Σελίδες

28 Ιουν 2019

«Ανοιχτά» παράθυρα και πόρτες για κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού

«Ανοιχτό» το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού με τη ΝΔ άφησε χτες ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Open. 
Είπε συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση: «Η συγκυβέρνηση των δύο πόλων είναι ένα ακραίο σενάριο που θα μπορούσε υπό συνθήκες να λάβει χώρα, αλλά όχι υπό τις παρούσες». 

Είναι γεγονός ότι η προετοιμασία του εδάφους για ένα τέτοιο - ίσως όχι και τόσο μακρινό - ενδεχόμενο έχει ξεκινήσει, αφού και ο Αλ. Τσίπρας αλλά και στελέχη άλλων αστικών κομμάτων φροντίζουν σε κάθε ευκαιρία να φέρνουν στο προσκήνιο, έστω και «μετρημένα», το θέμα της κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, με στόχο βέβαια την απρόσκοπτη συνέχιση της αντιλαϊκής επίθεσης, που είναι προϋπόθεση για την ικανοποίηση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων.

Ο Αλ. Τσίπρας, αυτοπαρουσιαζόμενος ως ο πρωθυπουργός που «έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια», βυθίζοντας το λαό ακόμα βαθύτερα στα αντιλαϊκά μέτρα των μόνιμων «μεταμνημονιακών» μνημονίων, επιτέθηκε στη ΝΔ ότι επί ημερών της η ντόπια καπιταλιστική οικονομία βίωσε «τη μεγαλύτερη αποεπένδυση που έχει γνωρίσει ο τόπος, ενώ εμείς σπάσαμε κάθε ρεκόρ Αμεσων Ξένων Επενδύσεων την τελευταία δεκαετία».
Ερωτηθείς, τέλος, για τα Ελληνοτουρκικά, επανέλαβε την εκτίμηση ότι «δεν έχει λόγο η Τουρκία να προκαλέσει θερμό επεισόδιο», ότι «δεν βρίσκεται σήμερα σε θέση ισχύος», ότι είναι στριμωγμένη και κάνει όσα κάνει», ότι «δεν αποτελεί επιλογή τους να παραβιάσουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα» και άλλα τέτοια εφησυχαστικά. 
Μάλιστα, παρουσιάζοντας το κεφάλαιο ως εγγυητή των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, προέβαλε ως «επιτυχίες» των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου τις γεωτρήσεις με ενεργειακούς κολοσσούς που προχώρησαν
Υποστήριξε επίσης ότι η πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής πήρε μια απόφαση «πρωτοφανώς καταδικαστική» για την Αγκυρα, εννοώντας το ευρωενωσιακό ευχολόγιο που δεν περιλαμβάνει κανένα συγκεκριμένο μέτρο κατά της προκλητικότητας της τουρκικής αστικής τάξης, ο ίδιος δε ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος στην προχτεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής μιλούσε για «αναγγελία της λήψης κυρώσεων» και για «μέτρα που βρίσκονται υπό συζήτηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου