Σελίδες

5 Δεκ 2010

ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΣΕΕ ΟΔΗΓΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΟ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ

Την άμεση προώθηση του νομοσχεδίου για τη δραστική μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων αποφάσισε  το υπουργικό συμβούλιο, με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου να καλεί τους «κοινωνικούς εταίρους» σε «ευρύτερες συναινέσεις», για να διευκολυνθεί η νέα αντιλαϊκή επέλαση.
Αν και το νομοσχέδιο για τις «συλλογικές συμβάσεις» δεν ήταν στην ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός το έριξε στο τραπέζι δείχνοντας ότι αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Κάθε προσπάθεια των κοινωνικών εταίρων να βρουν από «κοινού λύση» στις «εργασιακές πολιτικές» θα χαίρει της στήριξης της κυβέρνησης, σημείωσε ο Γ. Παπανδρέου.
Εχοντας σαν δεδομένο τις «υπόγειες συμφωνίες» που πραγματοποιούν οι εργοδοτικές οργανώσεις με την ηγεσία της ΓΣΕΕ, αλλά 
 και την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε ουσιαστική κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, στη μείωση των μισθών και στην αύξηση του απλήρωτου ημερήσιου χρόνου εργασίας, ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια του χτεσινού Υπουργικού Συμβουλίου, έσπευσε να ενισχύσει το κλίμα του κοινωνικού εταιρισμού.

Ενδεικτικό των προθέσεων της κυβέρνησης για άμεση προώθηση του αντεργατικού νομοσχεδίου είναι ότι χτες το βράδυ, μετά το τέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή της υπουργού Εργασίας Λ. Κατσέλη, του αναπληρωτή υπουργού Γ. Κουτρομάνη και του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, με αποκλειστικό θέμα τις «συλλογικές συμβάσεις».
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να ολοκληρωθούν τα παζάρια μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, οπότε θα συνεδριάσει ξανά το Υπουργικό Συμβούλιο για να οριστικοποιήσει το σχετικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, νωρίς το μεσημέρι υπήρξε και συνάντηση του προέδρου της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλουμε τον Γ. Παπακωνσταντίνου.
Οπως τόνιζαν χτες κυβερνητικά στελέχη, «μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου θα έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο» και υπογράμμιζαν ότι η υπουργός Εργασίας «πρέπει να έχει στα χέρια της την τελική συμφωνία των κοινωνικών εταίρων». Η κυβέρνηση παίζει για ακόμα μια φορά το παιχνίδι των δήθεν «διαβουλεύσεων» με την τρόικα και ενώ έχει καταλήξει στο περιεχόμενο του αντιδραστικού νομοσχεδίου, επιδιώκει να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι αν υπάρξει «κοινωνική συναίνεση» θα «διαπραγματευτεί» από καλύτερη βάση.
Καταιγισμός αντιδραστικών νομοσχεδίων
«Θέλουμε να δώσουμε την απόλυτη στήριξη σε κάθε προσπάθεια που γίνεται από τους κοινωνικούς εταίρους, για να βρουν λύσεις από κοινού, παρά τις δυσκολίες, παρά τα αυστηρά και δύσκολα πλαίσια, μέσα στα οποία κινούμαστε. Είναι σημαντικό, είτε σε θέματα οικονομικής πολιτικής, είτε κοινωνικής πολιτικής, είτε εργασιακής πολιτικής να επιδιώκουμε και να πετυχαίνουμε ευρύτερες συναινέσεις».
Αυτό σημείωσε ο πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να εμφανίσει ως αναγκαία την «ταξική συνεργασία».Βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και ταυτόχρονα προσπαθεί προκλητικά να εγκλωβίσει τους εργαζόμενους στο ψευτοδίλημμα ότι είτε θα χάσουν τη δουλειά τους, είτε θα δεχτούν να αμείβονται κυριολεκτικά με ψίχουλα!
Με στόχο την επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ο Γ. Παπανδρέου απαίτησε από τους υπουργούς «περισσότερη δουλειά το προσεχές διάστημα». Το 2011 «είναι έτος μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών, ώστε να βγει η χώρα από την κρίση, να διορθώσουμε τα μεγάλα προβλήματα, με τα οποία είχαμε συμβιβαστεί για δεκαετίες», ανέφερε ο πρωθυπουργός, δείχνοντας το εύρος των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, μέχρι το τέλος του χρόνου πρέπει «να έχουν κατατεθεί 13 νομοσχέδια από τα οποία τα 5 θα έχουν διαρθρωτικό χαρακτήρα»! Την επόμενη βδομάδα αναμένεται να υπάρξουν δυο συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, ώστε να εγκριθούν μια σειρά από σχέδια νόμου.
Με την κυβέρνηση μέσα στις επόμενες μέρες να ετοιμάζεται να γκρεμίσει ό,τι έχει απομείνει από τις εργατικές και λαϊκές κατακτήσεις, ο πρωθυπουργός, μιλώντας χτες στο υπουργικό συμβούλιο, επιχείρησε να καλλιεργήσει κλίμα εφησυχασμού και αποπροσανατολισμού του λαού.
«Για εμάς είναι μια μάχη για να πείσουμε ακόμα περισσότερο την κοινωνία ότι, με το σχέδιο που εφαρμόζουμε, οδηγούμε την Ελλάδα με σιγουριά στην έξοδο από την κρίση, αλλά και κάνουμε τις αναγκαίες και μεγάλες τομές, διορθώνοντας προβλήματα δεκαετιών και χτίζοντας μια διαφορετική χώρα, που θέλει και αξίζει ο Ελληνας και η Ελληνίδα», ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά.
Η εμφανής προσπάθεια του πρωθυπουργού να δημιουργήσει κάλπικες προσδοκίες και εντυπώσεις περί «εξόδου από την κρίση», έρχεται να συγκαλύψει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει με ταχύτερους ρυθμούς την αντιλαϊκή πολιτική των μεταρρυθμίσεων.
Λιτότητα χωρίς ημερομηνία λήξης
Ρίχνοντας στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού, ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι η συζήτηση που άνοιξε«για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ» αποτελεί μια «θετική εξέλιξη για τη χώρα μας». Μάλιστα, προκαλώντας τα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν από την εφαρμοζόμενη πολιτική, ανέφερε ότι «η προοπτική αυτή ανοίγει, ακριβώς επειδή τιμήσαμε τις δεσμεύσεις μας, (...) είναι μια αναγνώριση της προσπάθειας που καταβάλλει ο ελληνικός λαός»!
Αποκρύπτοντας ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει μνημόνιο διαρκείας για το λαό, ισχυρίστηκε ότι «είναι μια προοπτική, που θα διευκολύνει σημαντικά την προσπάθεια δανεισμού της χώρας μας, περιορίζοντας τις δανειακές μας ανάγκες τα επόμενα χρόνια και δημιουργώντας καλύτερες προϋποθέσεις, για να μπορέσουμε να ξαναδανειστούμε με κανονικό πια τρόπο από τις αγορές, αλλά και για να ρίξουμε ακόμα μεγαλύτερο βάρος στην αναπτυξιακή μας προσπάθεια».
Με άλλα λόγια, να εξασφαλιστούν νέα δανειακά κεφάλαια για την ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου που θα κληθεί να τα πληρώσει για ακόμα μια φορά ο ελληνικός λαός.
Ο πρωθυπουργός προσπάθησε επίσης να σπείρει αυταπάτες και για το μόνιμο μηχανισμό δανειοδότησης μετά το 2013, που ετοιμάζονται να εγκρίνουν τα κράτη - μέλη της ΕΕ και θα οδηγεί τις χώρες σε καθεστώς «ελεγχόμενης χρεοκοπίας», ισχυριζόμενος ότι «ένας συνδυασμός του μηχανισμού με ευρωομόλογα και φόρο επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών», μπορεί να καλύψει μέρος των «δανειακών αναγκών» των κρατών της ευρωζώνης.
Ο πρωθυπουργός επιδόθηκε επίσης και σε μια υποκριτική επίδειξη δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας, επιστρατεύοντας φιλολαϊκές κορόνες για να συγκρατήσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Κάλεσε τους υπουργούς να επιδείξουν «αλληλεγγύη σε κάθε συμπολίτη μας, ιδιαίτερα όταν βρίσκεται σε μια θέση αδυναμίας». Την ίδια ώρα το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσιζε την περικοπή χιλιάδων επιδομάτων πολυτέκνων θέτοντας εισοδηματικά κριτήρια! Η κυβέρνηση έβαλε χτες μαχαίρι στα πολυτεκνικά επιδόματα για όσους έχουν εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου