Σελίδες

18 Μαρ 2011

Αλλαγή χρήσεων γης και παράδοση χώρων σε επιχειρηματίες...


Προτάσεις για μια σειρά αναπλάσεις σε περιοχές της Αθήνας, παρουσίασε  η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος με θέμα: «Μια άλλη πόλη είναι εφικτή - Μελέτες και έρευνες για το κέντρο της Αθήνας». Παρεμβάσεις που - όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση - θα αναβαθμίσουν την περιοχή για το σύνολο του πληθυσμού, αλλά στην πραγματικότητα θα προσφέρουν τη δυνατότητα σε επιχειρηματίες να αποκομίσουν τεράστια κέρδη, αφού θα αλλάξουν οι χρήσεις γης με βάση τα συμφέροντά τους και τις δραστηριότητες που θέλουν να εγκαταστήσουν.
Ρόλο - κλειδί σε αυτούς τους σχεδιασμούς θα παίξει το Πρόγραμμα «Αθήνα - Αττική 2014» που εξήγγειλε η κυβέρνηση και προβλέπει αναπλάσεις π.χ. σε πλατεία Θεάτρουοδό Μενάνδρου, Αγ. Παντελεήμονα, πλατεία ΑττικήςΑγ. Νικόλαο Αχαρνών (για τις τρεις πλατείες οι μελέτες ολοκληρώνονται και δημοπρατούνται εντός του έτους), Κολωνό, Ελαιώνα. Αλλο ένα είναι το «Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς» 2007 - 2013 και το επιμέρους πρόγραμμά του Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής.

Η υπουργός Τ. Μπιρμπίλη επικέντρωσε στην περιοχή «Γεράνι» του ιστορικού εμπορικού κέντρου (21 οικοδομικά τετράγωνα που περικλείονται από την πλατεία Ομονοίας και τις οδούς Αθηνάς, Ευριπίδου, Επικούρου και Πειραιώς) λέγοντας ότι επιλέχτηκε από το ΥΠΕΚΑ για την «πιλοτική εφαρμογή νέων δράσεων και πολιτικών που αφορούν στην ανασυγκρότηση περιοχών». Η πιλοτική έρευνα που γίνεται για την περιοχή μιλά για «ανάταξη των ανθρώπινων υλικών και φυσικών πόρων», κινείται δε στην «κατεύθυνση ενός διαφορετικού τύπου οικονομίας». Η υπουργός μίλησε για «ενέργειες που θα ενισχύσουν την κατοικία και τις παλιές επαγγελματικές δραστηριότητες που φθίνουν», ωστόσο πρόσθεσε ότι οι ενέργειες αυτές «θα φέρουν νέες, ώστε να διασφαλισθεί η μείξη των χρήσεων που είναι απαραίτητη για τηναναζωογόνηση του κέντρου» όπως οι ίδιοι την εννοούν.
Ακόμα, ανήγγειλε πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου. Και συμπλήρωσε ότι για «να αναστρέψουμε τα φαινόμενα υποβάθμισης των κεντρικών γειτονιών - και ειδικά του εμπορικού τριγώνου - σχεδιάζουμε την ανασυγκρότηση των μεγάλων λεωφόρων Αμαλίας, Πανεπιστημίου, Πατησίων, που σε συνδυασμό με την αναζωογόνηση της πλατείας Ομονοίας θα επιτύχουν την εντατικοποίηση των ζωτικών λειτουργιών της πόλης όλο το 24ωρο» άρα την οικονομική δραστηριότητα των πολυκαταστημάτων και μεγαλεμπόρων γιατί αυτοί κατοικοεδρεύουν στις αναφερόμενες περιοχές και μάλιστα με απελευθερωμένο ωράριο όπως ακριβώς απαιτούν. Αλλωστε και στο σχετικό ενημερωτικό σημείωμα ειδικών ερευνητών που παρουσιάστηκε στη χθεσινή ημερίδα, παρουσιάζεται ως ζητούμενο «η δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την εγκατάσταση ποικίλων χρήσεων» που ανάμεσα σ' άλλα «θα πυκνώσουν οικονομία, εμπόριο και αναψυχή».
Παράλληλα η υπουργός αναφερόμενη στην περιοχή από την πλατεία Βάθης ως τα Ανω και Κάτω Πατήσια, την χαρακτήρισε «κατά προτεραιότητα περιοχή ανάπλασης/αναβάθμισης». Ομως τι συνέπειες θα έχουν και εκεί οι αναπλάσεις τους - όπως τις σχεδιάζουν και τις αναπτύσσουν - φάνηκε από το σχετιζόμενο με την περιοχή ενημερωτικό σημείωμα επιστημόνων που μιλά για «ενδεχόμενες αυξομειώσεις των αξιών γης», αλλά και για παροχή κινήτρων προς ενίσχυση χρήσεων που σχετίζονται και με εμπορικές δραστηριότητες.
Τέλος, η υπουργός ανέφερε ότι «οι προβληματικές περιοχές του κέντρου δεν μπορούν να ανακάμψουν χωρίς κρατική βοήθεια» (βλ. ζεστό χρήμα στους ιδιώτες που θα αναλάβουν τα σχετικά έργα ανάπλασης), πρόσθεσε δε ότι «υπάρχει ανάγκη εμπλουτισμού των θεσμικών εργαλείων για να είναι αποτελεσματικές οι παρεμβάσεις αναζωογόνησης», δηλαδή ΣΔΙΤ που βάζουν τον ιδιώτη να χρηματοδοτεί μερικώς ένα έργο για να εκμεταλλεύεται κατόπιν ένα κτίριο, μια περιοχή, έναν άλλοτε δημόσιο χώρο πολλές δεκαετίες μπροστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου