι παιδιά ζει εδώ και τέσσερις μήνες χωρίς ρεύμα! Ζευγάρι ανέργων στη Θεσσαλονίκη ζει με κεριά! Παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο υποσιτισμένα και λιποθυμούν! Ως πότε,
όμως, οι εργατοϋπάλληλοι, οι φτωχοί αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι, θα παλεύουν «με νύχια και με δόντια» για το αυτονόητο, το ελάχιστο, που είναι η αποφυγή της εξαθλίωσης και η επιβίωση; Το ζητούμενο είναι να απαλλαγούν οριστικά από τους οικονομικούς και πολιτικούς τους δυνάστες. Μέσα από την οργάνωσή τους, να συνειδητοποιούν καθημερινά ότι ήρθε πλέον ο καιρός για ριζικές αλλαγές, ώστε να γίνουν οι ίδιοι αφέντες του τόπου τους και του πλούτου που παράγουν.
Οργάνωση παντού για όλα
Από παρέμβαση της Λαϊκής Επιτροπής Περάματος, στη ΔΕΗ στο Κερατσίνι
Απ' άκρη σ' άκρη σε όλη τη χώρα συγκροτούνται Λαϊκές Επιτροπές, με αιχμή την οργανωμένη άρνηση πληρωμής του χαρατσιού της ΔΕΗ, ώστε σε κανένα σπίτι να μην κοπεί το ρεύμα. Η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα των συνδικάτων, των αγωνιστικών συσπειρώσεων και των μαζικών φορέων κάθε περιοχής, είναι πρωτοφανής. Χαρακτηριστικό είναι ότι κανένας από όσους συμμετείχαν στις συσκέψεις των Λαϊκών Επιτροπών δεν περιορίστηκε μόνο στο ζήτημα του χαρατσιού και του ρεύματος. Ο κόσμος μιλούσε για την ανεργία, που μαστίζει κάθε σπίτι, για την απληρωσιά, για τα βερεσέ στο φαρμακείο, στο φούρνο, στο χασάπη. Για το σπίτι του και το σχολείο του παιδιού του, που είναι χωρίς θέρμανση. Για το νοσοκομείο και τις εξετάσεις που δεν έχει να πληρώσει. «Κόβω από το γάλα του παιδιού μου, για να πληρώσω τη ΔΕΗ», έλεγε βουρκωμένος ένας πατέρας στην Πάτρα που πήγε να πληρώσει το λογαριασμό και τελικά έμεινε απ' έξω διαδηλώνοντας με τις ταξικές δυνάμεις.
Ενα απ' τα πρώτα βήματα που ξεδιπλώνουν στη δράση τους οι Λαϊκές Επιτροπές, είναι οι συσκέψεις όπου καταγράφηκαν τα προβλήματα των λαϊκών οικογενειών. Επειτα προχώρησαν σε περιοδείες, σε ενημέρωση του κόσμου, καθώς και σε συγκρότηση ομάδων περιφρούρησης σε κάθε συνοικία, ώστε να αποτρέψουν κάθε διακοπή ρεύματος και κάθε κατάσχεση σπιτιού. Γενικές συνελεύσεις γίνονται σε κάθε γειτονικά, σε κάθε πολυκατοικία, σε κάθε σχολείο και σύλλογο γονέων, με στόχο την ενημέρωση και τη δράση που πρέπει να αναπτυχθεί. Μείζον είναι και το θέμα των σχολείων, όπου τα παιδιά κρυώνουν, δεν έχουν βιβλία, οι γονείς πληρώνουν για όλα, ενώ υπάρχουν παιδάκια που υποσιτίζονται και λιποθυμούν! Κανένας δεν πρέπει να επιτρέψει στην εξαθλίωση να κυριαρχήσει. Τώρα πρέπει όλοι να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Οπως εύστοχα υπογράμμισε ένας από τους συμμετέχοντες σε σύσκεψη Λαϊκής Επιτροπής στο Πέραμα: «Δε θα είμαστε πια μόνο γείτονες, θα γίνουμε και συναγωνιστές».
Με το βλέμμα στην αντεπίθεση
Η αντίσταση και η αλληλεγγύη που αναπτύσσεται πρέπει να αγκαλιάσει κάθε λαϊκό άνθρωπο. Ωστόσο, όσο θα δυναμώνει η πάλη για τα καθημερινά προβλήματα, καθένας πρέπει να σκεφτεί και να οδηγηθεί σε πολιτικά συμπεράσματα. Σήμερα έχουμε αλματώδη εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, εκατοντάδες χιλιάδες επιστήμονες, εκπαιδευτικούς, εργατοϋπάλληλους που είναι εκτός παραγωγής, τεράστιο παραγόμενο πλούτο. Ποια «αναγκαιότητα», λοιπόν, επιβάλλει σήμερα μια οικογένεια να ζει στο σκοτάδι, υποσιτισμένη, χωρίς δουλειά, χωρίς θέρμανση, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη; Αυτά όλα πρέπει να συζητιούνται στις λαϊκές επιτροπές, αλλιώς η προοπτική των αγώνων όλο και θα «θολώνει», οι αγώνες θα αποδυναμώνονται αντί να κλιμακώνονται και θα κυριαρχήσει η απογοήτευση.
Η πάλη για τις καθημερινές δυσκολίες είναι αδιέξοδη, αν δε θέτει τις βάσεις για ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την εξουσία. Διότι όταν ο λαός θέλει να επιβάλει το δίκιο του, όταν κάνει πράξη το «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», πρέπει παράλληλα να συνειδητοποιείται και ο πρωτοπόρος ρόλος των εργαζομένων, που παράγουν τα πάντα. Να εξηγείται γιατί μια κοινωνία που δε θα δομείται πάνω στο καπιταλιστικό κέρδος, αλλά στις ανθρώπινες ανάγκες, είναι μια κοινωνία όχι απλά ρεαλιστική, αλλά αναγκαία, για να ικανοποιηθούν και οι πιο στοιχειώδεις ανθρώπινες ανάγκες. Αλλιώς ο εργάτης, από παραγωγός του πλούτου, θα είναι κόστος και όλες οι ανάγκες που μπορεί να ικανοποιήσει η παραγωγή, η τεχνολογία και η επιστήμη θα λογαριάζονται ως εμπορεύματα. Κι όποιος έχει, θα αγοράζει.
Πλούσια δραστηριότητα
Σήμερα:
  • Στην Πετρούπολη, σε λαϊκή συνέλευση, στις 11 π.μ., στο ΕΠΑΛ Πετρούπολης, καλούν το Σωματείο Εργαζομένων στο Δήμο, το Παράρτημα Συνδικάτου Οικοδόμων, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, η Επιτροπή Πετρούπολης ΠΑΣΕΒΕ, ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ).
  • Στην Κρήτη, η Επιτροπή Αγώνα Ατσαλένιου - Μασταμπά και Μεσαμπελιών καλεί σε λαϊκή συνέλευση, στις 11 π.μ., στην πλ. του Ατσαλένιου. Αύριο, στις 8.30 π.μ., καλεί σε κινητοποίηση έξω από τη ΔΕΗ στη λεωφόρο Χρυσοστόμου.
  • Στην Κάλυμνο, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία, καλεί το ΕΚ Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου μαζί με τα σωματεία εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων, στις 11 π.μ.
Δευτέρα 28 Νοέμβρη:
  • Στο Ιλιον, σε λαϊκή συνέλευση καλούν, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου, το Παράρτημα Συνδικάτου Οικοδόμων Ιλίου, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, η Επιτροπή Ιλίου ΠΑΣΕΒΕ, ο Σύλλογος Γυναικών Ιλίου και η Επιτροπή Ιλίου του ΜΑΣ.
  • Στο Βύρωνα, ανοιχτή σύσκεψη για τη συγκρότηση της Λαϊκής Επιτροπής, διοργανώνουν, στις 6.30 μ.μ., τα Παραρτήματα του Συνδικάτου Οικοδόμων, των συνταξιούχων του ΙΚΑ και του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Βύρωνα στο Δημοτικό Κινηματογράφο «Νέα Ελβετία» του Βύρωνα (πρώην «ΛΟΥΙΖΑ»).
  • Στο Ροδοχώρι Συκεών Θεσσαλονίκης θα γίνει λαϊκή συνέλευση, στις 6 μ.μ.
  • Στις 6 μ.μ., σύσκεψη της Επιτροπής Ανέργων της Λαϊκής Επιτροπής Τούμπας - Χαριλάου στα γραφεία της.
  • Στις 7 μ.μ., διαμαρτυρία των Λαϊκών Επιτροπών Πολίχνης, Σταυρούπολης και Ευκαρπίας για τα χαράτσια στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παύλου Μελά.
  • Στην Καστοριά, το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ διοργανώνουν σύσκεψη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.
Τρίτη 29 Νοέμβρη:
  • Στο Γαλάτσι, το τοπικό Παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων, ο Σύλλογος Γυναικών, η Επιτροπή Γαλατσίου της ΠΑΣΕΒΕ, η Επιτροπή Σωματείου Συνταξιούχων οργανώνουν, στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο στο Δημαρχείο, συζήτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου