Σελίδες

18 Σεπ 2011

Ιστορικές συγκρίσεις και συμπεράσματα



Είναι παλιά ιστορία η σύγκριση μεταξύ των αστικών κρατών κι αυτών της σοσιαλιστικής οικοδόμησης για το ζήτημα των πολιτικών ελευθεριών που γινόταν και γίνεται από πολιτικούς και δημοσιογράφους απολογητές του αστικού καθεστώτος. Πρόσφατη περίπτωση η τοποθέτηση του υφυπουργού κ. Πεταλωτή σε σχετική συζήτηση στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Ο εν λόγω υφυπουργός ίσως να δικαιολογείται, διότι έδειξε ότι κατέχεται από το αρνητικό μείγμα της άγνοιας της εγκαθίδρυσης του αστικού καθεστώτος στη γένεσή του σε συνδυασμό με την υπεράσπιση του κεφαλαιοκρατικού ιδεολογικού πατριωτισμού που τον κατέχει. Η πλέον χαρακτηριστική ιστορία επιβολής του αστικού καθεστώτος εναντίον της φεουδαρχίας είναι αυτή της Γαλλικής Επανάστασης. 
Ο υφυπουργός φαίνεται να αγνοεί ότι το γκρέμισμα της Βαστίλης συνοδεύτηκε από επανειλημμένες αιματηρές διώξεις των ευγενών της φεουδαρχίας. Εφτασαν στο σημείο που η γκιλοτίνα να μην προλαβαίνει να αποκεφαλίζει αντιπάλους και επιστρατεύτηκε η κάθε λογής εξοντωτική εφευρετικότητα. Οι πολιτικές ελευθερίες μηδενίστηκαν από το φόβο των συλλήψεων και εκτελέσεων που επέβαλαν οι εξεγερμένοι του Παρισιού.
Η πλέον τραγική κορύφωση ήταν η εκτέλεση και δολοφονία των πολιτικών ηγετών της επανάστασης Ροβεσπιέρου, Σεν Ζιστ και Μαρά, όταν η νεοανερχόμενη γαλλική αστική τάξη ένιωθε ασφαλής ώστε να απαλλαγεί απ' αυτούς και την πίεση της λαϊκής μάζας. Τότε, ας γνωρίζει ο κ. υφυπουργός, άρχισε μια μακρά περίοδος πολιτικής αυθαιρεσίας κι επιβολής. Αυτή όμως αφορούσε τον επαναστατημένο γαλλικό λαό. Η αστική τάξη συμμαχούσε με τα συμβιβασμένα υπολείμματα της φεουδαρχίας και τις ξεπεσμένες καμαρίλες των ευγενών σε σημείο που αγόραζε τίτλους ευγενείας. Αυτή η ιστορία τράβηξε για πάρα πολλά χρόνια, έως ότου το προλεταριάτο μπορέσει να επιβάλει τις στερημένες πολιτικές ελευθερίες.
Το ιστορικό συμπέρασμα που οφείλει να μάθει ο κ. υφυπουργός είναι ότι η επιβολή του αστικού καθεστώτος και της αστικής δημοκρατίας έγινε με τον διά πυρός και σιδήρου εξοβελισμό κάθε φεουδαρχικής ιδεολογίας και των φορέων της. Ο εν θεληματική ή αθέλητη αγνοία ευρισκόμενος κ. υφυπουργός πρέπει να γνωρίζει και τα εξής: Η αστική δημοκρατία που επικαλείται και υπερασπίζεται είναι παράγωγο του αστικού κεφαλαιοκρατικού καθεστώτος που τουλάχιστον εκ των πραγμάτων επίσης υπερασπίζεται. Υπήρξε κύριο ιδεολογικό όπλο όλων των διώξεων, δολοφονιών κι εκτελέσεων κομμουνιστών αγωνιστών από τις πιο σκοτεινές κυβερνήσεις και παρακρατικά μορφώματα.
Οσον αφορά τη Σοβιετική Ενωση και τις Λαϊκές Δημοκρατίες, οι κυβερνήσεις τους έκαναν με ηπιότερο τρόπο αυτό που έπραξαν οι αστικές κυβερνήσεις τα χρόνια της ανόδου της αστικής τάξης. Σε μια κοινωνία του επαναστατικού δικαίου, που κατάργησε την αστική εξουσία και την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, θα ήταν πολιτικά ηλίθιο να επιτρέψει τη λειτουργία φορέων αστικής ιδεολογίας. Σε κοινωνίες που έκαναν μόλις τα πρώτα βήματα σοσιαλιστικού μετασχηματισμού ιδεολογίες, φορείς και πρόσωπα όπως του κ. υφυπουργού δεν χωράνε. Εάν θέλει σύγκριση περί πολιτικών ελευθεριών ο κ. υφυπουργός ας ανατρέξει στην περίοδο της Τρομοκρατίας της Αστικής Γαλλικής Επανάστασης. Ισως να καταλάβει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου