Σελίδες

6 Ιουλ 2019

Κάλεσμα του ΚΚΕ στους μηχανικούς μπροστά στις εκλογές της 7ης Ιούλη

Mισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί


Το ΚΚΕ απευθύνεται σε όλους εμάς:


  • Εμάς που αμέσως μετά το “θαύμα” των Ολυμπιακών Αγώνων και των ψηλών ρυθμών ανάπτυξης, ήρθαμε αντιμέτωποι με τη βαθιά κρίση στην οικοδομή, τα έργα και τις μελέτες, τις επιστημονικές – τεχνικές υπηρεσίες, κρίση που συνεχίστηκε για σχεδόν δεκατρία χρόνια.
  • Εμάς που σπρωχτήκαμε στην ανεργία, την υποαπασχόληση, την ομηρία της πολύμηνης απληρωσιάς μισθών, στη μετανάστευση για να δουλέψουμε στο αντικείμενο που σπουδάσαμε, την ίδια στιγμή που οι ανάγκες του λαού για φτηνή, ασφαλή και ποιοτική κατοικία, για αντισεισμική, αντιπλημμυρική θωράκιση και αντιπυρική προστασία, για αναγκαία έργα υποδομής, μένουν ανικανοποίητες.
  • Εμάς που δουλεύουμε με μισθό μειωμένο ή καθηλωμένο, χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για ένα μισθό που ξεκινάει από τον κατώτατο των 650 ευρώ μικτά (μαζί με τον ΕΦΚΑ). Που “μάθαμε” να δουλεύουμε μόνο με “μπλοκάκι”, που μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ “κατάφερε” με το έκτρωμα Κατρούγκαλου να νομιμοποιήσει οριστικά. Υποστήκαμε τη δουλειά χωρίς ωράριο – άδειες – δώρα – αποζημιώσεις – επίδομα ανεργίας – προστασία από ομαδικές απολύσεις, με τη μητρότητα “υπό δίωξη” για τις εργαζόμενες με ΔΠΥ, και διαρκείς εκβιασμούς από τους ομίλους να παραιτηθούμε από συνδικαλιστικές – πολιτικές ελευθερίες και δικαιώματα.
  • Εμάς που τώρα που “γύρισε η ανάπτυξη” ακόμα δουλεύουμε για ένα κομμάτι ψωμί, γιατί η περίφημη “απελευθέρωση της αγοράς” το μόνο που “απελευθέρωσε” ήταν οι εκπτώσεις στις αμοιβές, ενώ ταυτόχρονα ο νόμος – λαιμητόμος του Κατρούγκαλου εκτόξευσε τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ, τα χαράτσια πέφτουν βροχή, η φοροαφαίμαξη μας στραγγίζει.
  • Εμάς που η “απελευθέρωση“ με την αποσύνδεση πτυχίου – επαγγέλματος μετατρέπει το δίπλωμά μας σε απλό εισιτήριο για ένα ατέλειωτο “γαϊτανάκι” σεμιναρίων, εξετάσεων και άλλων δοκιμασιών για την πιστοποίηση και εμάς σε φθηνούς – ανειδίκευτους εργαζόμενους, ενώ αποκλειστικά οι μεγάλες εταιρείες θα διαθέτουν το σύνολο των πιστοποιήσεων και οι κατασκευαστικοί όμιλοι θα συγκεντρώνουν την “πίτα” των έργων μέσω ΣΔΙΤ και συμβάσεων παραχώρησης. Την πορεία αυτή επιταχύνει η νομοθεσία για τα έργα και τις μελέτες, την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών, τα ενιαία Μητρώα Δημόσιων και Ιδιωτικών Έργων κ.ά.
  • Εμάς που στο Δημόσιο εργαζόμαστε με συρρικνωμένους μισθούς και απώλειες που δεν αναπληρώνονται από τα προεκλογικά “επιδόματα” των 300 ευρώ ετησίως, με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, με την αξιολόγηση ως εργαλείο για απολύσεις, μισθολογική καθήλωση και πειθάρχηση όποιου αντιστέκεται στην ιδιωτικοποίηση και στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις του αστικού κράτους που ιδιωτικοποιούν πλέον ακόμα και τον κρατικό έλεγχο της ασφάλειας των κατασκευών.
  • Εμάς που μια ζωή ολόκληρη πληρώσαμε ασφαλιστικές εισφορές για να ζήσουμε “καλά γηρατειά” και ήρθε ο νόμος – λαιμητόμος Κατρούγκαλου να αθροιστεί στις προηγούμενες μνημονιακές περικοπές και να μας απονείμει μισή σύνταξη “επίδομα πτωχοκομείου”.
✔️  Δεν είναι μονόδρομος η μίζερη ζωή με χαμηλές απαιτήσεις, με τον τρόμο της ανασφάλειας για το τι ξημερώνει, με τη μόνιμη παραίτηση από την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας.
Να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες που δίνει η ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων και η άνοδος της παραγωγικότητας της εργασίας με την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας. Δεν έχουμε περιθώρια για νέες αυταπάτες.
✔️  Ισχυροποιούμε το ΚΚΕ για να σταθούμε και εμείς οι εργαζόμενοι μηχανικοί πιο δυνατοί απέναντι στην επίθεση του κεφαλαίου.
✔️  Στις 7 Ιούλη δυναμώνουμε τη δική μας δύναμη στο δρόμο και στη Βουλή, γιατί γνωρίζουμε ότι στις 8 του Ιούλη: Είτε η ΝΔ σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, είτε συνεργασίας, η επόμενη κυβέρνηση θα εφαρμόσει σκληρή αντιλαϊκή πολιτική. Ούτε η ΝΔ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε οι “λοιποί συγγενείς” όπως το ΚΙΝΑΛ ή το ΜΕΡΑ 25 του Βαρουφάκη “που πάει με όλα”, κανείς τους δεν δεσμεύεται ότι θα αλλάξει τις βασικές δεσμεύσεις της πολιτικής που ρημάζει τις ζωές μας:
  • Ότι θα καταργήσει τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, δηλαδή στον κλάδο τη δουλειά με το μπλοκάκι, θα εγγυηθεί την εφαρμογή των εργατικών δικαιωμάτων, την επαναφορά όσων καταργήθηκαν, την προστασία της μητρότητας.
  • Ότι θα αποκαταστήσει τη δυνατότητα υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με αυξήσεις και με υποχρεωτική εφαρμογή από όλους τους εργοδότες στον κλάδο.
  • Ότι θα καταργήσει την “ανταποδοτικότητα” στην Ασφάλιση, δηλαδή την ουσία του νόμου “λαιμητόμου” Κατρούγκαλου, ενός ασφαλιστικού που εισπράττει υπέρογκες εισφορές για μια σύνταξη επίδομα πτωχοκομείου, πριμοδοτώντας την ιδιωτική ασφάλιση, είτε στον “τρίτο πυλώνα”, είτε και στο “δεύτερο πυλώνα” της επικουρικής.
  • Ότι θα καταργήσει τους νόμους και τα ΠΔ που ενσωματώνουν τις οδηγίες της ΕΕ στην εθνική νομοθεσία, ότι θα καταργήσει κάθε μορφή εξετάσεων και σεμιναρίων επί πληρωμή, την απαίτηση προϋπηρεσίας για την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος και την πιστοποίηση άσκησης τεχνικών επαγγελματικών δραστηριοτήτων με το ακαδημαϊκό δίπλωμα μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος.
  • Ότι θα καταργήσει το νομοθετικό πλαίσιο που επιταχύνει τη συγκέντρωση μελετών και έργων στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου (ΣΔΙΤ, Συμβ. Παραχώρησης, ΓΟΚ, αυθαίρετα, οικοδομικές άδειες κ.λπ.), την εμπορευματοποίηση της γης και των δασικών εκτάσεων, του νερού, των φυσικών πόρων.
  • Ότι θα υλοποιήσει άμεσα έργα ουσιαστικής αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, λαϊκής κατοικίας και άλλων απαραίτητων υποδομών.
Όλα τα αστικά κόμματα υπηρετούν τον ίδιο δρόμο που μετά από διαδοχικές χρονιές ψηλής καπιταλιστικής ανάπτυξης (1994 – 2008) έφερε την καπιταλιστική κρίση και τη λαϊκή εξαθλίωση. 
Σήμερα όλοι αυτοί υπόσχονται ξανά ότι η κοινωνική
ευημερία θα έρθει μόνο μέσα απ’ την αύξηση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, την προσέλκυση νέων επενδύσεων. 
Η αλήθεια είναι ότι η ανάκαμψη της παραγωγής και της κερδοφορίας του κεφαλαίου που εμφανίστηκε μεταξύ άλλων κλάδων και στον κλάδο των Κατασκευών, δεν “έπεισε” τους ομίλους να αποκαταστήσουν τις μεγάλες απώλειες στους μισθούς και στις εργασιακές σχέσεις, αντίθετα ζητούν νέες θυσίες και αρνούνται την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης με τους Μισθωτούς Τεχνικούς και τους Οικοδόμους. 
Η ανάκαμψη της κατασκευαστικής δραστηριότητας δεν επανέφερε το εισόδημα και δεν φρέναρε την “εκκαθάριση” των αυτοαπασχολούμενων και τη συγκέντρωση των έργων στους κατασκευαστικούς ομίλους. 
Η θωράκιση της κερδοφορίας των ομίλων, σε συνθήκες όξυνσης του διεθνούς ανταγωνισμού, έχει έναν μόνο δρόμο: τη διασφάλιση φθηνότερης εργατικής δύναμης, μέσα από τη μείωση του μέσου μισθού και το τσάκισμα δικαιωμάτων, την απαλλαγή των ομίλων από “βάρη” όπως οι ασφαλιστικές εισφορές και οι ΣΣΕ, τη νέα μείωση της φορολογίας κερδών, την ώρα που οι όμιλοι “εισφέρουν” λιγότερο απ’ το 5% των ετήσιων φορολογικών εσόδων, την πλήρη “απελευθέρωση” της αγοράς μέσω της νομοθεσίας παραγωγής των έργων.
✔️  Την επόμενη μέρα έχουμε ανάγκη από ισχυρό κίνημα και ισχυρό ΚΚΕ, για να βρεθούμε από καλύτερες θέσεις να οργανώσουμε το λαϊκό αγώνα και την αντεπίθεση, ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο με τους ριζοσπαστικούς στόχους πάλης. Οι κομμουνιστές:
✔️  Θα βρεθούν μπροστά στον αγώνα των ταξικών συνδικάτων ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία των απολύσεων και μείωσης μισθών και δικαιωμάτων, για την υπογραφή ΣΣΕ για αναπλήρωση των απωλειών. Θα πρωταγωνιστήσουν στην πάλη για την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και της ανταποδοτικότητας στην ασφάλιση ενάντια στις κατασχέσεις. Θα ηγηθούν στον αγώνα ενάντια στην “απελευθέρωση” του επαγγέλματος, την πιστοποίηση των δραστηριοτήτων, την απαξίωση των πτυχίων μέσω της πολιτικής της ΕΕ και των ρυθμίσεων που στηρίζει το ΤΕΕ και οι επιστημονικοί Σύλλογοι των μηχανικών. Το ΚΚΕ θα προβάλλει αγωνιστικά τις προτάσεις για τις αυξήσεις μισθών και συντάξεων, για να μη μείνει κανείς εργαζόμενος ανασφάλιστος, για να δοθεί επίδομα ανεργίας σ’ όλους τους ανέργους, για την αύξηση του αφορολόγητου, για τη διαγραφή χρεών των λαϊκών νοικοκυριών, για κάθε οξυμένο λαϊκό πρόβλημα.
📌 Όμως πρώτα από όλα το ΚΚΕ βρίσκεται στον αντίποδα όσων επιδιώκουν να μας πείσουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, το ΚΚΕ φωτίζει, με το Πρόγραμμά του, ότι υπάρχουν σήμερα οι δυνατότητες να ζήσουμε ανθρώπινα, να έχουμε όλοι δουλειά χωρίς τον εφιάλτη της ανεργίας, με λιγότερες ώρες δουλειάς, να απολαμβάνουμε υψηλού επιπέδου, δωρεάν, αποκλειστικά δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας και Παιδείας και το δικαίωμα αναψυχής και φτηνών διακοπών. Το ΚΚΕ σημαδεύει τον πραγματικό αντίπαλο του λαού που ακυρώνει αυτές τις δυνατότητες για να θωρακίσει τα κέρδη του: την άρχουσα τάξη, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ που τη στηρίζουν📌
📌 Το ΚΚΕ αποτελεί έναν αιώνα τώρα τη σταθερή μαχητική δύναμη, από τα σπλάχνα του ίδιου του λαού, που αντέχει στις πιέσεις και συγκροτεί την πραγματική αντιπολίτευση υπέρ των λαϊκών συμφερόντων μέσα και έξω απ’ τη Βουλή. Κάθε μεγάλη κατάκτηση των αγώνων του λαού έχει τη σφραγίδα των χιλιάδων λαϊκών αγωνιστών, μελών και στελεχών του ΚΚΕ, που πρωτοστάτησαν στους αγώνες ενάντια στην άρχουσα τάξη και τους ιμπεριαλιστές συμμάχους της: ΗΠΑ – ΕΕ – ΝΑΤΟ. Θα συνεχίσει να μπαίνει μπροστά για να οργανώσει τους εργατικούς αγώνες, τις λαϊκές διεκδικήσεις, τις συγκρούσεις για να ανακοπεί η επίθεση του κεφαλαίου και να ανοίξει ο δρόμος της πραγματικής ανατροπής, για να πάρουν η εργατική τάξη και ο λαός την υπόθεσή στα χέρια τους📌 .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου