Σελίδες

22 Μαρ 2012

Πίσω από τις λέξεις


Μιλώντας τις προάλλες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο Ευ. Βενιζέλος μίλησε για «ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης». Το πώς το οραματίζεται, το εξήγησε αμέσως μετά ο ίδιος. Είπε: «Δεν πρέπει να υπάρξει καμία χαλάρωση. Να μη μειωθεί ο ρυθμός είσπραξης των δημόσιων εσόδων, να μην αποκλίνουμε στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, να είμαστε εξαιρετικά αυστηροί στις δημόσιες δαπάνες, να τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα». Για ποια χρονοδιαγράμματα μιλάει; Για αυτά που προβλέπουν η δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο που συνυπέγραψαν συγκυβέρνηση και τρόικα, προγράφοντας για το λαό μέτρα λιτότητας και παραπέρα υποτίμησης της τιμής της εργατικής δύναμης τουλάχιστον για τα επόμενα 30 χρόνια. Εκεί θα στηριχτεί η «ανασυγκρότηση» της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας που ευαγγελίζεται ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ: Στα αποκαΐδια των εργασιακών - λαϊκών δικαιωμάτων.
Για να γίνει μάλιστα αυτό, το ΠΑΣΟΚ και οι άλλοι ξέρουν ότι πρέπει να χτυπηθεί το οργανωμένο ταξικό κίνημα, να τρομοκρατηθεί ο λαός. Αυτό επιδιώκουν μάταια να πετύχουν, δίνοντας εξετάσεις στην ντόπια πλουτοκρατία και τους συμμάχους της στην ΕΕ. Γι' αυτό το σκοπό ο Βενιζέλος, απευθυνόμενος στις άλλες αστικές δυνάμεις, κάλεσε σε «εθνική συστράτευση», συκοφαντώντας όποιον αντιπαλεύει την αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ και των κομμάτων της. «Ο κόσμος θέλει να ενώσουμε όλες τις δυνάμεις μας. Θέλει μια ισχυρή εθνική συμμαχία υπευθυνότητας», είπε. Η υπευθυνότητα έχει ταξικό περιεχόμενο. Το ΠΑΣΟΚ, όπως και η ΝΔ, ο ΛΑ.Ο.Σ. και οι άλλοι, είναι κόμματα υπεύθυνα απέναντι στην πλουτοκρατία. Το επιβεβαίωσε, άλλωστε, και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, παρεμβαίνοντας για την υπερψήφιση στις εκλογές των κομμάτων του κεφαλαίου.
Είναι κόμματα των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών και των άλλων καπιταλιστών, σ' αυτούς λογοδοτούν. Το ΚΚΕ λογοδοτεί στην εργατική τάξη και το λαό. Στην ευθύνη που έχει απέναντί τους και απέναντι στα πραγματικά τους συμφέροντα παλεύει ν' ανταποκριθεί και σ' αυτό κρίνεται. «Κάποιοι ζητούν μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, εμείς ζητούμε μια αυτοδύναμη Ελλάδα», είπε ακόμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Παίζει με τις λέξεις για να θολώσει τα νερά. Μιλάνε για «αυτοδύναμη Ελλάδα» και την ίδια ώρα ψηφίζουν το ενισχυμένο σύμφωνο σταθερότητας, που προβλέπει για όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ ότι η έγκριση και η εκτέλεση των προϋπολογισμών περνάει στη δικαιοδοσία των υπερεθνικών οργάνων της λυκοσυμμαχίας.
Με τη θέλησή της και για τα συμφέροντά της, η ντόπια αστική τάξη αποδέχτηκε την παραχώρηση μέρους των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην ΕΕ και στους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Αυτές τις στρατηγικές επιλογές υπηρέτησαν και υπηρετούν τα κόμματα του κεφαλαίου, έχοντας πλήρη επίγνωση της ανισομετρίας στον καπιταλισμό, που κάνει τις πιο αδύναμες οικονομικά χώρες να μοιάζουν εξαρτημένες, χωρίς να είναι. Αυτοδύναμη Ελλάδα, σημαίνει Ελλάδα της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, έξω από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. Μόνο τότε τα εργοστάσια θα παράγουν για τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες, με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο. Μόνο τότε η ανάπτυξη όλων των παραγωγικών δυνάμεων θα υπηρετεί το συμφέρον και τις σύγχρονες ανάγκες του λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου