Σελίδες

29 Μαρ 2011

Προαναγγέλλουν «διαφάνεια» τύπου ... «Ζήμενς»


Νέο πεδίο δικομματικής ψευτοαντιπαράθεσης, μακριά και ενάντια στην ουσία των σκανδάλων και της σύμφυσης του κεφαλαίου με τα κόμματά του, που αναπαράγει χρηματισμό, διαπλοκή και μίζες, ανακάλυψαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, συνολικά το αστικό πολιτικό σύστημα, στην υπόθεση της αγοράς υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού από τη Γερμανία. Η σχετική δικογραφία αναμένεται να διαβιβαστεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή.
Η υπόθεση αφορά την απόφαση για απευθείας ανάθεση του έργου της κατασκευής των υποβρυχίων για το Πολεμικό Ναυτικό σε γερμανικό όμιλο, δηλαδή την υπογραφή της σχετικής σύμβασης και των συμβάσεων για τα αντισταθμιστικά οφέλη. Εκτός από δύο πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, ενδεχομένως να εμπλέκονται όλα τα μέλη του ΚΥΣΕΑ, καθώς την περίοδο 1999 - 2002 ενέκριναν τις απευθείας αναθέσεις των επίμαχων συμβάσεων.

Το έγγραφο του εισαγγελέα Πρωτοδικών Π. Παπανδρέου, που στάλθηκε στον Αρειο Πάγο, σύμφωνα με πληροφορίες, κατονομάζει τον πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλο, ενώ «φωτογραφίζει» και τον Γ. Παπαντωνίου. Βέβαια, όλα τα αδικήματα έχουν παραγραφεί με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών, εκτός από το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Επί ημερών του Α. Τσοχατζόπουλου (11-12-1998) φέρεται να υπογράφηκε με απευθείας ανάθεση στη γερμανική εταιρεία Ferrostaal η σύμβαση παραγγελίας τριών υποβρυχίων και ενός option (σύμβαση «Αρχιμήδης») ύψους 1,4 δισ. ευρώ και εγκρίθηκε λίγο αργότερα (26-2-1999) από το ΚΥΣΕΑ. Επίσης, επί ημερών του Γ. Παπαντωνίου υπογράφηκε από τον τότε διευθυντή εξοπλισμών η σύμβαση για τον εκσυχρονισμό τριών υποβρυχίων και την ενεργοποίηση του option συνολικής αξίας 826 εκατ. ευρώ.
Στις προμήθειες των τεσσάρων υποβρυχίων, φέρεται να εμπλέκονται και άλλα πρόσωπα. Ηδη 37 εμπλεκόμενοι (μέλη αρμοδίων επιτροπών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας) έχουν κληθεί να καταθέσουν με την ιδιότητα του υπόπτου, για τη διάπραξη τριών κακουργημάτων (απιστία, δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί «καταχραστών του Δημοσίου).
Ανούσιος ψευτοκαυγάς
Προσπαθώντας να αξιοποιήσει πολιτικά το υπαρκτό σκάνδαλο, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Μιχελάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για ολιγωρία στη διερεύνηση της υπόθεσης και προανήγγειλε πρωτοβουλία της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και ενδεχομένως Προανακριτικής. Απαντώντας χτες, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης δήλωσε ότι η δικογραφία δεν έχει ακόμη περιέλθει στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης, προκειμένου να διαβιβαστεί στη Βουλή, καθώς βρίσκεται στα χέρια του αντεισαγγελέα του Αρείου ΠάγουΑθ. Κατσιρώδη, προαναγγέλλοντας εξελίξεις όταν η δικογραφία έρθει στη Βουλή.
Στο θέμα αναφέρθηκε χτες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Την ίδια ώρα που σκάνδαλα όπως αυτό της Siemens και του Βατοπεδίου έχουν «κάτσει στο ράφι», ο Γ. Πεταλωτής προσπάθησε να καλλιεργήσει την εντύπωση ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πρωτεργάτης στη διαφάνεια και στην αυτοκάθαρση του συστήματος, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Η έρευνα για τα υποβρύχια ξεκίνησε επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, με ξεκάθαρες στοχεύσεις και με σκοπό να έρθουν όλα στο φως».
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Κ. Αϊβαλιώτης δήλωσε ότι «υπάρχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να περάσουμε απευθείας σε Προανακριτική». Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Θ. Δρίτσας δήλωσε ότι οι εξοπλισμοί γίνονται «για ιδιοτελή (...) συμφέροντα επιχειρηματικά, πολιτικά και ατομικά», ενώ ο βουλευτής της «Δημοκρατικής Αριστεράς»Ν. Τσούκαλης πρότεινε απευθείας σύσταση προανακριτικής επιτροπής.
Στη Βουλή τα ελικόπτερα
Στο μεταξύ, διαβιβάστηκε χτες στη Βουλή από την εισαγγελία, με βάση το νόμο «περί ευθύνης υπουργών», η δικογραφία σχετικά με τον πρώην υπουργό Δημόσιας Τάξης των κυβερνήσεων της ΝΔ, Χ. Μαρκογιαννάκη. Η υπόθεση αφορά την ενοικίαση και τη συντήρηση το 2009 από το υπουργείο πυροσβεστικών ελικοπτέρων.
Στο συνοδευτικό έγγραφο της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου αναφέρεται ότι πρόκειται για δικογραφία «που σχηματίστηκε με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου περί μη χρηστής διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας στο πλαίσιο σύναψης των συμβάσεων μίσθωσης των ελικοπτέρων SIRORSKY-64E μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του πυροσβεστικού σώματος αφενός και της εταιρείας ΙCSS ΑΕ».
Με βάση τις προβλέψεις του Συντάγματος και του νόμου «περί ευθύνης υπουργών», οι σχετικές διαδικασίες διερεύνησης της υπόθεσης από τη Βουλή πρέπει να κινηθούν μέχρι τον ερχόμενο Ιούνη (όταν λήγει η δεύτερη σύνοδος της Βουλής) γιατί αλλιώς θα επέλθει παραγραφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου