Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012

Μπορούμε να τους τσακίσουμε


Αλλο να το ξέρεις, γιατί κάπου το άκουσες, κι άλλο να το βλέπεις τίτλο σε πρώτη σελίδα, σαν ανακοίνωση τελεσίδικης καταδικαστικής απόφασης για ομαδική εκτέλεση χιλιάδων νέων παιδιών. Που καταδικάζονται να δουλεύουν, δηλαδή να παράγουν απλήρωτη υπεραξία και να «ζουν» με 255 ευρώ μεικτά το μήνα. Απείρως πιο σκληρό να το βιώνεις...
Το εκτίναγμα του βαθμού εκμετάλλευσης σε απίθανα ύψη ξεπερνά τα όρια της φρίκης. Παγώνει.
Ισως αυτός να 'ναι και ο στόχος. Να 'ναι τόσο ισχυρό το σοκ που να παγώνουν οι αντιδράσεις.
Αυτό, όμως, είναι και το μόνο γεγονός: Το άγριο τσάκισμα των εργατών, ειδικά της νέας βάρδιας της εργατικής τάξης. Ολες οι άλλες κωλοτούμπες είναι για να καλύψουν αυτό το μοναδικό γεγονός.
Ε, Δε θα περάσουν! Οχι μόνο γιατί δεν πρέπει να περάσουν. Αλλά κύρια γιατί η ιστορία μάς λέει πως κόντρα στη μελετημένη προπαγάνδα της αστικής τάξης, η εργατική τάξη εντέλει δεν αυτοκτονεί, δε λέει «σφάξε με αγά μ' ν' αγιάσω», ψάχνει βρίσκει τρόπο να οργανωθεί, να αντισταθεί, να αντεπιτεθεί, πόσο μάλλον, που τώρα πια κουβαλά πίσω της και μια τεράστια εμπειρία από τις μάχες που έχει δώσει - κι ακόμα περισσότερο έχει το δικό της κόμμα, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας,
ορκισμένο στο αίμα χιλιάδων και χιλιάδων πρωτοπόρων εργατών, να υπερασπίζει μέχρι τελευταίας ρανίδας τον εργάτη, να οδηγήσει την εργατική τάξη στην απελευθέρωσή της.
***
Μέρα τη μέρα ξεδιπλώνεται το σχέδιο της αστικής τάξης, σαν ενιαίο σχέδιο όλων των κομμάτων που πασχίζουν για την εξουσία της:
Πάνε στις εκλογές με ένα όργιο προπαγάνδας, με το οποίο προσπαθούν να αφήσουν στο απυρόβλητο την πολιτική του κεφαλαίου που εφαρμόζουν και να ενοχοποιήσουν την εργατική τάξη: Μιλάνε για διαφθορά αυτοί που ποδηγέτησαν χιλιάδες συνειδήσεις διαφθείροντάς τες, μιλάνε για ασφάλεια στις γειτονιές, αυτοί που οξύνουν καθημερινά την ανασφάλεια σε εκατομμύρια εργάτες. Δείχνουν έναν εχθρό - «μαϊμού» για να καλύψουν το γεγονός ότι οι ίδιοι είναι οι εχθροί.
***
Είναι επικίνδυνοι. Τους είδαμε στη Χαλυβουργία στο Βόλο να παρατάσσουν τραμπούκους απέναντι σε απεργούς. Προχτές στη Χαλκιδική, στα Μεταλλεία, εκβίασαν εργαζόμενους σπρώχνοντάς τους να δείρουν τους γειτόνους τους! Στην Κρήτη επιχείρησαν να βάλουν τους αγρότες ενάντια στους ναυτεργάτες. Το σχέδιο του «"κοινωνικού αυτοματισμού» απογειώνεται στην εφαρμογή του.
Είναι η ώρα που με τη μεγαλύτερη ψυχραιμία καθένας πρέπει να σκεφτεί διπλά και τριπλά.
Χέρι που σηκώνεται δε γυρίζει πίσω, λέγανε οι παλιοί.
Μια χούφτα είναι οι καπιταλιστές. Ορίζουν όμως τη ζωή χιλιάδων εργατών εκβιάζοντας με το μεροκάματο. Οσο δύσκολο κι αν είναι στον εργάτη να δεχτεί ότι είναι προτιμότερο να χάσει ένα πιάτο φαΐ μια μέρα, παρά να χτυπήσει άλλον εργάτη, αυτή πρέπει να 'ναι η μόνη επιλογή του.
Οπουδήποτε η αστική τάξη στρέφει μια ομάδα ενάντια σε άλλη, η απάντηση πρέπει να 'ναι: χτυπάμε τον πραγματικό εχθρό: Αυτόν που προκαλεί τη μετανάστευση. Αυτόν που κερδίζει από το έγκλημα. Αυτόν που κερδίζει από την εκμετάλλευση. Ενα είναι το αφεντικό και στις τρεις περιπτώσεις.
Ο καπιταλιστής είναι που διαλύει ένα λαό και δημιουργεί κύμα προσφύγων. Ο καπιταλιστής είναι που προωθεί το παράνομο εμπόριο. Ο καπιταλιστής είναι που εξαθλιώνει έναν εργάτη μέχρι να τον κάνει ζώο ανήμερο.
***
Είναι θέμα επιβίωσης της ίδιας της εργατικής τάξης να σηκώσει κεφάλι, να πει το όχι της, να αναγνωρίσει τον αντίπαλο και να βρει τον τρόπο να τον τσακίσει!
Αξίζει, ακόμα και να σπάσεις την τηλεόραση την ώρα που ο Καρατζαφέρης διατάσσει να πυροβολούνται οι μετανάστες.
***
Κρίσιμο, κρισιμότατο σ' αυτές τις στιγμές το θέμα της ενημέρωσης.
Η αστική τάξη έχει στα χέρια της έναν πολυπλόκαμο μηχανισμό διάδοσης της προπαγάνδας της (τα κανάλια και οι εφημερίδες της είναι το βαρύ πυροβολικό που όμως η δράση του διαχέεται στο πεδίο με χίλιους μύριους άλλους τρόπους).
Η εργατική τάξη διαθέτει μόνο τον «Ριζοσπάστη» και τον «902». Τα άρθρα και οι αναλύσεις τους όπλα καθημερινά στο βαθμό που φτάνουν στον εργάτη, γίνονται εφημερίδα τοίχου στη γειτονιά. Αυτό είναι κι ένα από τα ανυπέρβλητα όπλα της: Η διάδοση της χρήσιμης στον εργάτη πληροφορίας, η προβολή της πρόσωπο με πρόσωπο, εκεί ακριβώς που δουλεύει και ζει ο καθένας.
Η αστική προπαγάνδα έχει το χρήμα με το μέρος της,
Οι εργάτες έχουν την εμπειρία από τους αγώνες που προηγήθηκαν, από το πώς οργανώθηκαν κόντρα σε θεούς και δαίμονες, από το πώς η απόφαση έγινε πράξη, την ώρα που όλα έδειχναν μέσα από τα κανάλια των αστών ότι οι μάχες ήταν χαμένες πριν ξεκινήσουν... Εχουν το ΚΚΕ!
Να πολλαπλασιάσουμε τη δυναμική των όπλων μας.
Να καταργήσουμε στην πράξη τον «κοινωνικό αυτοματισμό», με την ανάδειξη και υπεράσπιση της ταξικής αλληλεγγύης. Με την ταξική ενότητα ενάντια στους αστούς. Να εκφραστεί αυτή η απόφαση με τέτοια ενίσχυση στο ΚΚΕ, ώστε να μην έχουν ύπνο οι αστοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου