Εντονη ανησυχία στην Ευρωζώνη προκαλεί η κατάσταση με το χρέος σε Ιταλία και Ισπανία (και την άνοδο των σπρεντ των ομολόγων τους) που εμφανίζεται ως επίθεση των αγορών, ωστόσο είναι έκφραση της καπιταλιστικής κρίσης που γενικεύεται.
Χτες, ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μιλώντας στην ιταλική βουλή, ανακοίνωσε πως παρά την κρίση η ιταλική οικονομία είναι ισχυρή.
Εξήγγειλε επίσης διάλογο με τους «κοινωνικούς εταίρους» (που ήδη έχουν συμφωνήσει σε σειρά περικοπών και κατακρεούργηση δικαιωμάτων στο όνομα της «ανάπτυξης») για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, την εφαρμογή νέων έκτακτων αντιλαϊκών μέτρων, το ρόλο των τραπεζών και τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, καθώς και τις αναμενόμενες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.
Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομίας Τζούλιο Τρεμόντι είχε έκτακτη συνάντηση με τον πρόεδρο του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, χωρίς ωστόσο να ανακοινωθεί το περιεχόμενο της συζήτησής τους.
Στη Μαδρίτη, ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο συναντήθηκε χτες με την υπουργό Οικονομίας Ελένα Σαλγάδο για να «αναλύσουν τις τελευταίες εξελίξεις στις χρηματαγορές», ενώ σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι υποστήριξαν την αναγκαιότητα να εφαρμοστούν οι συμφωνίες για το λεγόμενο «σχέδιο στήριξης» της Ελλάδας.
Από το Βέλγιο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υποστήριξε ότι οι πιέσεις στις αγορές της Ισπανίας και της Ιταλίας είναι πηγές «ανησυχίας», αλλά «αδικαιολόγητες», ωστόσο σημείωσε πως θα πρέπει γρήγορα να εφαρμοστούν οι αποφάσεις που έλαβαν στη σύνοδό τους οι ηγέτες της Ευρωζώνης, δηλαδή νέα αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων. Ο φόβος των πολιτικών εκπροσώπων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου είναι ότι αν εξακολουθούν να ανεβαίνουν τα επιτόκια δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας, τότε μπορεί να προκύψει ζήτημα ένταξής τους στο λεγόμενο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ, που όμως τώρα μετά την ένταξη Ελλάδας, Πορτογαλίας, Ιρλανδίας θα απαιτηθούν τεράστια κονδύλια, που δεν είναι διαθέσιμα. Ακόμα τίθεται ζήτημα αν πλέον η Ιταλία και η Ισπανία θα μπορούν να συνεισφέρουν στο λεγόμενο «πακέτο» για την Ελλάδα. Επίσης στο «ντόμινο» των εξελίξεων μπορεί να μπουν η Γαλλία και το Βέλγιο.
Ηχηρά τα σημάδια της ύφεσης στις ΗΠΑ
Μόλις ένα 24ωρο από την υπογραφή του νόμου για την αύξηση του ορίου δανεισμού και μερικά 24ωρα μετά την ανακοίνωση των στοιχείων που καταδεικνύουν ότι η «ανάπτυξη» στις ΗΠΑ έχει «τραβήξει χειρόφρενο» με πτώση του δείκτη της βιομηχανικής παραγωγής και αύξηση μόλις 1,3 του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.
Επίσης στο βιομηχανικό τομέα χάθηκαν τον περασμένο μήνα έξι χιλιάδες θέσεις εργασίας, με την Ομοσπονδία εργοδοτών να ανακοινώνει ότι έπονται 66.000 απολύσεις (αύξηση κατά ποσοστό 60,3% σε σχέση με τις αναγγελθείσες τον Ιούνιο 41.432 απολύσεις).
Την ίδια στιγμή οι οίκοι «Fitch Ratings» και «Moody's» διατήρησαν μεν το αξιόχρεο των ΗΠΑ στη βαθμίδα «ΑΑΑ», ωστόσο προοπτικά είναι επιφυλακτικοί. Ο κινεζικός οίκος αξιολόγησης «Dagong» κατηγόρησε για «μεροληψία» υπέρ των ΗΠΑ τους αγγλοσαξονικούς οίκους αξιολόγησης, διότι δεν προχώρησαν στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ, όπως έκανε ο ίδιος.
Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, για την εξέλιξη της κρίσης στην Ευρωζώνη, σε Ιταλία - Ισπανία, επισημαίνεται:
ΑπάντησηΔιαγραφή«Το βάθεμα της κρίσης στην Ευρωζώνη, και γενικότερα, αποδείχνει τα αδιέξοδα της αστικής διαχείρισης της κρίσης και δρομολογεί νέα μνημόνια διαρκείας κατά των εργαζομένων σε όλες τις χώρες. Η μόνη επιλογή για τους λαούς είναι να απαλλαγούν από το ζυγό των μονοπωλίων και το κράτος που τα υπηρετεί».