Η δήλωση που έκανε ο εκπρόσωπος της ΕΕ στην τρόικα Μ. Μορς, με αφορμή την παρουσίαση της Εκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το «Δεύτερο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής για την Ελλάδα», είναι χαρακτηριστική για τον χωρίς τέλος αντεργατικό πόλεμο κυβέρνησης, ΕΕ για τη σωτηρία του κεφαλαίου από την κρίση. Τι είπε; «Σε ό,τι αφορά τους μισθούς, έχουμε διανύσει τη μισή απόσταση» και ότι «η Ελλάδα οφείλει να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα μέσω μιας φιλόδοξης εσωτερικής υποτίμησης, μέσω δηλαδή μείωσης των τιμών και του κόστους παραγωγής σε σχέση με τους ανταγωνιστές της... είναι απαραίτητη μια εκ των προτέρων μείωση του ονομαστικού κόστους των μισθών και του μη μισθολογικού κόστους». Τι σημαίνουν αυτά; Οτι οι ως τώρα μειώσεις μισθών, με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου (ενέχει την ισχύ Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου), που φτάνουν τα 586 ευρώ μεικτά και τα 511 ευρώ μεικτά για τους νέους κάτω των 25 ετών, θα μειωθούν κι άλλο. Για το αντιστάθμισμα της χασούρας κερδών από την πτώση του ποσοστού κέρδους λόγω κρίσης, αλλά και για τη δημιουργία των πλέον ευνοϊκών συνθηκών γοργής και μεγάλης κερδοφορίας όταν έλθει ανάκαμψη. Τι λέει στη συνέχεια; Κάνει λόγο για μείωση τιμών και κόστους παραγωγής σε σχέση με τους ανταγωνιστές. Αλλά παρότι η κρίση είναι βαθιά και παρατεταμένη οι τιμές δεν πέφτουν. Βεβαίως με μισθούς πείνας μειώνουν δραστικά το κόστος παραγωγής (από τους μισθούς το εξαρτούν), αντισταθμίζουν την πτώση των κερδών αυξάνοντάς τα. Αυτή είναι και η εσωτερική υποτίμηση που λένε, η μείωση μισθών, η συνεχής πτώχευση των εργαζομένων. Στην ίδια ρότα, η διευθύντρια του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ, σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση του ΔΝΤ για τη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας, είπε ότι «προτεραιότητα της Ελλάδας είναι να βάλει μπρος τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά της», καθώς και «τα γενναία μέτρα στην αγορά εργασίας».
Μετά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ και η Τράπεζα της Ελλάδας κάνει λόγο για παραπέρα μείωση των μισθών. Λέει ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης «πρέπει να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα σε όλη τη διάρκεια της ισχύος του, μέχρι το 2015, αλλά και μετά...». Εκτιμά ότι οι πραγματικές αποδοχές των μισθωτών κατά μέσο όρο μειώθηκαν κατά 6,1%, έως τώρα, ενώ προβλέπει πολύ μεγαλύτερη μείωση το 2012 και το 2013, 9,3% - 10,1%. Με δεδομένη την απαίτηση για μέτρα μέχρι το 2015 και μετά, σημαίνει ότι έρχονται ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις μισθών στη συνέχεια. Ετσι, μέχρι τις εκλογές θα παίρνονται συνεχώς αντεργατικά μέτρα, αλλά και μετά τις εκλογές ο αντεργατικός πόλεμος θα εντείνεται. Αλλωστε, το λέει το μνημόνιο, οι εφαρμοστικοί του νόμοι, το PSI και η δανειακή σύμβαση, ότι για να μην επέλθει ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, δηλαδή για να σωθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι από την κρίση, έτσι πρέπει να πάμε, να υποταχτεί η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα σ' αυτήν την πολιτική της σφαγής τους. Αυτό είναι το πρόγραμμα που θα υλοποιήσουν όλες οι επόμενες κυβερνήσεις των κομμάτων της πλουτοκρατίας και της ΕΕ.
Το ερώτημα είναι: Θα πέφτουμε αμαχητί σ' αυτόν τον πόλεμο ή θα οργανώσουμε την αντίσταση να εμποδίσουμε μέτρα, να ακυρώσουμε, θα οργανώσουμε την αντεπίθεση; Απαιτείται, επομένως, ένταση των ταξικών αγώνων όχι μόνο να μη μειωθούν οι μισθοί, αλλά να υπάρξει όσο είναι δυνατό σ' αυτές τις συνθήκες και αύξηση. Και ταυτόχρονα στις εκλογές, μπορούν οι εργαζόμενοι να δημιουργήσουν προϋποθέσεις να ανακοπεί ο αντεργατικός πόλεμος. Αυτό που θα κριθεί στις εκλογές είναι: Αδύναμη κυβέρνηση, δηλαδή πολιτικό τσάκισμα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, όλων των αστικών κομμάτων. Και αυτό που θα δημιουργήσει την ελπίδα για το κίνημα, αυτό που θα τρομοκρατήσει τους αστούς είναι όσο γίνεται μεγαλύτερη αύξηση της εκλογικής δύναμης του ΚΚΕ. Γιατί είναι το Κόμμα που στέκεται αδιάλλακτο απέναντι στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων που σημαίνει φτώχεια για τον εργάτη, για τον αγρότη και για το μικρομάγαζο. Γιατί το ΚΚΕ δεν πρόκειται να γίνει πολιτικό προσωπικό των επιχειρηματικών ομίλων. Δε λέει το ΚΚΕ διαπραγμάτευση μέσα στην ΕΕ των μονοπωλίων, για να γίνει φιλολαϊκή με κυβερνητική λύση και τα μονοπώλια άθικτα. Ο λαός έχει συμφέρον από ένα πανίσχυρο ΚΚΕ στο κίνημα και στην αντιπολίτευση στη Βουλή γιατί θα είναι το αντίπαλο δέος σε οποιαδήποτε κυβέρνηση. Ενώ θα δυναμώνει και η προοπτική της μόνης λύσης για το λαό, ο δρόμος ανάπτυξης υπέρ των δικών του συμφερόντων και όχι των μονοπωλίων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου