Σελίδες

24 Απρ 2012

Λένε ότι το ΚΚΕ τα παραπέμπει όλα στη «δευτέρα παρουσία»... Τι πραγματικά ισχύει;


Αυτοί που κατηγορούν το ΚΚΕ ότι τα παραπέμπει όλα στη «δευτέρα παρουσία» θέλουν να συκοφαντήσουν σαν μη ρεαλιστική την πρόταση διεξόδου του Κόμματος, τη λαϊκή εξουσία και οικονομία, το σοσιαλισμό. Λένε δηλαδή στο λαό ότι είναι καταδικασμένος να ζει αιώνια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, με ανεργία, μισθούς και συντάξεις πείνας, με Υγεία και Παιδεία μόνο για όποιον αντέχει η τσέπη του. Του λένε πως δεν έχει τη δύναμη να αλλάξει τους συσχετισμούς προς όφελός του, μέχρι και το επίπεδο της εξουσίας. Λένε πως η ΕΕ του κεφαλαίου και του πολέμου είναι μονόδρομος. Θέλουν να σύρουν το λαό στην ηττοπάθεια και τη μοιρολατρεία, να συμβιβάζεται με τα ψίχουλα από τον τεράστιο πλούτο που παράγει, να ανέχεται τη σαπίλα του αστικού συστήματος και των κομμάτων του. Να μη διεκδικεί και μέσα από τη διεκδίκηση να αποκτά πείρα και πίστη στη δύναμή του. Η εχθρότητά τους στη λαϊκή εξουσία πηγάζει από το γεγονός ότι είναι κόμματα που είτε υπερασπίζονται, είτε δεν αμφισβητούν την εξουσία του κεφαλαίου και αντικειμενικά υπηρετούν τα συμφέροντά του.
Είναι η πρόταση για λαϊκή εξουσία ρεαλιστική και άμεση; Είναι, με την έννοια ότι εναπόκειται στο λαό να την υλοποιήσει, με την πάλη του και ισχυρό ΚΚΕ. Από αυτόν εξαρτάται το πόσο γρήγορα θα ανατραπεί η εξουσία του κεφαλαίου που τον χαντακώνει. Οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για το ξεπέρασμα του σάπιου καπιταλισμού, έχουν ωριμάσει και στην Ελλάδα. Αυτό που χρειάζεται είναι να πειστεί ο λαός για την αναγκαιότητα αυτής της ανατροπής και ότι είναι ο ίδιος που θα την επιβάλει. Οσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσει και οργανωθεί για να το κάνει πράξη, τόσο πιο άμεση θα είναι η αλλαγή στην Ελλάδα. Δείκτης για τη ριζοσπαστικοποίηση του λαού, ακόμα και αν δε συμφωνεί σε όλα μαζί του, είναι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ, το δυνάμωμα του ταξικού κινήματος, το βάθεμα της κοινωνικής συμμαχίας των εργαζομένων με τους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες, με το ριζοσπαστικό κίνημα των γυναικών και της νεολαίας.
Ο στρατηγικός στόχος της λαϊκής εξουσίας δε σημαίνει ότι το ΚΚΕ δεν έχει θέσεις για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων από τη βαρβαρότητα που βιώνουν σήμερα. Απόδειξη είναι το γεγονός ότι βρίσκεται στην πρωτοπορία των αγώνων για καλύτερους όρους αμοιβής και εργασίας, για δωρεάν Υγεία και Παιδεία. Το ΚΚΕ πρωτοστάτησε στο άνοιγμα διοδίων και παραλιών, παλεύοντας να καταργηθεί κάθε αντίτιμο που εισπράττουν οι ιδιώτες για δρόμους και αναψυχή. Κήρυξε πρώτο την ανυπακοή στα αντιλαϊκά χαράτσια, εμπνέοντας τη λαϊκή πρωτοβουλία, που δυσκόλεψε και δυσκολεύει την κυβέρνηση και την τρόικα στα αντιλαϊκά τους σχέδια. Εχει καταθέσει προτάσεις νόμου για την ουσιαστική προστασία των ανέργων, για την κατάργηση όλων των χαρατσιών, για την κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης, για την επιστροφή των δισεκατομμυρίων ευρώ που κράτος και κεφάλαιο έκλεψαν από τα ταμεία, και άλλες. Οι προτάσεις αυτές απορρίφθηκαν από τα κόμματα του κεφαλαίου, που τις χαρακτηρίζουν «ανέφικτες».
Εφικτό γι' αυτούς είναι να ζει ο άνεργος με το επίδομα των 300 ευρώ και ο εργαζόμενος με μισθό 250 ευρώ, με εκ περιτροπής εργασία. Να πληρώνει ο λαός για να έχει την υγεία του και να δουλεύει μέχρι τον τάφο. Επιβεβαιώνεται ότι το τσάκισμα του λαού δεν έχει τέλος στον καπιταλισμό. Οτι τα όρια των κατακτήσεων που μπορεί να αποσπάσει με την πάλη του σε συνθήκες αστικής εξουσίας, στενεύουν ολοένα και περισσότερο, καθιστώντας επιτακτική ανάγκη την ανατροπή της δικτατορίας των μονοπωλίων. Για μια τέτοια εφ' όλης της ύλης αναμέτρηση πρέπει να προετοιμάζεται ο λαός, στοχεύοντας να γκρεμίσει την αστική τάξη από την εξουσία. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται οργάνωση σε κάθε τόπο δουλειάς, με επιθετικά αιτήματα. Για να εμποδίζεται η αντιλαϊκή πολιτική, να μεγαλώνουν τα ρήγματα στο αστικό σύστημα, να δυσκολεύονται οι πάνω να νομοθετήσουν ενάντια στους κάτω, μέχρι ο λαός να τους ανατρέψει. Σ' αυτή την κατεύθυνση μπορεί να συμβάλει η επικείμενη εκλογική μάχη, αν ο λαός χαντακώσει το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, προσπεράσει τα αναχώματα και βγάλει πανίσχυρο το ΚΚΕ.

1 σχόλιο:

  1. Τάσο, στο ερώτημα που θέτεις εξαρχής το κείμενό σου δεν απαντά. Δηλαδή, αναφέρεσαι και παρουσιάζεις μέρος των αγώνων του ΚΚΕ και κάνεις λόγο για το σοσιαλισμό, αλλά δεν καταθέτεις τις προτάσεις για μία άμεση διακυβέρνηση. Και το ΚΚΕ έχει καταθέσει ορισμένες τέτοιες θέσεις πολύ πιο συγκεκριμένες από το γενικό πλέγμα που έθεσες στο τέλος.

    Ωστόσο, και τούτο δεν αναιρεί το γεγονός ότι το ΚΚΕ προβάλλει μονίμως το στρατηγικό στόχο από μία κυβερνητική επιλογή. Δηλαδή, δεν προβάλει ότι θέλει εξουσία, αλλά μόνο επανάσταση (χωρίς να την αναφέρει καν).

    ΑπάντησηΔιαγραφή