Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011

Ιαπωνία: Μετρώντας απώλειες και καταστροφές...


Πριν περάσει μια βδομάδα και ενώ κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει το μέγεθος της πυρηνικής απειλής άρχισαν οι εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις του καταστροφικού σεισμού για την οικονομία της Ιαπωνίας. 
Στο δυσθεώρητο ύψος των 14 με 15 τρισ. γιεν, ποσό αντίστοιχο των 171 έως 183 δισ. δολαρίων, εκτιμά η τράπεζα Credit Suisse το οικονομικό κόστος του καταστρεπτικού σεισμού και του τσουνάμι που έπληξε τη χώρα. 
Σύμφωνα με τον Χιρομίτσι Σιρακάουα, οικονομολόγο της ελβετικής τράπεζας στο Τόκιο, οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι κάτω του 40% εκείνων από το σεισμό στο Κόμπε το 1995, που κόστισε 40 τρισ. γιεν. 
Οι περιοχές που επλήγησαν το 1995 αντιπροσώπευαν το 12% του ιαπωνικού ΑΕΠ, ενώ εκείνες που επλήγησαν από το σεισμό της Παρασκευής το 7%. Ο κ. Σιρακάουα υπολογίζει πως η άμεση επίπτωση στο ΑΕΠ της χώρας θα είναι συρρίκνωση κατά ένα τρισ. γιεν το 2011, ποσό αντίστοιχο του 0,2%. 
Θεωρεί, όμως, πιθανή μια περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ κατά 1% εξαιτίας της διακοπής της παραγωγής.

ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΙΝΑΙ οι επιπτώσεις στο θαλάσσιο εμπόριο. 
Η Lloyd's List Intelligence υπολογίζει πως θα υπερβεί τα 3,4 δισ. δολάρια ημερησίως το κόστος από τη διακοπή της λειτουργίας λιμανιών. 
Οπως τονίζει, το θαλάσσιο εμπόριο της τρίτης οικονομίας στον κόσμο έφθασε πέρυσι στα 1,5 τρισ. δολάρια.
Ωστόσο, με το δείκτη Nikkei του Τόκιο να υποχωρεί σε ποσοστό 10,55%, η πλειονότητα των οικονομικών αναλυτών θεωρεί πρόωρη μια εκτίμηση του συνολικού κόστους της θεομηνίας που έπληξε την Ιαπωνία. 
Παράλληλα, θεωρείται δεδομένη μια επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της τρίτης οικονομίας στον κόσμο με αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, καθώς άμεσες θα είναι οι επιπτώσεις από την αναστολή της λειτουργίας ιαπωνικών βιομηχανιών και την πτώση της παραγωγής σε τομείς συνδεδεμένους με την υψηλή τεχνολογία. Ηδη το οικονομικό αίσθημα μεταξύ αναλυτών και επενδυτών υποχωρεί στη Γερμανία, ενώ μερίδα αναλυτών πιθανολογεί πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να αναθεωρήσει την πρόσφατη προειδοποίησή της για αύξηση των επιτοκίων του ευρώ.
ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ Citigroup και UBS προβλέπουν πως οι ρυθμοί ανάπτυξης της ιαπωνικής οικονομίας θα παραμείνουν χαμηλοί στη διάρκεια του 2011 και συγκεκριμένα μιλούν για 1,7% και 1,4% αντιστοίχως. Προεξοφλούν, ωστόσο, ανάκαμψή της για το 2012 και ρυθμούς 2,3% και 2,5% αντιστοίχως χάρη στις δραστηριότητες ανοικοδόμησης της χώρας. Στην πλέον απαισιόδοξη εκτίμηση προβαίνει, πάντως, η Barclays, που προβλέπει πως οι ζημίες θα υπερβούν εκείνες του σεισμού στο Κόμπε και θα φθάσουν στο 3% του ιαπωνικού ΑΕΠ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιαπωνική οικονομία που παρουσιαζόταν ως πρότυπο δυναμικά αναπτυσσόμενης οικονομίας μετά τη σοβαρή κρίση στις αρχές της δεκαετία του '90 δεν κατάφερε να ανακτήσει τη θέση της, εξαιτίας και ενός αδυσώπητου ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα να εμφανίζει μόνο τα τελευταία χρόνια μια αναιμική ανάπτυξη, η οποία τώρα διακόπτεται λόγω των καταστροφών.Ζούμε στον 21ο αιώνα. Εχουμε ρομπότ στα εργοστάσια. Τα περισσότερα σπίτια έχουν μηχανήματα που είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας, για την οποία είμαστε γνωστοί παγκοσμίως. Κι όμως! Στο τέλος, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση στα πυρηνικά εργοστάσια με τη ρίψη νερού από τεράστιους κουβάδες ή βυτιοφόρα. Μέρες μετά το σεισμό, προσπαθούμε να ζήσουμε στα σπίτια μας μαγειρεύοντας φαγητό με γκαζάκια και να τα φωτίσουμε με φακούς και κεριά. Ενημερωνόμαστε από τρανζιστοράκια με μπαταρίες. Και εάν είμαστε σεισμοπαθείς, προσπαθούμε να ζεσταθούμε στην ύπαιθρο χρησιμοποιώντας εφημερίδες και κουβέρτες ή να ξεδιψάσουμε λιώνοντας χιόνι μέσα σε κονσέρβες...
Σε αυτές τις λίγες γραμμές, από τις δηλώσεις ενός 45χρονου Ιάπωνα υπαλλήλου γραφείου στη βρετανική εφημερίδα «Ντέιλι Μέιλ» συμπυκνώνεται το ξαφνικό αναποδογύρισμα της ζωής στην Ιαπωνία μετά το φοβερό σεισμό των 9 Ρίχτερ, το τσουνάμι των 23 μέτρων και το συνεχιζόμενο θρίλερ στο πυρηνικό συγκρότημα της Φουκουσίμα που εκτυλίσσεται από τις 11 Μάρτη...
Για εκατομμύρια από τους 127.000.000 Ιάπωνες, η ζωή δεν πρόκειται να ξαναβρεί τους συνήθεις ρυθμούς της πριν περάσουν πολλοί μήνες, ίσως και χρόνια. Τουλάχιστον για όλους όσοι ζουν στις βορειο-ανατολικές περιοχές της χώρας που σαρώθηκαν από το φοβερό τσουνάμι. Μόνον οι άστεγοι υπολογίζονται σε κάτι λιγότερο από μισό εκατομμύριο και ήδη αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες για να εξασφαλίσουν, μέσα στο κρύο, λίγα τρόφιμα, ζεστασιά, καθαρό πόσιμο νερό...
Επιπλέον, μία βδομάδα μετά από το καταστροφικό τσουνάμι στη ΒΑ Ιαπωνία, τα σωστικά συνεργεία μέσα σε δυσκολότατες συνθήκες - ενίοτε και υπό έντονη χιονόπτωση... - ανασύρουν μόνο πτώματα σε προχωρημένη αποσύνθεση και όχι ζωντανούς. Ο απολογισμός της καταστροφής αναφέρει επισήμως περίπου 6.900 νεκρούς, αλλά αναμένεται να αυξηθεί δραματικά τα επόμενα 24ωρα, δεδομένου του μεγάλου αριθμού των πάνω από 10.700 αγνοουμένων.
Ωστόσο, ο πραγματικός απολογισμός θα γίνει τους επόμενους μήνες και χρόνια, όταν θα αρχίσουν να διαφαίνονται και οι σοβαρές επιπτώσεις της διαρροής ραδιενέργειας από τα πυρηνικά συγκροτήματα στη Φουκουσίμα σε ακτίνα πολλών δεκάδων (ίσως και εκατοντάδων) χιλιομέτρων. Οι τερατογενέσεις, οι καρκινοπάθειες, οι λευχαιμίες και άλλες σοβαρές ασθένειες που προκαλεί η ραδιενέργεια δε θα καταγραφούν άμεσα και μαζικά στα ιατρικά αρχεία, αλλά μετά από καιρό...
Παράλληλα, μένει να δούμε εάν θα αποδοθούν ευθύνες και τιμωρίες σε όσους έβαλαν το χέρι τους για να φθάσουμε στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα του σοβαρού πυρηνικού ατυχήματος στη Φουκουσίμα.Αλλωστε, όλα τα στοιχεία δείχνουν πως ήταν θέμα χρόνου το πότε ακριβώς θα είχαμε ατύχημα στα συγκεκριμένα πυρηνικά συγκροτήματα, αφού επί χρόνια η ιδιοκτήτρια εταιρεία ΤEPCO (η μεγαλύτερη αμιγώς ιδιωτική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια στον κόσμο και η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρενέργειας στον κόσμο) απέκρυπτε, παραποιούσε, πλαστογραφούσε και κατασκεύαζε στοιχεία για να κρύψει σοβαρότατες, εγκληματικές παραλείψεις σε καίρια ζητήματα λειτουργίας και ασφαλείας πυρηνικών σταθμών, που τελικώς ούτε «υπερσύγχρονοι» ήταν, ούτε «απόλυτα ασφαλείς»... και όλα αυτά για να μην πειραχτεί στο ελάχιστο η κερδοφορία της.
Θέμα χρόνου ήταν το πυρηνικό ατύχημα...
Ενας από τους χτυπημένους αντιδραστήρες στο πυρηνικό συγκρότημα της Φουκουσίμα από όπου εκλύονται ραδιενεργά στοιχεία
Στην τρανταχτή περίπτωση της Φουκουσίμα το ατύχημα δεν προκλήθηκε μόνον γιατί είχαμε σεισμό 9 Ρίχτερ και τσουνάμι, αλλά διότι εξακολουθούσαν να λειτουργούν πυρηνικοί σταθμοί κατασκευασμένοι 30 ή και 40 χρόνια πριν, από την αμερικανική εταιρεία General Electricενώ είχαν σχεδιαστεί να αντέξουν το πολύ σε σεισμούς 6,5 Ρίχτερ και ας είχαν κτιστεί πάνω σε ιδιαίτερα επικίνδυνα σεισμογενή ρήγματα!Εν προκειμένω, το ιδιωτικό κεφάλαιο σε αγαστή συνεργασία με τις αστικές κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών, έβαζε σε πρώτη μοίρα τα κέρδη και σε δεύτερη την υγεία και την ασφάλεια του ιαπωνικού λαού αφού η μοναδική της προτεραιότητα ήταν η σταθερή παραγωγή ενέργειας - με κάθε κόστος... - ακόμη και από χαλασμένους, ελαττωματικούς ή κατασκευαστικώς ξεπερασμένους πυρηνικούς αντιδραστήρες!
Η παράδοση της παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ενέργειας στα ιδιωτικά κεφάλαια ή ενίοτε και σε κρατικές επιχειρήσεις στον καπιταλιστικό κόσμο, που βάζουν ως πρώτη προτεραιότητα τα κέρδη και την ευημερία του μεγάλου κεφαλαίου, δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε συστηματικές, εγκληματικές παραλήψεις, λάθη, και «ατυχήματα» που στην ουσία θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν οι εφαρμογές της τεχνολογίας και της επιστήμης είχαν ως επίκεντρο την ανθρώπινη ευημερία και υπήρχε κοινωνικός εργατικός έλεγχος.
Εγκληματικές παραλείψεις και λάθη χρόνων...
Η ιδιωτική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρενέργειας «Tokyo Electric Power Company» (ή Tepco), που έχει υπό την ευθύνη της τη λειτουργία των περισσότερων από τους 55 πυρηνικούς σταθμούς στη χώρα, είναι, όπως προαναφέραμε, η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία του είδους της παγκοσμίως. Τόσο αυτή όσο και άλλες οκτώ ιαπωνικές ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κυρίως από πυρηνικούς σταθμούς, δημιουργήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του '50 αλλά έκτοτε δεν απέκτησαν και τα καλύτερα «βιογραφικά». Τόσο όσον αφορά σε θέματα ασφάλειας της λειτουργίας των πυρηνικών αντιδραστήρων και ιδιαίτερα όσον αφορά στη δημοσιοποίηση σχετικών πληροφοριών αν όχι στον Τύπο, ούτε καν σε αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες...
Τον Αύγουστο του 2002,η ιαπωνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποκαλύψει ότι η TEPCO ήταν ένοχη για ψευδή αναφορά στοιχείων στη διάρκεια επιθεωρήσεων ρουτίνας για τον έλεγχο των πυρηνικών εργοστασίων και για συστηματική απόκρυψη συμβάντων που αφορούσαν στην ασφάλεια των σταθμών. Αυτό είχε ως άμεση συνέπεια το κλείσιμο 17 πυρηνικών αντιδραστήρων για εξονυχιστικούς ελέγχους. Μάλιστα, το Σεπτέμβρη της ίδιας χρονιάς, ο τότε πρόεδρος της TEPCO, Χιρόσι Αράκι και άλλα στελέχη της εταιρείας υποχρεώθηκαν σε παραίτηση, καθώς δεν μπορούσαν πλέον να κρύψουν ότι για πάνω από 20 χρόνια (από το 1977 ως το 2002) και σε τουλάχιστον 200 περιπτώσεις υπέβαλαν ψευδή τεχνικά στοιχεία στις αρμόδιες αρχές!
Το 2007, η εταιρεία αναγκάστηκε να δημοσιοποιήσει εσωτερική έρευνα που κατέγραφε έναν άλλο μεγάλο αριθμό συμβάντων σε πυρηνικούς σταθμούς της Ιαπωνίας, δίχως ωστόσο κανένας υπεύθυνος να δηλώσει παραίτηση ή να τιμωρηθεί.
Ολοι γνώριζαν αλλά σιωπούσαν...
Αποκαλύψεις για το βρώμικο παρελθόν της εταιρείας έγιναν πρόσφατα και από τη γνωστή ιστοσελίδα Wikileaks, η οποία επικαλέστηκε τηλεγραφήματα διπλωματών από την αμερικάνικη πρεσβεία στο Τόκιο προς την Ουάσιγκτον. Σε ορισμένα απ΄ αυτά φανερώνεται πως και ηΔιεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) (που είθισται να είναι «λαλίστατη» και επικριτική δημοσίως για χώρες όπως η ΛΔ Κορέας και το Ιράν) γνώριζε και αυτή για τα σοβαρά προβλήματα ασφαλείας που παρουσιάζουν αρκετά από τα 55 πυρηνικά εργοστάσια στην Ιαπωνία, προειδοποιώντας πως ορισμένα εξ αυτών λόγω παλαιότητας (με ηλικία 30-40 χρόνων), δεν θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν σε σεισμούς άνω των 6,5 Ρίχτερ. Ειδικότερα, αξιωματούχοι της ΙΑΕΑ το Δεκέμβρη του 2008, με αφορμή τη σύνοδο ειδικών στο Τόκιο, σημείωναν σε Ιάπωνες συναδέλφους τους πως εκτός των άλλων οι κανονισμοί ασφαλείας για τη λειτουργία των πυρηνικών σταθμών ήταν ξεπερασμένοι, ενώ «ισχυροί σεισμοί θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα» για ορισμένα απ' αυτά...
Η ιαπωνική κυβέρνηση υποχρεώθηκε έκτοτε να «αναβαθμίσει» όπως-όπως κάποια κτίρια και ορισμένους κανονισμούς ασφαλείας σε πυρηνικούς σταθμούς, ωστόσο τα ληφθέντα μέτρα ήταν ανεπαρκή...Ιδιαίτερα όσον αφορά στο πυρηνικό συγκρότημα της Φουκουσίμα, η ιαπωνική κυβέρνηση περιορίστηκε να φτιάξει μόλις ένα Κέντρο Αντιμετώπισης Κρίσεων...
Σε άλλα τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας καταγράφονται οι ανησυχίες ειδικών, για το γεγονός πως οι κανονισμοί ασφαλείας για την προστασία των πυρηνικών σταθμών στην Ιαπωνία είχαν ενημερωθεί μόλις...τρεις φορές μέσα στα τελευταία 35 χρόνια!
Επιστολές Αμερικανών διπλωματών σημειώνουν τις αρνητικές αντιδράσεις ιαπωνικών κυβερνήσεων σε αποφάσεις δικαστηρίων που διέτασσαν το κλείσιμο ορισμένων πυρηνικών σταθμών, αφού έκριναν βάσιμες τις ανησυχίες των κατοίκων που προσέφευγαν σ' αυτά για την ασφάλεια και την υγεία τους μεταξύ άλλων και γιατί (όπως όλοι γνώριζαν...) κάποιοι πυρηνικοί σταθμοί δεν θα άντεχαν σε έναν ιδιαίτερα ισχυρό σεισμό.
Παράλληλα, αναλυτικές εκθέσεις-προβλέψεις σεισμολόγων πιθανολογούσαν πως υπήρχαν τουλάχιστον 2% πιθανότητες για σεισμό 7 ή και 8 Ρίχτερ... Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δικαστηρίου της περιοχής Καναζάουα, που διέταξε την Hokuriku, (άλλη μία ιαπωνική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρενέργειας από πυρηνικούς σταθμούς),να κλείσει τον υπ' αριθμόν 2 πυρηνικό σταθμό στην δυτική περιοχή Shikaθεωρώντας βάσιμες τις ανησυχίες κατοίκων της περιοχής πως το συγκεκριμένο πυρηνικό συγκρότημα δεν θα άντεχε σε έναν σεισμό ισχυρότερο των 7 Ρίχτερ. Η κυβέρνηση όχι μόνον δε συγκινήθηκε αλλά εφεσίβαλε την απόφαση και την ακύρωσε άλλο, ανώτερο δικαστήριο το 2009.
Επιπλέον, άλλο τηλεγράφημα από την αμερικάνικη πρεσβεία στο Τόκιο καταγράφει τις ανησυχίες ιαπωνικών τοπικών εφημερίδων πως η νέα γενιά ιαπωνικών πυρηνικών σταθμών που θα λειτουργούσαν με ανακυκλωμένες ράβδους καυσίμων θα εξέθεταν σε μεγάλους κινδύνους τη δημόσια ασφάλεια.
Προειδοποιήσεις και από το ΚΚ Ιαπωνίας...
Για τους επικίνδυνους πεπαλαιωμένους πυρηνικούς σταθμούς στη χώρα και το ενδεχόμενο σοβαρού πυρηνικού ατυχήματος από σεισμό και τσουνάμι είχε προειδοποιήσει από το 2006 στην ιαπωνική Βουλή ο εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιαπωνίας, Γιοσίι Χιντεκάτσου.
Ο Χιντεκάτσου μιλώντας στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής, είχε σημειώσει ότι «τουλάχιστον 43 πυρηνικοί αντιδραστήρες, το 80%, αυτών που λειτουργούν στη χώρα, θα αντιμετωπίσουν σοβαρό κίνδυνο αν το επίπεδο της θάλασσας πέσει κατά τέσσερα μέτρα και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί θαλασσινό νερό για την ψύξη του πυρήνα του αντιδραστήρα». Απαιτούσε μάλιστα τη λήψη μέτρων ασφαλείας και την εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων για τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων ψύξης στους πυρηνικούς αντιδραστήρες, προκειμένου να αποφευχθεί η τήξη των πυρήνων τους με αναμενόμενες καταστροφικές συνέπειες.
Ωστόσο, οι προειδοποιήσεις των κομμουνιστών όπως και πολλών επιστημόνων εδώ και πολλά χρόνια αγνοήθηκαν από τις αστικές κυβερνήσεις και το ιδιωτικό μονοπώλιο που ελέγχει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικούς σταθμούς.
Οι στενές σχέσεις ΙΑΕΑ - πυρηνικής βιομηχανίας
Ομως, δεν είναι μόνον η περίπτωση της Ιαπωνίας όπου έχουμε στενή διαπλοκή ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία, τις κρατικές αρχές και το ιδιωτικό κεφάλαιο. Το μεγάλο σκάνδαλο είναι στην πραγματικότητα η «ΙΑΕΑ» δηλαδή η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, η οποία επί δεκαετίες κάνει τα στραβά μάτια στις ριψοκίνδυνες επενδύσεις και κινήσεις των πυρηνικών βιομηχανιών καπιταλιστικών χωρών ενώ παράλληλα διυλίζει τον κώνωπα όταν πρόκειται για χώρες που έρχονται σε αντιπαράθεση με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (π.χ. Ιράν, ΛΔ Κορέας κ.ά.).
Δεν είναι μυστικό ότι οι εκάστοτε επικεφαλής της ΙΑΕΑ είναι προϊόν συνδιαλλαγής, ενδοϊμπεριαλιστικής συνεννόησης και «ισορροπιών» που σχετίζονται με τις εκάστοτε εξελίξεις στη διεθνή σκακιέρα. Πράγμα που προφανώς ισχύει και για τον νυν επικεφαλής του οργανισμού Γιουκίγια Αμάνο, όπως είχε φανεί από τις αποκαλύψεις τηλεγραφημάτων της ιστοσελίδας Wikileaks, ήταν κατάλληλος για τη θέση γιατί «ήταν άνθρωπος απόλυτα σύμφωνος με τα συμφέροντα και τις θέσεις των Αμερικανών»...
Ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις για το ρόλο της ΙΑΕΑ και τη διαπλοκή της με την πυρηνική βιομηχανία είχε κάνει στα μέσα της περασμένης βδομάδας, ο Ρώσος επιστήμονας Γιούλι Αντρέγιεφ, πρώην στέλεχος της ΙΑΕΑ που είχε κληθεί να συμβάλει στον καθαρισμό του Τσερνομπίλ. Ο Αντρέγιεφ κατήγγειλε ότι μετά το πυρηνικό δυστύχημα στο Τσερνομπίλ, όλη η ισχύς της πυρηνικής βιομηχανίας κατευθύνθηκε στην απόκρυψη του γεγονότος προκειμένου να μη δεχθεί πλήγμα η φήμη της. Οπως είπε, «η εμπειρία του Τσερνομπίλ δεν μελετήθηκε όπως θα έπρεπε, διότι ο μόνος που είχε χρήματα γι' αυτό ήταν η πυρηνική βιομηχανία, στην οποία δεν άρεσε καθόλου μια τέτοια προοπτική»... Ο Αντρέγιεφ, αναφερόμενος στις ευθύνες της Ιαπωνίας, υποστήριξε ότι οι Ιάπωνες πυρηνικοί βιομήχανοι «είναι πολύ άπληστοι και χρησιμοποίησαν κάθε εκατοστό του χώρου» για να καταλήξει λέγοντας: «Οταν βάζεις σε τέτοια πυκνότητα απόβλητα υψηλής ραδιενέργειας σε μια δεξαμενή, τότε υπάρχει μεγάλη περίπτωση φωτιάς αν πέσει η στάθμη του νερού»...
Πράγμα, βεβαίως, που έγινε στην περίπτωση του πυρηνικού συγκροτήματος στη Φουκουσίμα...
ΙΑΠΩΝΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
Να παρθούν μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων
Σε ανακοίνωσή του, με ημερομηνία 15 Μάρτη 2011, ο πρόεδρος τουΙαπωνικού ΚΚΣίι Καζούο, κάλεσε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναότο Καν να αναθέσει τους περαιτέρω χειρισμούς της πυρηνικής κρίσης στην Επιτροπή Πυρηνικής Ασφάλειας, που είναι ανεξάρτητη από τα συμφέροντα της πυρηνικής βιομηχανίας. Επέκρινε δε την Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας, που χειρίζεται την κρίση, ως σάρκα εκ σαρκός του φίλα προσκείμενου από το πυρηνικό λόμπι υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.
Σε άλλο σημείο, ο πρόεδρος του Ιαπωνικού ΚΚ επέκρινε την εταιρεία ενέργειας TEPCO πως προχωρεί σε διακοπές της ηλεκτροδότησης εκατομμυρίων νοικοκυριών στη χώρα δίχως να ενημερώνει για το χρόνο έναρξης και τη διάρκεια της συσκότισης, με δραματικές συνέπειες στη ζωή αλλά και την υγεία, ιδιαίτερα όσων ασθενών είναι άμεσα εξαρτημένοι από συσκευές οξυγόνου και άλλα ιατρικά μηχανήματα...
Απαίτησε επιπλέον από την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει κάθε δυνατό μέσο για την αποκατάσταση των πληγέντων, για την ολοκλήρωση των ερευνών εντοπισμού των αγνοουμένων και να πάρει εφεξής κάθε απαραίτητο μέτρο για την αποτροπή νέων πυρηνικών καταστροφών...
Τέλος ανακοίνωσε ότι η ΚΕ του Ιαπωνικού ΚΚ συγκρότησε ειδική δύναμη αντιμετώπισης της καταστροφής, η οποία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να συνεργαστεί στις επιχειρήσεις διάσωσης και ανακούφισης των πληγέντων από το σεισμό και το τσουνάμι. Απηύθυνε έτσι έκκληση σε όλα τα κομματικά όργανα και μέλη να μπουν μπροστάρηδες στον αγώνα ανακούφισης των πληγέντων.
ΚΚΕ: Αλληλεγγύη στον ιαπωνικό λαό
.
Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕέστειλε στο Ιαπωνικό ΚΚ μήνυμα αλληλεγγύης όπου σημειώνει: «Σας παρακαλούμε να μεταφέρετε την αλληλεγγύη μας και τα συλλυπητήριά μας στα μέλη του Ιαπωνικού ΚΚ, την εργατική τάξη και τις οικογένειες των θυμάτων.
Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τις μετέπειτα εξελίξεις στα πυρηνικά εργοστάσια και την απειλή της ραδιενέργειας που έχει γίνει άμεση. Οι σοβαρές αυτές εξελίξεις είναι μια τραγική επιβεβαίωση των κινδύνων που ενέχει η εκμετάλλευση της πυρηνικής ενέργειας από τα μονοπώλια, με κριτήριο το κέρδος».


ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΜΛΕΤΕΣ KAI ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ : 
http://www.tee.gr/online/epikaira/1997/10-11-97/m06.htm
http://www.voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=7802
http://civilengineeringportal.blogspot.com/2007/02/blog-post_27.html
http://www.semifind.gr/default.asp?pid=1239&langid=53&mdl=seminars&semid=1942
http://www.episkeves.civil.upatras.gr/English/ergasies%202010/14.%20ΛΟΥΤΣΕΤΗΣ%20Χ.%20ΚΑΙ%20ΡΑΔΑΙΟΥ%20Σ..pdf
http://www.makthes.gr/news/reportage/36737/
http://www.eng.auth.gr/uploads/media/200805seismos.pdf
http://www.episkeves.civil.upatras.gr/ergasies%202001/A24.pdf
http://www.e-go.gr/news/article.asp?catid=17826&subid=2&pubid=120324695
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:68simiR5Nl0J:www.kokkinorodo.com/+ΤΕΕ+ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ+ΘΩΡΑΚΙΣΗ&cd=50&hl=en&ct=clnk&client=safari&source=www.google.com
http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/13851
http://www.alfavita.gr/artro.php?id=26807
http://www.dete.gr/news.php?article_id=31513
http://www.ota.tee.gr/content/TEE_ANTISEISMIKI_PROSTASIA/antiseisismiki.html
http://portal.tee.gr/portal/page/portal/TEE/report2007-2009/typopoiisi
http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=3965104&publDate=
http://www.eviaportal.gr/content.asp?ID=4331
http://manitaritoubounou.wordpress.com/2007/12/07/antiseismiki-8wrakisi-oikodomwn-1/
http://www.scribd.com/doc/30817705/ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ-ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ-ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ-ΣΕ-ΔΙΑΡΚΕΙΑ
http://www.elekkas.gr/research/publications.html?start=200
http://www.michanikos.gr/showthread.php?t=12051


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου