Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου - Πατρών είναι από τα μεγαλύτερα πανελλαδικά, οι εργαζόμενοι σ' αυτό ξεπερνούν τους 2.000. Απ' αυτούς γραμμένοι στο Σωματείο είναι 1.350.
Το επίπεδο των υπηρεσιών Υγείας που παρέχει είναι «πόλος έλξης» για να επενδύσουν οι επιχειρηματίες. Σε πρώτη φάση το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο διαθέτει στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες έξι μονόκλινα και επτά δίκλινα, σε κλινικές του Παθολογικού και Χειρουργικού τομέα.
Οι αρχαιρεσίες για το Σωματείο πραγματοποιήθηκαν στις 22-23-24 Νοέμβρη 2011. Ψήφισαν 828, μιλάμε για «μόνιμο προσωπικό» - διοικητικό, τεχνικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό - (το 2009 ψήφισαν 909).
Α) Σε τι συνθήκες δόθηκε η μάχη
Συναντούσαμε το εξής: «Είχατε δίκιο, μας τα είχατε πει», «είστε οι μόνοι που παλεύετε και μπορούμε να ακουμπήσουμε», «δεν είμαι ΚΚΕ, αλλά αυτούς εμπιστεύομαι, πρέπει να έχουν δύναμη στο ΔΣ»...
Πολλοί εργαζόμενοι είχαν παραδείγματα προσωπικά ή από τον περίγυρό τους για την πρωτοπόρα δράση του Κόμματος - του ΠΑΜΕ, με αιχμή λαϊκά προβλήματα, όπως τις επανασυνδέσεις ρεύματος.
Στο αυξημένο κύρος του Κόμματος και του ΠΑΜΕ (στελέχη των άλλων παρατάξεων) είχαν δυσκολία να αντιμετωπίσουν με όρους καθαρής πολιτικής - ιδεολογικής διαπάλης. Είναι ενδεικτικό ότι σε ορισμένες περιπτώσεις αναγκάζονταν δημόσια να δεχτούν την πρωτοπόρα δράση μας.
Η γραμμή αντιπαράθεσης απέναντι σ' αυτό ήταν η βρώμικη δουλειά, η «λάσπη», ο αντικομμουνισμός. Η Διοίκηση, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, με ψευτιές και συκοφαντίες ήθελαν να αποδείξουν ότι το ΚΚΕ είναι κόμμα συστημικό (σαν όλα τα άλλα), αξιοποιεί τον κοινοβουλευτισμό και τα οφέλη του (αποζημιώσεις, κρατική επιχορήγηση, αποσπασμένους κλπ). Προσπαθούσαν με κάθε μέσο να κλονίσουν κόσμο.
Οι εκλογές δε γίνονται ελεύθερα. Τρομοκρατούσαν τους εργαζόμενους με τις εφεδρείες - απολύσεις. «Αν δε μας ψηφίσετε θα μπείτε στην εφεδρεία», απειλούσαν. Πιο έντονα αυτό ερχόταν από τους συνδικαλιστές της ΝΔ. Τα στελέχη των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ αξιοποίησαν, επίσης, τους «ανοιχτούς λογαριασμούς» που έχουν με τους εργολάβους που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Υγείας. Εργαζόμενοι, «μόνιμο προσωπικό», αναγκάζονται να ζητούν για τα παιδιά τους ένα εξάμηνο δουλειάς. Αυτό το αναλαμβάνουν τα συγκεκριμένα στελέχη με το «αζημίωτο».
Β) ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΛΑ.Ο.Σ. κατέβηκαν στις εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο
Η ενιαία κάθοδος, ιδιαίτερα για τη βάση του ΠΑΣΟΚ, ήταν κάτι σαν τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Βοήθησε κόσμο ν' απεγκλωβιστεί. Εργαζόμενοι που ήταν υποψήφιοι στο ΠΑΣΟΚ (στις προηγούμενες εκλογές) τώρα αρνήθηκαν να είναι στο ενιαίο σχήμα. Εκφράστηκε η συσπείρωση στο ΠΑΜΕ με υποψήφιους στο ψηφοδέλτιο που πριν ήταν στην ΠΑΣΚΕ. Αυτό διευκόλυνε κόσμο, του ΠΑΣΟΚ, να μας ψηφίσει. Είναι ενδεικτικό (των διεργασιών) ότι από τις 8 έδρες που εξέλεξε στο ΔΣ το ενιαίο ψηφοδέλτιο, 6 είναι ΔΑΚΕ και 2 ΠΑΣΚΕ. Στις προηγούμενες είχαν ΠΑΣΚΕ 8, ΔΑΚΕ 4, συνολικά 12 στις 13 έδρες.
Γ) Για το συνδυασμό που στήριξε ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Συγκρότησαν ψηφοδέλτιο με τον τίτλο «Πρωτοβουλία Ανατροπής». Η κοινωνικοταξική τους σύνθεση ήταν κύρια Εργαστηριακός τομέας, Φυσιοθεραπεία - Ακτινολογικό. Πρώτη γραμμή στήριξης του συνδυασμού τα στελέχη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως γιατροί. Πριν 2 χρόνια αυτές οι δυνάμεις είχαν συνεργαστεί (σε συντεχνιακή βάση) με την Τεχνική Υπηρεσία και έβγαλαν μία έδρα στο ΔΣ. Ο εκλεγμένος τους με εκείνο το συνδυασμό ήταν τώρα με το ενιαίο ψηφοδέλτιο ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. Ο ίδιος, ήταν στις εκλογές στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας με το συνδυασμό του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.
Κεντρικό σύνθημα: «Ολοι μαζί μπορούμε»... Να τι έλεγαν στη μοναδική προκήρυξη που έβγαλαν: «Τώρα το πραγματικό ζήτημα είναι να φτιάξουμε σωματείο με επίκεντρο τις ανάγκες των εργαζομένων και όχι το προσωπικό όφελος». Δηλαδή, δεν είναι πολιτική η επιλογή των στελεχών των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ που στηρίζουν διαχρονικά αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική, αλλά προσωπική. Επομένως, μπορούμε με άλλα πρόσωπα, έντιμα, να αλλάξουμε τα πράγματα χωρίς να αμφισβητήσουμε την υπάρχουσα πολιτική. Στο διεκδικητικό πλαίσιο ανέφεραν: «Οχι μνημόνιο στην Υγεία», «όχι στις εφεδρείες». Σε όλο το κείμενο οι λέξεις ΕΕ, κεφάλαιο, Μάαστριχτ, αστικά κόμματα (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.) δεν υπήρχαν. Κι αυτό για να πείθουν τους εργαζόμενους ότι είναι ανεξάρτητοι, ακομμάτιστοι, προπαγάνδιζαν το «έξω τα κόμματα από τα συνδικάτα».
Δούλευαν με ευελιξία αυτήν τη γραμμή. Σε κόσμο με μια ορισμένη ριζοσπαστική συνείδηση έβαζαν το θέμα της «ενότητας της Αριστεράς».
Αποποιούνταν με περίσσιο θράσος ότι αυτό το ψηφοδέλτιο στηριζόταν από το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Είχαμε περιπτώσεις που άφηναν να εννοηθεί ότι στο δικό τους συνδυασμό συμμετέχουν και δυνάμεις του ΠΑΜΕ...
Αξιοποίησαν το «κίνημα της πλατείας», όπου συναγελάζονταν με ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ (η συντριπτική πλειοψηφία απεργοσπάστες). Αυτό ανήκει στις διοικητικές υπηρεσίες και τα παραϊατρικά επαγγέλματα. Πρόκειται για στρώματα που έχουν ακόμα αντοχές και έντονες αυταπάτες ότι θα τα «φέρουν βόλτα».
Αυτό το ψηφοδέλτιο έπαιξε το ρόλο του αναχώματος. Στηρίχθηκε με σχέδιο από ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ που είχε άμεση σχέση με τη διοίκηση. Είχαν ιδιαίτερο καταμερισμό στην παρεμπόδιση της ριζοσπαστικοποίησης της συνείδησης των εργαζομένων και της αποφασιστικής στήριξης του ΠΑΜΕ.
Το ενιαίο ψηφοδέλτιο (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΛΑ.Ο.Σ.) και ο συνδυασμός που στήριξε ο ΣΥΝ είχαν ενιαία γραμμή:Ενότητα με βάση το πρόβλημα, έντιμοι και καλοί συνδικαλιστές, έξω τα κόμματα και η πολιτική από τα συνδικάτα...
Στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση τοποθετήθηκαν όλοι, πλην των δυνάμεων που στήριζε το ΠΑΜΕ, υπέρ ενός ενιαίου ψηφοδελτίου. Ακυρώθηκε η κολεγιά γιατί υπολόγιζαν στη μη κάθοδο ή στη δυσκολία καθόδου των δυνάμεων του ΠΑΜΕ. Αναπροσάρμοσαν την τακτική τους με αυτόνομη κάθοδο. Η διαφορετική εκλογική κάθοδος δεν αναίρεσε την κοινή τους γραμμή.
Αυτός είναι ο οπορτουνισμός, δύναμη συντήρησης, οπισθοδρόμησης, που πρέπει να αποκαλύπτεται, με όποιο μανδύα κι αν βγαίνει κάθε φορά. Αντιτίθεται δήθεν στο μνημόνιο της κυβέρνησης, το ΔΝΤ, από θέσεις όμως σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης. Είναι φορέας αυταπατών για το καλό ΠΑΣΟΚ γι' αυτό και μπήκαν σε συζήτηση μαζί του προεκλογικά για ενιαίο σχήμα. Είναι ορκισμένοι εχθροί της ταξικής πάλης, γι' αυτό και έχουν ιδιαίτερο καταμερισμό στον αντικομμουνισμό. Δρουν υπονομευτικά στη ριζοσπαστικοποίηση της συνείδησης. Αυτό αφορά ιδιαίτερα το σήμερα, που υπάρχουν διεργασίες μεγάλου εύρους στο λαϊκό κόσμο του ΠΑΣΟΚ (συμπεριλαμβανομένων και μεσαίων στελεχών του).
Τελικά το αυξημένο κύρος του Κόμματος και του ΠΑΜΕ εκφράστηκε στις αρχαιρεσίες. Είχαμε σημαντική άνοδο σε ψήφους και έδρες. Εκλέχθηκαν δυο στο ΔΣ με 107 ψήφους (το 2009 45 ψήφους και 0 έδρες). Εκλέχθηκαν, επίσης, δυο αντιπρόσωποι στην ΠΟΕΔΗΝ με 110 ψήφους (23 και 0 έδρες το 2009).
Το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει ότι μπορούμε να φέρνουμε επιτυχία στο κύριο ζήτημα, που είναι η αλλαγή του αρνητικού συσχετισμού δύναμης στο εργατοϋπαλληλικό κίνημα. Ισχυρό όπλο μας η πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ για λαϊκή εξουσία, το πλατύ πολιτικό άνοιγμα, ιδιαίτερα στο λαϊκό κόσμο. Το ΠΑΜΕ, η πρωτοπόρα κινηματική δράση των δυνάμεών μας σε κάθε χώρο δουλειάς, στη γειτονιά, με αιχμή τα οξυμένα προβλήματα των λαϊκών οικογενειών. Το ανοιχτό μέτωπο στον οπορτουνισμό, η αποκάλυψή του στους ίδιους του εργαζόμενους, είναι όρος και προϋπόθεση για τη χειραφέτηση των εργαζομένων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου