Σελίδες

4 Αυγ 2011

Στα νύχια των πολυεθνικών...



Δεν χρειάζεται να ψάξει πολύ κάποιος για να καταλάβει τι εννοούν οι πολυεθνικές και το πολιτικό προσωπικό που τις υπηρετεί και τις εκπροσωπεί, όταν μιλάνε για «ανταγωνιστικότητα» και «ανάπτυξη». 
Εννοούν, και δεν μπορούν να το κρύψουν, αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και χειροτέρευση της θέσης της εργατικής τάξης με μείωση μισθών και αύξηση της ανεργίας. Χαρακτηριστική περίπτωση η βρετανική τράπεζα HSBC, μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, που ανακοίνωσε πως πρόκειται να καταργήσει περίπου 30.000 θέσεις εργασίας - δηλαδή το 10% του συνόλου του προσωπικού της - έως το 2013, ενώ την ίδια ώρα, και μάλιστα σε περίοδο... κρίσης, αυξάνονταν τα κέρδη της.
Ολα αυτά αποκτούν μια ξεχωριστή σημασία για την Ελλάδα, καθώς ο πολυεθνικός τραπεζικός όμιλος HSBC, σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ανήκει στην ομάδα τραπεζών «αναδόχων» και «συμβούλων» που έχουν επιλεγεί για να αναλάβουν το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που θεσμοθέτησε το «Μεσοπρόθεσμο» αλλά με τη συμμετοχή «ιδιωτών» στην αποκαλούμενη «ανταλλαγή και επιμήκυνση ελληνικών ομολόγων».

***
Τα όσα συντελούνται στην HSBC δείχνουν το δρόμο των... μεταρρυθμίσεων που προωθούνται στη χώρα μας. Οι απολύσεις στην τράπεζα γίνονται στο πλαίσιο «των προσπαθειών της να μειώσει τα έξοδά της και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της», σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ομίλου, Στιούαρτ Γκιούλιβερ. Αυτό όταν την ίδια ώρα γινόταν γνωστό μέσω ανακοίνωσης της ίδιας τράπεζας ότι σημείωσε αύξηση των κερδών της προ φόρων, φθάνοντας στα 11,5 δισεκατομμύρια δολάρια, για το πρώτο εξάμηνο του 2011, έναντι 11,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων την περασμένη χρονιά, ποσό που είναι υψηλότερο από αυτό που ανέμεναν αναλυτές, πως τα κέρδη της θα ανέρχονταν σε 10,8 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ αύξηση σημείωσαν και οι μετοχές της HSBC κατά 4% μετά την ανακοίνωση των εξελίξεων αυτών. Σημειώνεται πως η τράπεζα ήδη μείωσε κατά 5.000 τις θέσεις εργασίας στον όμιλο μετά την αναδιάρθρωση της λειτουργίας της στη Λατινική Αμερική, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Βρετανία, στη Γαλλία και στη Μέση Ανατολή.
***
Η κυνικότητα των καπιταλιστών, όταν μιλάνε για κέρδη και ανθρώπους, αποτυπώνεται και στη φράση του γενικού διευθυντή της πολυεθνικής ότι «θα απαλειφθούν περίπου 25.000 ρόλοι από τώρα ως το τέλος του 2013». Δηλαδή οι θέσεις εργασίας είναι «ρόλοι» όπως και οι εργαζόμενοι - άνθρωποι που τους υποδύονται, για λογαριασμό πάντα της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο «αναδιάρθρωσης» του ομίλου, που είχε παρουσιαστεί πριν από τρεις μήνες, στόχος είναι η μείωση του λειτουργικού κόστους με την πώληση, το κλείσιμο ή τη μείωση των υπηρεσιών λιανικής τραπεζικής σε 39 χώρες. Μάλιστα η HSBC ανακοίνωσε προχτές ότι θα πουλήσει 195 υποκαταστήματά της στις ΗΠΑ στη «First Niagara Financial» έναντι τιμήματος 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε μετρητά και ότι θα κλείσει άλλα 13 από τα συνολικά 470 υποκαταστήματά της στη χώρα. Η τράπεζα προτίθεται επίσης να πουλήσει το «πορτφόλιό» της στον τομέα των πιστωτικών καρτών, που ανέρχεται σε περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος4/8/11, 12:50 μ.μ.

    Εντυπωσιακά, αν μη τι άλλο, τα στοιχεία από τη λίστα με τις 2.000 ισχυρότερες εταιρείες του πλανήτη που δημοσιεύει για ένατη φορά το οικονομικό περιοδικό «Forbes». Το πλέον εντυπωσιακό ίσως είναι πως συνολικά αυτά τα 2.000 μονοπωλιακά μεγαθήρια απασχολούν 80 εκατ. άτομα και εμφανίζουν έσοδα 32 τρισ. δολαρίων, όσο δηλαδή τα ΑΕΠ των ΗΠΑ (14,65 τρισ. δολάρια), της ΕΕ (16,28 τρισ. δολάρια) και της Κίνας (5,87 τρισ. δολάρια) μαζί! Τα κέρδη τους το 2010, δηλαδή εν μέσω της καπιταλιστικής κρίσης, έφτασαν τα 2,4 τρισ. δολάρια, ενώ το ενεργητικό τους είναι 138 τρισ. δολάρια. Σε ετήσια βάση τα κέρδη τους αυξήθηκαν κατά 67%. Στην κορυφή της παγκόσμιας πυραμίδας των μονοπωλιακών κολοσσών παρέμεινε για δεύτερη χρονιά η «J. P. Morgan Chase», ενώ ακολουθούν οι HSBC και «General Electric». Το «τοπ 10» συμπληρώνουν οι «Exxon Mobil», «Royal Dutch Shell», «PetroChina», ICBC, «Berkshire Hathaway», «Petrobras» και «Citigroup». Να σημειωθεί ότι οι 2. 000 επιχειρήσεις της λίστας του «Forbes» προέρχονται από 62 χώρες. Ο κλάδος που κυριαρχεί στη λίστα είναι ο Χρηματοοικονομικός με 480 εταιρείες και έπονται ο κλάδος της Ενέργειας και της Πληροφορικής. Αξίζει να αναφερθεί ότι στην εν λόγω λίστα περιλαμβάνονται δώδεκα επιχειρήσεις από την Ελλάδα με ενεργητικό ύψους 711,3 δισ. δολαρίων και κεφαλαιοποίηση 50,39 δισ. δολαρίων, ενώ τα ενοποιημένα κέρδη τους διαμορφώνονται στα 6 δισ. δολ. και οι πωλήσεις τους στα 83,5 δισ. δολάρια. Σε κάθε περίπτωση τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν τη θέση του ΚΚΕ για τους δύο δρόμους ανάπτυξης: Αυτόν που ενισχύει τα μονοπώλια και αυτόν που τα κοινωνικοποιεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή