Σελίδες

25 Αυγ 2011

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Θα παλέψουμε να βάλουμε εμπόδια στην εφαρμογή του νόμου.



Αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Βουλή για το νόμο - πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση.
Υπερψηφίστηκε χτες επί της αρχής το νομοσχέδιο - έκτρωμα για την ανώτατη εκπαίδευση από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, τον ΛΑ.Ο.Σ. και την Ντόρα Μπακογιάννη.
Κατά τη διάρκεια της χτεσινής συζήτησης στη Βουλή, μίλησε για το νόμο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.
Παίρνοντας αφορμή από την προχτεσινή παρέμβαση του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, που είπε ότι στα πανεπιστήμια είχαμε ένα σοβιετικό μοντέλο που πρέπει να καταργηθεί, η Αλέκα Παπαρήγα, στην αρχή της ομιλίας της, είπε ότι ο πρωθυπουργός αλλοιώνει την πραγματικότητα και έκανε δύο επισημάνσεις για το σοβιετικό εκπαιδευτικό σύστημα:

«Πρώτον, ο φοιτητής και η φοιτήτρια πριν τελειώσει, στο τελευταίο έτος πριν πάρει το πτυχίο του, ήξερε πού θα πάει να δουλέψει.
Δεν υπήρχε περίπτωση να πάρεις το πτυχίο και να ανοίγεις τις αγγελίες και να ψάχνεις τις ευκαιρίες στις εφημερίδες, για να πιάσεις δουλειά. Αυτό δεν αρέσει, βεβαίως, στον πρωθυπουργό. Δεν άρεσε ποτέ και δεν αρέσει και σήμερα.
Δεύτερον, η ειδίκευση που παρείχε το σοσιαλιστικό πανεπιστήμιο στηριζόταν σε ένα σφαιρικό επίπεδο γνώσεων - φιλοσοφικών, μαθηματικών, γλωσσικών, λογοτεχνικών - που όχι μόνο έδιναν ένα υψηλό μορφωτικό επίπεδο στον επιστήμονα, ανεξάρτητα της ειδίκευσης του πτυχίου που είχε, αλλά του έδιναν τη σοβαρή και τη σύγχρονη δυνατότητα, όταν απαξιώνονται οι γνώσεις - διότι οι γνώσεις απαξιώνονται και μάλιστα ταχύτατα σήμερα - να μπορεί να επιμορφώνεται, μέσα βεβαίως από το δημόσιο, κοινωνικό, σοσιαλιστικό σύστημα, ώστε να μη μένει πίσω από τις εξελίξεις και να μην έχει τις γνώσεις, οι οποίες έχουν ξεπεραστεί», τόνισε η Αλ. Παπαρήγα.
Να προβληματιστούν όσοι ψηφίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ


Eurokinissi
Ακόμα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην προχτεσινή επίθεση της υπουργού Παιδείας προς το ΚΚΕ ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί «είτε το θέλει το ΚΚΕ είτε όχι». Απάντησε η Αλέκα Παπαρήγα:
«Εγώ σας λέω ότι και με τους κανόνες αυτής της αστικής δημοκρατίας που έχουμε σήμερα και με βάση και το Σύνταγμα έχει δικαίωμα το άτομο - πολύ περισσότερο που εμείς δεν μιλάμε για ατομικές δράσεις, αλλά για προϋποθέσεις κινήματος - να επιδιώξει να αντιπαλέψει αυτόν το νόμο πριν γίνει πραγματικότητα ως μέρος της πάλης για αλλαγή συσχετισμών δύναμης και για ανατροπές, αν και εφόσον το θελήσουν.
Βεβαίως, αυτό θα κριθεί όχι επειδή αποφασίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα στον Περισσό - εννοείται - αλλά κατά πόσο διαμορφώνονται τέτοιες δυνάμεις ισχυρές μέσα στα πανεπιστήμια και από φοιτητές και από πανεπιστημιακούς που θα αντιπαλέψουν αυτόν το βάρβαρο νόμο».
Και κάλεσε ιδιαίτερα: «Αυτό που πρέπει να σκεφθούν, βέβαια αυτοί που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και τα ανάλογα κόμματα του ίδιου προσανατολισμού είναι το εξής: Ψηφίζουν ένα κόμμα και την άλλη μέρα το κόμμα τους τούς λέει ότι δεν έχουν δικαίωμα να αντιδράσουν, γιατί το ψήφισαν και πρέπει να καταλάβουν ότι πραγματικά ψηφίζουν κόμματα και πολιτικές, οι οποίες το "περίστροφο" πριν απ' όλα τα στρέφουν και εναντίον των ίδιων των ψηφοφόρων. Γιατί, βεβαίως, τα προβλήματα δεν κάνουν διάκριση μέσα στο λαό, αν είναι κομμουνιστές, ΠΑΣΟΚ, Νεοδημοκράτες ή οτιδήποτε άλλο».
Ο ανορθολογισμός, η αποσπασματικότητα θα πολλαπλασιαστούν
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στηλίτευσε την προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι τάχα όποιος αντιδρά στο νόμο είναι... «συντηρητικός» και αναφερόμενη στις διάφορες μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στην Παιδεία εξήγησε:
«Ανοίξατε τις πόρτες στα πανεπιστήμια, όχι με την έννοια να μην υπάρχει κανένα εμπόδιο ταξικό στην πρόσβαση των παιδιών στα πανεπιστήμια, αλλά γιατί θέλετε μια σύγχρονη εργατική τάξη, πιο μορφωμένη, να ανέβει η παραγωγικότητα, για να ανέβει και ο βαθμός εκμετάλλευσης.
Τώρα αλλάζετε. Τώρα η στρόφιγγα θα κλείσει, γιατί με τις νέες τεχνολογίες στα χέρια των καπιταλιστών, χρειάζεται λιγότερη ζωντανή ανθρώπινη δύναμη και μπορεί με λιγότερο υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό να ανέβει η παραγωγικότητα της εργασίας και θέλετε τους πολλούς με ληξιπρόθεσμες γνώσεις για φτηνό εργατικό δυναμικό, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της κερδοφορίας, της εκμετάλλευσης και όλων των άλλων».
Και στάθηκε ιδιαίτερα στην αποδιάρθρωση των σπουδών που φέρνει ο νόμος, επισημαίνοντας: «Δυστυχώς, να το πω καθαρά, δεν φωτίστηκε το ζήτημα αυτό και από τους ίδιους τους πανεπιστημιακούς που αντιδρούν στο νομοσχέδιο. Εγινε συζήτηση για τη διοίκηση. Είναι πρόβλημα».
Ειδικά για τις σπουδές, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε:
«Τώρα με την πολλαπλότητα των πτυχίων και των πιστοποιητικών, με τη διασύνδεση των πανεπιστημίων, με τις δίχρονες και τρίχρονες επαγγελματικές σχολές, θα πολλαπλασιαστούν οι επικαλύψεις, φαινομενικές ή πραγματικές, με τους αποφοίτους των ΤΕΙ. Εδώ κι αν θα γίνει ο χαμός.
Η αναδιάρθρωση των σπουδών που κάνετε, αν θέλετε, είναι εξίσου φοβερό ζήτημα με όλα τα άλλα που έθιξαν οι βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, την εμπορευματοποίηση, την κατάργηση της δωρεάν Παιδείας κ.λπ.
Για μας είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα και δεν το κρίνουμε από στενή ιδεολογική σκοπιά. Ο ανορθολογισμός, η αποσπασματικότητα, η τυπικότητα στη σκέψη, τα κουτάκια "ναι, όχι, ναι, όχι", θα πολλαπλασιαστούν».
Για τον προσανατολισμό και τους σκοπούς της έρευνας
Στάθηκε ακόμα ιδιαίτερα στο θέμα της πανεπιστημιακής έρευνας, λέγοντας:
«Βάζω το εξής ερώτημα: Ποιος φταίει γιατί δεν έχουμε πανεπιστημιακή έρευνα για το ποια επαγγέλματα είναι βαρέα και ανθυγιεινά; Το ΚΚΕ φταίει; Ολοι φταίμε; Ε, όχι δεν φταίμε εμείς. Δεν έχουμε κανένα φταίξιμο. Φέρνετε εδώ την κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών και παραδέχεστε ότι δεν στηρίζεται σε επιστημονική έρευνα, αλλά στην πρακτική εμπειρία και στη σύγκριση των επαγγελμάτων μεταξύ τους. Ποιος είναι αρμόδιος να κάνει έρευνα στα θέματα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων; Ο πρόεδρος του ΣΕΒ; `Η το ΙΟΒΕ; Αρμόδια είναι τα πανεπιστήμια. Να υπάρξει και διεθνής συνεργασία με άλλα πανεπιστήμια. Θα είναι έρευνες μακράς πνοής.
Ποιες είναι οι έρευνες των πανεπιστημίων που έχουν γενική και καθολική αξία; Να πουλάμε έρευνα στον επιχειρηματία; Και το κυριότερο είναι ότι το φαινόμενο υπάρχει, δεν είναι καινούργιο και θα ενταθεί. Η έρευνα θα υπαγορεύεται ως εξής: Θα μου δώσεις μία έρευνα ή μια καινοτομία για ένα νέο προϊόν, το οποίο όμως μπορώ να το χρησιμοποιήσω εγώ γρήγορα και να βγάλω κέρδος».
Και στα παραπάνω αντιπαρέβαλε την πρόταση του ΚΚΕ για μια οικονομία και κοινωνία σοσιαλιστική «όπου τα αποτελέσματα της έρευνας θα πηγαίνουν στο σύνολο και θα κρίνονται από το σύνολο και όχι από τον μεμονωμένο επιχειρηματία και πολύ περισσότερο όχι με όρους κερδοφορίας».
Χρόνια τώρα μεθοδεύετε την κατάργηση του ασύλου...
Η Αλέκα Παπαρήγα έκλεισε την ομιλία της ξεκαθαρίζοντας:
«Ναι, θα παλέψουμε για να παρεμβάλουμε δυσκολίες - στα πανεπιστήμια είναι πολύ εύκολο να βάλεις εμπόδια και δυσκολίες - να αξιοποιήσουμε, αν θέλετε, και αντιθέσεις που μπορεί να υπάρχουν εκεί μέσα για να μην προωθηθεί στο σύνολό του ή στα βασικά του σημεία ο νόμος, αλλιώς δε θα έχουμε καμία αλλαγή στην Ελλάδα. Θα πρωτοστατήσουμε. Είναι άλλο πράγμα οι κουκουλοφόροι και τα γνωστά που συζητάμε τα οποία, αν θέλετε, τα αξιοποιείτε κι εσείς και άλλο πράγμα το οργανωμένο μαζικό κίνημα, το εργατικό, το λαϊκό, το φοιτητικό, το σπουδαστικό που διεκδικεί παρεμπόδιση των μέτρων. Αφού εσείς παίρνετε τα μέτρα, το λιγότερο που μπορεί να κάνει κανείς είναι να τα παρεμποδίσει, αλλιώς δε θα αλλάξει καμία κατάσταση. Θα γίνουμε "φυτά" όλοι, θα εφαρμόζουμε ένα νόμο που δεν τον πιστεύουμε. Αφήστε το ότι δεν τον πιστεύουμε. Πάνω απ' όλα δεν συμφέρει τη μεγάλη πλειοψηφία.
Τέλος, είναι φανερό τι κάνετε για το άσυλο. Χρόνια ολόκληρα μεθοδεύετε την κατάργηση του ασύλου υπέρ του χαφιεδισμού, των μηχανισμών καταστολής και υπέρ του "μπάτε σκύλοι αλέστε" των επιχειρηματικών ομίλων. Το σπουδαστικό και το φοιτητικό κίνημα, αν ήθελε, μπορούσε να υπερασπίσει το άσυλο μια χαρά και έχουν ευθύνη όλες οι πολιτικές νεολαίες και τα κόμματα γι' αυτήν την κατάσταση.
Εμείς δεν έχουμε καμία ευθύνη για τα ζητήματα αυτά. Προστατέψαμε το άσυλο όσο μπορούσαμε και το προφυλάξαμε. Αυτή τη στιγμή καταργείτε το άσυλο με πρόσχημα τις καταστροφές που κάνουν είτε άνθρωποι που δεν ξέρουν τι θέλουν - αυτοί είναι μία μειοψηφία - είτε συγκεκριμένοι μηχανισμοί που έχουν μπει για να δημιουργήσουν ανοχή του λαού απέναντι σ' αυτό το ζήτημα. Δεν είναι τόσο απλό το θέμα. Καταργώντας το άσυλο θα οξυνθεί η κατάσταση στα πανεπιστήμια, γιατί δεν νομίζω οι φοιτητές να κάθονται να τρώνε ξύλο μέσα στις αίθουσες των πανεπιστημίων όπως τρώγαμε εμείς κάποτε ξύλο ή δεν θα δεχτούν συνδικαλιστές να τους πετάνε από το παράθυρο όπως έκαναν παλιότερα, αν νομίζετε ότι με την κατάργηση του ασύλου καταργείτε και μια σειρά από αρνητικά φαινόμενα. Μάλλον αυτά θα οξυνθούν.
Απ' αυτήν την άποψη, επαναλαμβάνω εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας - δεν ήταν προσωπική άποψη του κυρίου Ζιώγα - ότι ευχόμαστε αυτός ο νόμος να μην εφαρμοστεί, όπως είχαμε καταφέρει να περάσει χρόνος, να καθυστερήσει η προώθηση μέτρων και να μην εφαρμοστούν ορισμένα μέτρα του προηγούμενου νόμου. Δεν λέω ότι είμαστε εμείς αποκλειστικά που συνεισφέραμε. Υπήρχαν και άλλες δυνάμεις με σωστές ή λαθεμένες απόψεις, αλλά αυτό τώρα είναι ένα άλλο θέμα.
Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε σ' αυτήν την κατεύθυνση μ' έναν όρο βεβαίως, ότι συμφωνεί ένα μεγάλο μέρος των φοιτητών, των εργαζομένων στα πανεπιστήμια και των πανεπιστημιακών. Δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει μόνο μ' ένα σύνθημα και είμαστε βέβαιοι ότι έτσι θα γίνει».
  • Ολόκληρη η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Βουλή θα δημοσιευθεί στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου