Σελίδες

10 Οκτ 2010

«Νομισματικός πόλεμος»: Μια άλλη πλευρά της καπιταλιστικής κρίσης

   Σε μια κούρσα υποτιμήσεων των νομισμάτων τους επιδόθηκαν αυτήν τη βδομάδα πολλές χώρες, αναπτυγμένες, ή «αναδυόμενες», με «έπαθλο» την αύξηση των εξαγωγών τους. Ηνωμένες Πολιτείες, Κίνα, Ευρωπαϊκή Ενωση, Ιαπωνία, Βραζιλία, Κορέα κ.ά. μπλέχτηκαν σ' ένα κουβάρι όπου ο καθένας υποτιμούσε το δικό του νόμισμα και κατηγορούσε όλους τους υπόλοιπους για την υποτίμηση των δικών τους νομισμάτων. Ο «νομισματικός πόλεμος» αναδεικνύεται αυτή την περίοδο ως το κατ' εξοχήν πεδίο των αντιπαραθέσεων και των ανταγωνισμών του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος.

Ξεχωρίζει βεβαίως η επιχείρηση της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ για την άσκηση πίεσης στην Κίνα προκειμένου να ανατιμήσει το γουάν. Στο παιχνίδι μπήκε δυναμικά αυτήν τη βδομάδα και η Ευρωπαϊκή Ενωση, που είδε το ευρώ να ανατιμάται φτάνοντας στα 1,388 δολ., ενώ το γουάν έχει υποτιμηθεί (από τον περασμένο Ιούνιο) έναντι του ευρώ κατά 9,4%, όταν το εμπορικό έλλειμμα της ΕΕ με την Κίνα έφτασε πέρσι τα 133 δισ. ευρώ.
Ετσι εξηγούνται και οι πιέσεις των αξιωματούχων της ΕΕ προς τον Κινέζο πρωθυπουργό Ουέν Τζιαμπάο κατά την πρόσφατη σύνοδο ΕΕ - Ασίας.
Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση της Κίνας κατηγορείται πως κρατάει υποτιμημένο το γουάν για να ενισχύει τις εξαγωγές.
Το ενδιαφέρον είναι ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ, που πρωτοστατεί για την ανατίμηση του γουάν, μεθοδεύει την υποτίμηση του δολαρίου μέσω της πολιτικής της «ποσοτικής χαλάρωσης» που ακολουθεί η ομοσπονδιακή τράπεζα της χώρας. Ως απόρροια αυτής της πολιτικής το αμερικανικό νόμισμα χτύπησε την περασμένη Τετάρτη χαμηλό οκταμήνου έναντι των υπόλοιπων βασικών νομισμάτων, νέο χαμηλό δεκαπενταετίας έναντι του γιεν (82,75 γιεν) και χαμηλό οκταμήνου (1,388 δολάρια) έναντι του ευρώ.
Φυσικά, σ' ένα τέτοιο περιβάλλον δε θα μπορούσαν να μείνουν αδιάφορες χώρες όπως η Ιαπωνία και η Βραζιλία, που βλέπουν να συρρικνώνονται τα μερίδιά τους στις διεθνείς αγορές και τις εξαγωγές τους.
Η Βραζιλία, της οποίας ο υπουργός Οικονομικών Γκουίντο Μαντέγκα είχε μιλήσει πρόσφατα ανοιχτά για διεθνή «νομισματικό πόλεμο», προχώρησε την περασμένη Τρίτη στο διπλασιασμό σε 4% του φόρου στους ξένους κεφαλαιούχους που αγοράζουν βραζιλιάνικα ομόλογα. Με το μέτρο αυτό η κυβέρνηση της Βραζιλίας επιχειρεί να ανακόψει την ισχυροποίηση του νομίσματός της, του ρεάλ.
Επίσης η τράπεζα της Ιαπωνίας μείωσε τα επιτόκιά της στο εύρος του 0-0,1% από 0,1% που ήταν πριν και ανακοίνωσε ότι θα ρίξει 5 τρισ. γεν για την αγορά ομολόγων με στόχο να ανακόψει την ισχυροποίηση του νομίσματός της. Μέτρα για περιορισμό των συναλλαγματικών διακυμάνσεων ανακοίνωσε και η Κορέα, καθώς το νόμισμά της ισχυροποιήθηκε 8% τους 3 τελευταίους μήνες.
Ο «πόλεμος» συνεχίζεται...

ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου