Σελίδες

22 Μαρ 2012

Σχέδια για το κέντρο της Αθήνας προς όφελος του κεφαλαίου


Εκφράστηκαν σε εκδήλωση παρουσίασης αρχιτεκτονικού διαγωνισμού από το Ιδρυμα Ωνάση

Παρεμβάσεις στο κέντρο της Αθήνας προωθούν συγκυβέρνηση, δημοτική αρχή, κόμματα του ευρωμονόδρομου, με στόχο να ωφεληθεί το μεγάλο κεφάλαιο, πατώντας στα υπαρκτά και πολύ μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι Ελληνες και μετανάστες, αυτοαπασχολούμενοι και οι λαϊκές οικογένειες στο κέντρο της Αθήνας, και που έχουν δημιουργηθεί με ευθύνη συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών των κυβερνήσεων του κεφαλαίου.
Χτες, το Ιδρυμα Ωνάση παρουσία πολλών πολιτικών παραγόντων, δημοσιοποίησε σχέδιά του για ανάπλαση του κέντρου, μέσω διεθνούς ευρωπαϊκού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που προκηρύσσει. Αφορά πεζοδρομήσεις (π.χ. Πανεπιστημίου), επέκταση της γραμμής του τραμ (π.χ. από την Αμαλίας μέχρι τα Πατήσια), άλλες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη γύρω περιοχή.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Αντ. Παπαδημητρίου και τα σχετικά με το έργο κείμενα, το Ιδρυμα προσκλήθηκε να διοργανώσει το διαγωνισμό από το υπουργείο Περιβάλλοντος, στο έργο συμπράττουν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Μεταφορών, ο Δήμος Αθήνας, η Περιφέρεια Αττικής, ο ΟΡΣΑ, η «Αττικό Μετρό».
Ο ιδιώτης της σύμπραξης (το Ιδρυμα) είναι μόνο «χορηγός και διοργανωτής» του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, χρηματοδοτεί την εκπόνηση των μελετών. Επειτα «το έργο θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους (σ.σ.: που πληρώνουν οι φορολογούμενοι) σχεδιασμένους για ολοκληρωμένες παρεμβάσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των πόλεων (...) Πολλαπλάσια δαπανηρές είναι οι συνέπειες από το εντεινόμενο άδειασμα και την υποβάθμιση του κέντρου της πόλης (σ.σ.: είτε στοχευμένα της πολιτικής τους, ή συνέπεια της κρίσης τους). 
Η αρχιτεκτονική διαμόρφωση του δημόσιου χώρου είναι επιφανειακό έργο χαμηλού κόστους, περίπου 25 εκατ. ευρώ. Μεγαλύτερη είναι η δαπάνη για το συγκοινωνιακό έργο του τραμ, η οποία όμως είναι ανταποδοτική (βλ. εισιτήρια). Το συνολικό κόστος της παρέμβασης με το τραμ έως τα Ανω Πατήσια δεν ξεπερνάει με το ΦΠΑ τα 200 εκατ. ευρώ».
Προφανώς μια ανάπλαση δεν είναι εξ ορισμού καλή ή κακή. Το για ποιους γίνεται, ποια συμφέροντα εξυπηρετεί είναι αυτό που έχει σημασία. Και στην προκειμένη περίπτωση δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και των μεγαλοεπιχειρηματιών, όπως επιχειρούν να την παρουσιάσουν. Τα προαναφερόμενα εκατομμύρια, εν καιρώ γενικευμένης ανέχειας και φτώχειας για τα πλατιά λαϊκά στρώματα, δε θα δαπανηθούν για να καλυφθούν λαϊκές ανάγκες αλλά για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου που βλέπει σαν μια μεγάλη ευκαιρία για κερδοφορία, αυτό το έργο.
Για μεγάλα κεφάλαια, γερά πορτοφόλια
Εξάλλου, όπως ομολογείται μια τέτοια «ανασυγκρότηση του κέντρου (...) θα είναι μια δημιουργική απάντηση στην κρίση, θα δώσει ζωή στο εμπόριο και θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής ώστε να κατοικηθεί και να αναβιώσει η δυναμική του» ή σε άλλο σημείο: «Η παρέμβαση αυτή θα συμβάλλει στην ενίσχυση των εμπορικών και οικονομικών λειτουργιών». Επίσης, «η μεγάλη έκταση που θα αποδοθεί κατά προτεραιότητα στους πεζούς από την λεωφόρο Αμαλίας έως την Πατησίων, με έμφαση στην Πανεπιστημίου και την πλατεία Ομονοίας, θα υποστηρίξει πολλές χρήσεις που θα είναι συμβατές με το εμπόριο, τις υπηρεσίες, την αναψυχή και τον πολιτισμό, το απλό περπάτημα και την απόλαυση της πόλης. Στις χρήσεις αυτές θα περιλαμβάνονται φυσικά και οριοθετημένες εκτάσεις για τραπεζοκαθίσματα (...)». 
Σε μια τέτοια αναβαθμισμένη ζώνη, με την αξία γης στα ύψη, ο μικρομεσαίος ΕΒΕ δε θα μπορεί να πληρώσει το αυξημένο νοίκι, δε θα μπορούν να σταθούν και να πληρώσουν ψώνια, διασκέδαση, ό,τι άλλο τα χειμαζόμενα λαϊκά νοικοκυριά, κι ας έχουν χρυσοπληρώσει την υλοποίησή της. Από αυτή την ανάπλαση στη δοσμένη κατάσταση θα κερδίσουν μόνο μεγαλοεπιχειρηματίες (έγκαιρα τοποθετημένοι στην περιοχή), θα την απολαύσουν μόνο γερά πορτοφόλια.
Χαιρετισμό στην ημερίδα έσπευσε να απευθύνει ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος μιλώντας για «ζωτικό έργο», «εξαιρετικά σημαντική προκήρυξη» και ταυτόχρονα εξήρε την «ιδιωτική πρωτοβουλία» που, όπως είπε, επάξια εκπροσωπεί το Ιδρυμα. Χαιρέτισε και ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς μοιράζοντας συγχαρητήρια για την «επίκαιρη πρωτοβουλία», φρόντισε δε να μιλήσει για «Αθήνα, πόλη ανοργάνωτη και ανοχύρωτη». Στο ίδιο πνεύμα μίλησε και ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου.
Στην εκδήλωση βρήκαν ευκαιρία κυβερνητικοί και δημοτικοί παράγοντες να εκφράσουν φανερά σχεδιασμούς τους για μεγαλύτερη καταστολή με πρόσχημα τα υπαρκτά προβλήματα εγκληματικότητας, διακίνησης ναρκωτικών κ.ά. Εξ ου και στο δικό του χαιρετισμό ο εκλεγμένος με στήριξη ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ/Οικολόγων δήμαρχος Γ. Καμίνης κάλεσε «να λύσουμε το βασικό πρόβλημα της ασφάλειας στην πόλη», «να λύσουμε το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης», «η οικονομική επανεκκίνηση στο κέντρο, η αποκατάσταση της νομιμότητας είναι βασικά μελήματά μας». Επίσης, ο υπουργός Μεταφορών, πρ. ΛΑ.Ο.Σ. νυν ΝΔ, Μ. Βορίδης εστίασε στη «λαθρομετανάστευση και τις συνέπειες από αυτήν, την εγκληματικότητα, τις συνεχείς και ασταμάτητες διαδηλώσεις, την πολιτική βία που συνδέεται με καταστροφές»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου