Σελίδες

18 Μαΐ 2011

Οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης...


Δε χρειαζόμαστε τα ρεπορτάζ στις αμερικάνικες εφημερίδες για να μάθουμε τι συμβαίνει δίπλα μας. 
Μια βόλτα στην πλατεία δείχνει κλειστά περίπτερα, κλειστά μικρομάγαζα, ανθρώπους που ρωτάνε ο ένας τον άλλον για το πού μπορεί να γίνει ένα μεροκάματο. 
Μια βόλτα στις γειτονιές δείχνει καφετζήδες να κερνάνε τον ένα στους δυο καφέδες, προκειμένου να κρατήσουν το μαγαζί ανοιχτό. 
Μια επίσκεψη στον γείτονα μαρτυρά πως και στο ένα και στο άλλο σπίτι επικρατεί η ίδια κατάσταση: Χρέη, στρίμωγμα, κατήφεια κι ένα «άι σιχτίρ», προς το παρόν τυφλό...
Η αστική τάξη ξέρει να διαβάζει τι συμβαίνει κάτω απ' τα πόδια της. Πρόκειται για την ίδια την εξουσία της. Και μετράει με ακρίβεια την πίεση στο καζάνι. Προσπαθεί να προλάβει την έκρηξη, να την κουλαντρίσει, να τη μετατρέψει σε δικό της πλεονέκτημα.

***
Η σπουδή με την οποία η «Καθημερινή» σπεύδει να συνδέσει την επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων με την επίθεση στην Μαρφίν, αποδίδοντας μάλιστα το γεγονός σε «ακροαριστερά τάγματα εφόδου», ενισχύει τις εκτιμήσεις όσων έγκαιρα είδαν στα γεγονότα των τελευταίων ημερών μια οργανωμένη προβοκάτσια που μέσα από το αίμα θα εμφανίσει ως κοινωνικά αναγκαία την ένταση της κρατικής καταστολής.
Ηδη, η κυβέρνηση, με πρόσχημα την απαράδεκτη κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας, αποφάσισε την ενοποίηση ειδικών αστυνομικών ομάδων, που όταν δημιουργήθηκαν είχαν παρουσιαστεί με άλλη αποστολή. Τώρα δηλώνεται ευθέως πως κύρια αποστολή όλων τους θα είναι η αντιμετώπιση των διαδηλώσεων. Ας θυμηθούμε:
Σώμα συνοριοφυλάκων: Παρουσιάστηκε σαν μη αστυνομικό σώμα, το οποίο θα αντικαθιστούσε τις στρατιωτικές μονάδες στα σύνορα. Τώρα πια, περιπολούν στα κέντρα των πόλεων.
Ειδικοί Φρουροί: Προβλήθηκαν ως άοπλη υπηρεσία που θα βοηθούσε να αποδεσμευτούν ένοπλες δυνάμεις της Αστυνομίας, οι οποίες θα πήγαιναν να αντιμετωπίσουν το οργανωμένο έγκλημα. Ηδη, οι άοπλοι έχουν μετασχηματιστεί στην πάνοπλη ομάδα «ΔΙΑΣ», με ρόλο πολύ πέρα κι απ' αυτόν που τους αποδόθηκε ως «αστυνομικών της γειτονιάς».
Αμεση Δράση: Υπήρχε για να σπεύδει σε έκτακτα συμβάντα. Ο πυρήνας της έχει ήδη μετατραπεί σε ομάδα «Δέλτα» για την αντιμετώπιση διαδηλώσεων.
Προσθέστε στα παραπάνω τα ΜΑΤ, τα ΕΚΑΜ, τις ΟΠΚΕ και ποιος ξέρει πόσες άλλες άγνωστες στο ευρύ κοινό ειδικές ομάδες. Το νέο στοιχείο που προκύπτει από την προχτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι η ενοποίηση της «ΔΙΑΣ» με την «Δέλτα». Αυτό που μένει σαν αποτέλεσμα είναι μόνον η ένταση της καταστολής. Και υπ' αυτό το πρίσμα ξαναδιαβάζονται διάφορα γεγονότα που εμφανίστηκαν σαν τυχαία συμβάντα εγκληματικότητας. Ο φόνος του 44χρονου αξιοποιήθηκε για να ανατεθεί ρόλος αστυνόμου στους «χρυσαυγίτες». Και ο τρόμος που έσπειραν οι «χρυσαυγίτες» με το πογκρόμ κατά των αλλοδαπών αξιοποιήθηκε για να αιτιολογηθεί η ενοποίηση των «ΔΙΑΣ» και «Δέλτα» για να αντιμετωπιστεί, λένε, η αυτοδικία. Η επίθεση στο αστυνομικό τμήμα συνέβαλε στο να «σβήσει» το χτύπημα του 31χρονου από τους αστυνομικούς και στη θέση του έφερε το αίτημα της «Καθημερινής» για κάλυψη του «κενού δημόσιας τάξης».
***
Προς τι όλα αυτά; Πρόκειται για μιαν εμφανέστατη προετοιμασία της αστικής κρατικής μηχανής απέναντι στο καζάνι που βράζει. Οι αστοί αδυνατούν να διαχειριστούν την κρίση, αλλά και να χειραγωγήσουν τους εργαζόμενους και έχουν πρόβλημα. Εκεί όπου το ταξικό κίνημα ενισχύει τις δυνάμεις του, εκεί όπου η ταξική αναμέτρηση απειλεί να θίξει το ίδιο το ταμείο των καπιταλιστών, εκεί όπου ήδη ζυμώνεται η συνείδηση πως μόνη λύση εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα είναι η αλλαγή της τάξης που βρίσκεται στην εξουσία. Εκεί που τελειώνουν οι αυταπάτες, εκεί που ο λαός αρνείται να γίνει πρόβατο στο σφαγείο. Εκεί που οι εργάτες γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τις ιδέες διαφόρων που επιμένουν πως μια άλλη διαχείριση του καπιταλισμού είναι η λύση.
***
«Κλάμα» χτες το βράδυ στο «Μega», γιατί «η Ευρώπη εκτιμά πως ο καπετάνιος ναυάγησε μαζί με το καράβι». Κι από κοντά ο ίδιος ο εκδότης του «Βήματος», που αρθρογραφεί πλέον σχεδόν καθημερινά και στα δύο έντυπα του συγκροτήματος. Οχι γιατί δεν έχει άξιους αρθρογράφους, αλλά γιατί προφανώς θέλει να είναι εμφανής η δική του σφραγίδα - θέση στις εξελίξεις. Η κατάληξη του άρθρου του δηλώνει αυθεντικά τη θέση της αστικής τάξης. Αυτά που έγραφε το πρωί ήταν το θέμα στο βραδινό δελτίο του «Mega»: Οι πρόωρες εκλογές, από κει που χαρακτηρίζονταν καταστροφή, χτες προβλήθηκαν ως λύση για να υπάρξει ισχυρότερη κυβέρνηση, τέτοια που απαιτούν τα ακόμα σκληρότερα αντεργατικά μέτρα.
Καλοδεχούμενες και οι εκλογές για τον ακριβώς αντίθετο λόγο: Οποτε κι αν γίνουν, το λαϊκό κίνημα να βρεθεί ετοιμοπόλεμο, έτσι που να αφαιρέσει κι άλλη εκλογική δύναμη από τα κόμματα του κεφαλαίου, να μη σκορπίσει τη δύναμή του σε διάφορους παρατρεχάμενους. Να συστρατευτεί με το ΚΚΕ, απειλώντας ευθέως το αντεργατικό μέτωπο,ενισχύοντας τη μόνη πραγματική απειλή για το σύστημα: Το οργανωμένο λαϊκό - επαναστατικό κίνημα. Για τη λαϊκή εξουσία, τη λαϊκή οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου