Σελίδες

10 Οκτ 2010

ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΕΡΙ «ΕΞΤΡΕΜΙΣΜΟΥ» ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ


Στο χέρι του λαού να το κάνει κουρέλι
Κριτήριο ψήφου στις επικείμενες εκλογές η στάση που κράτησαν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, αλλά και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στις ψηφοφορίες της περασμένης Τρίτης στο Στρασβούργο

Ο λαός έχει πλέον το λόγο και με βεβαιότητα θα κουρελιάσει με τους αγώνες του το αντιδραστικό ψήφισμα και τις αντίστοιχες συστάσεις προς τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα εθνικά κοινοβούλια, που ενέκρινε την Τρίτη, 5 Οκτώβρη, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (συμμετέχουν βουλευτές από 47 χώρες της Ευρώπης), για να ταυτίσει το εργατικό λαϊκό κίνημα με τον «εξτρεμισμό» και να πλατύνει το δρόμο που οδηγεί στην προληπτική ποινικοποίηση και καταστολή του.
Το ψήφισμα αποκαλύπτει το φόβο των κομμάτων του κεφαλαίου και των διεθνικών ιμπεριαλιστικών οργάνων για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η κλιμακούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια για την κυρίαρχη πολιτική. Στόχο έχει να ορθώσει προληπτικά εμπόδια στην ανάπτυξη της μαζικής πολιτικής πάλης, η οποία μπορεί, προοπτικά και κάτω από προϋποθέσεις, να απειλήσει την ίδια την εξουσία των μονοπωλίων.
Μετά το αντικομμουνιστικό μνημόνιο το 2006, με το οποίο έγινε προσπάθεια να εξισωθεί ο κομμουνισμός με το ναζισμό, τώρα, επιχειρείται η εξίσωση των λαϊκών κινημάτων με τις ακροδεξιές, ρατσιστικές και νεοναζιστικές οργανώσεις, που το ίδιο το σύστημα θρέφει, συντηρεί ή αξιοποιεί, για να υπονομεύει, να τρομοκρατεί και να καταστέλλει τη μαζική πολιτική πάλη του λαού.
Το κατάπτυστο κείμενο είναι προϊόν συνεργασίας των λαϊκών, κεντροδεξιών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων σε εναλλασσόμενους ρόλους. Ενδεικτικό των πραγματικών στοχεύσεων είναι ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, πολλοί από τους ομιλητές έκαναν κατ' επανάληψη χρήση του όρου «αριστερός εξτρεμισμός», ο οποίος, όπως είπαν, πρέπει να καταπολεμηθεί. Μάλιστα, ο εισηγητής του ψηφίσματος επισήμανε ότι η έκθεσή του αφορά «όλες τις μορφές εξτρεμισμού».

Αλλοι ομιλητές έκαναν παραλληλισμό της σημερινής κατάστασης με αυτήν που επικρατούσε πριν από τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, σχετικά με τις συνθήκες οικονομικής κρίσης, επισημαίνοντας παράλληλα τους «κινδύνους» να υπάρξουν λαϊκές αντιδράσεις. Υπήρχαν επίσης και αυτοί που κατέληγαν στην αναγκαιότητα άμεσων κατασταλτικών μέτρων, ταυτίζοντας ευθέως τις λαϊκές κινητοποιήσεις για την κρίση, με τους προβοκατόρικους βανδαλισμούς ομάδων που αντικειμενικά στέκονται απέναντι στο μαζικό εργατικό - λαϊκό κίνημα.
Τι προβλέπει το κείμενο
Το ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης, η γνωμοδότηση της Νομικής Επιτροπής και οι συστάσεις στα εθνικά κοινοβούλια, δίνουν το πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί η νομοθεσία των χωρών - μελών. Σ' αυτό περιλαμβάνονται, ανάμεσα στα άλλα:
  • Ο ορισμός του «εξτρεμισμού» ως η «απόρριψη των βασικών αξιών και των κανόνων του παιχνιδιού σε ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου», δηλαδή της αστικής δημοκρατίας και του ταξικού της δίκαιου.
  • Περιορισμοί στην «ελευθερία του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι με άλλους», για την οποία «πρέπει να διευκρινιστεί ότι (...) σημαίνει "ελευθερία του συνέρχεσθαι ειρηνικώς". Η ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι πρέπει να αναφέρεται επίσης στο πλαίσιο αυτό, δεδομένου ότι η έκθεση επικεντρώνεται στο ζήτημα των πολιτικών κομμάτων που συμμετέχουν σε εξτρεμιστικές δραστηριότητες». Με άλλα λόγια, θωρακίζεται η βία της αστικής τάξης, που διαπερνά όλο το σύστημα της εκμετάλλευσης και στοχοποιείται σαν «εξτρεμισμός» κάθε απάντηση σ' αυτήν τη βία από την πλευρά του λαού, αν δεν κινείται στα όρια της αστικής νομιμότητας.
  • Απαγορεύσεις ακόμα και στη λειτουργία πολιτικών κομμάτων, αφού καλούνται τα κράτη να εξασφαλίσουν ότι «τα μέτρα που περιορίζουν ή απαγορεύουν τις δραστηριότητες των εξτρεμιστικών πολιτικών κομμάτων είναι σύμφωνα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου».
  • Ανοιχτή σύνδεση με την καπιταλιστική κρίση για τη θωράκιση του συστήματος απέναντι στις λαϊκές αντιστάσεις. Για το λόγο αυτό καλούνται τα κράτη - μέλη να μελετήσουν «τις επιπτώσεις της τρέχουσας οικονομικής κρίσης στον εξτρεμισμό».
  • Επιβράβευση του αντικομμουνισμού, με την αναφορά ως παραδείγματος προς μίμηση ότι «στην Πολωνία υπάρχει μια απαγόρευση κατά των κομμάτων που χρησιμοποιούν ολοκληρωτικές μεθόδους», δηλαδή οι αποφάσεις που εξισώνουν το ναζισμό με τον κομμουνισμό και απαγορεύουν τα κομμουνιστικά σύμβολα. Γίνεται ακόμα λόγος για το θετικό παράδειγμα της λειτουργίας της Γερμανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος, η οποία, το 2005, χαρακτήρισε «ακροαριστερή - εξτρεμιστική και εχθρό του Συντάγματος» την αντιφασιστική «Διεθνή Ομοσπονδία Αντιστασιακών» (FIR).
  • Σε ειδική αναφορά για την Ελλάδα επισημαίνεται ότι «αναφερόμαστε, κυρίως, στο κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης (...) ή για διαδηλώσεις και αναταραχές που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια αρκετών εβδομάδων το 2009».
Υπόλογοι απέναντι στο λαό
Στην ψηφοφορία της περασμένης Τρίτης, σε σύνολο 108 παρόντων βουλευτών, από τους 634 που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο Σώμα, υπέρ του κατάπτυστου ψηφίσματος, μαζί με τις τροπολογίες της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων, ψήφισαν 98. Κατά ψήφισαν 6 και 4 «παρών».
Από την ελληνική αντιπροσωπεία, υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκε η Ελσα Παπαδημητρίου της ΝΔ, ενώ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου και Ντίνος Βρεττός ψήφισαν «παρών». Ο βουλευτής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης ψήφισε μεν κατά, αλλά στη συνέχεια «διόρθωσε» την ψήφο του, καθώς δήλωσε «παρών» στις συστάσεις, δίνοντας τη συγκατάθεση του κόμματός του στην εφαρμογή του ψηφίσματος.
Στην ψηφοφορία για τις συστάσεις προς τις χώρες - μέλη και τα όργανα της ΕΕ, που είναι το «διά ταύτα» του κατάπτυστου ψηφίσματος, υπέρ ψήφισαν 106 από τους παρόντες βουλευτές, 3 κατά και 4 «παρών». Από τους Ελληνες βουλευτές, εκτός από τον Δ. Παπαδημούλη που δήλωσε «παρών», υπέρ των συστάσεων ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ Νικόλαος Δένδιας και Ελσα Παπαδημητρίου και «παρών» οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης ΚατρίνηςΒάσω Παπανδρέου, Ντίνος Βρεττός.
Το ΚΚΕ δεν εκπροσωπείται στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση από τακτικό μέλος. Η βουλευτής του Κόμματος Λιάνα Κανέλλη, που είναι αναπληρωματικό μέλος της Συνέλευσης, κατέθεσε επιστολή στο προεδρείο, με την οποία τοποθετείται κατά του ψηφίσματος και καταγγέλλει το περιεχόμενό του.

Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου