Το νέο πακέτο των προαποφασισμένων διαρθρωτικών μέτρων βάζει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, στο φόντο των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ («Σύμφωνο για το Ευρώ» και Σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας).
Πρόκειται για τη σφοδρότερη επέλαση που έχει γνωρίσει ποτέ ο τόπος, με τη λήψη μέτρων που αντιστοιχούν στο 8% του ΑΕΠ - περί τα 18,5 δισ. ευρώ - μέσω του «μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου» της περιόδου 2012 - 2014 και της εκποίησης δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, κυβέρνηση και πλουτοκρατία έχουν αποφασίσει μέτρα ύψους 1,8 δισ ευρώ για το 2011, για να καλυφθεί η τρύπα στον προϋπολογισμό και ακόμη
4 δισ. ευρώ για το 2015.
Στο πλαίσιο της κατάρτισης του «δημοσιονομικού πλαισίου» και της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, αλλά και της επικείμενης επίσκεψης του κλιμακίου της τρόικας την ερχόμενη Δευτέρα στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε χτες σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό. Γ. Παπανδρέου, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, Ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχοΐδη,Περιβάλλοντος, Τ. Μπιρμπίλη, Υποδομών, Δ. Ρέππα, Επικρατείας, Χ. Παμπούκη, Τουρισμού, Π. Γερουλάνου, και Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Σκανδαλίδη.
Σύμφωνα με το κυβερνητικό επιτελείο, στόχος του προγράμματος είναι η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, του χρέους και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση στο παραπάνω πλαίσιο θα φέρουν:
1) ΝΕΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ, ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ
-- Με την καθιέρωση του νέου μισθολογίου στο δημόσιο και την κατάργηση δεκάδων επιδομάτων.
-- Με την επέκταση των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα από τον Ιούνη.
-- Με την καρατόμηση των επιδομάτων ανεργίας και των προνοιακών επιδομάτων που χορηγούνται σήμερα σε οικογένειες με τρία και περισσότερα παιδιά, σε χρόνια πάσχοντες, ανάπηρους κ.ά., ενώ ορισμένες πληροφορίες θέλουν να εξετάζονται περικοπές και στην προνοιακή σύνταξη του ΟΓΑ (Οπως διαρρέουν από το υπουργείο Οικονομικών, τα επιδόματα αυτά θα χορηγούνται πλέον με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Δηλαδή, αν ένας άνεργος έχει ένα μικρό διαμέρισμα δε θα δικαιούται επίδομα!).
-- Με την κατάργηση εκατοντάδων φορολογικών απαλλαγών, μέσω της σύνδεσής τους με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, με αποτέλεσμα εκατομμύρια εργαζόμενοι να καταβάλλουν υψηλότερους φόρους. Η κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει δραστικά τις φορολογικές απαλλαγές που αφορούν σε ιατρικά έξοδα, τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκιο α' κατοικίας και παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων κ.ά., που θα πλήξουν ακόμα περισσότερο το λαϊκό εισόδημα.
2) ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ
-- Με περικοπές στις επικουρικές συντάξεις
-- Καρατόμηση της λίστας των Βαριών και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.
3) ΝΕΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΤΣΙΑ
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εξαπολύσει νέα φοροεπιδρομή, που προβλέπει:
-- Μετάταξη εμπορευμάτων και υπηρεσιών από το χαμηλό (13%) στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ (23%).
-- Νέες μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια των πρώην ΔΕΚΟ (με πρώτη στη λίστα τη ΔΕΗ).
-- Εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, που θα διπλασιάσει την τιμή του δεύτερου. Η κυβέρνηση επιχείρησε χτες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, διαρρέοντας ότι σχεδιάζει την αντικατάσταση του συγκεκριμένου μέτρου από άλλα, εισπρακτικού χαρακτήρα.
-- Νέες αυξήσεις στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα.
-- Αύξηση των τελών κυκλοφορίας.
-- Αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, κατά μέσο όρο 30%, σε δύο δόσεις, φέτος και το 2012, με στόχο την είσπραξη 600 εκατ. ευρώ.
-- Επιβολή φόρου στα αναψυκτικά, για να εισπραχθούν 300 εκατ. ευρώ.
-- Επιβολή «πράσινου» φόρου. Πρόκειται για χαράτσι 150 εκατ. ευρώ.
-- Επιβολή ειδικού τέλους στα αυθαίρετα κτίσματα, με στόχο την είσπραξη 100 εκατ. ευρώ.
-- Κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά.
4) ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ - ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ
-- Συγχωνεύσεις νοσοκομείων, σχολείων αλλά και πανεπιστημιακών σχολών. Ηδη έχει ξεκινήσει η περιστολή δαπανών στην Υγεία, με στόχο να «εξοικονομηθούν» 1 δισ. ευρώ, ενώ, σύμφωνα με το τελευταίο μνημόνιο, οι δαπάνες νοσοκομειακής περίθαλψης και Υγείας πρέπει να κρατηθούν κάτω από το 6% του ΑΕΠ.
-- Μεγάλο πλήγμα θα επιφέρει στα λαϊκά νοικοκυριά η πλήρης ιδιωτικοποίηση των πρώην ΔΕΚΟ, με προτεραιότητα στον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ, η οποία θα συνοδεύεται από μαζικές απολύσεις και μειώσεις μισθών εργαζομένων αλλά και αυξήσεις των τιμολογίων στις παρεχόμενες υπηρεσίες και εμπορεύματα.
-- Στην κορυφή της λίστας των «αποκρατικοποιήσεων» της κυβέρνησης βρίσκονται όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, η παραχώρηση 11 λιμανιών, η Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου (ΔΕΠΑ), η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, ο χώρος του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, «μέχρι τις 15 Απριλίου το υπουργικό συμβούλιο θα εγκρίνει το σχέδιο και των αποκρατικοποιήσεων και μετά από τις επαφές με την τρόικα θα προχωρήσει στην υλοποίησή του». Κυβερνητικές πηγές, ωστόσο, σημείωναν ότι δεν πρόκειται για το σύνολο του προγράμματος των 50 δισ. ευρώ, αφού στους στόχους της κυβέρνησης είναι ο κύριος όγκος της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας να γίνει το 2012.
Κυβερνητικές πηγές σημείωναν, επίσης, ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου βρίσκεται σε επαφή με όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης ζητώντας «να του παρουσιάσουν άμεσα τις περικοπές που θα κάνουν στους τομείς δραστηριότητάς τους».
Πρόκληση και κοροϊδία
Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εξαπολύσει τη νέα αντιλαϊκή καταιγίδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σ' ένα ρεσιτάλ δημαγωγίας και ψεύδους, ισχυριζόταν: «Εχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, υπό την έννοια της περικοπής μισθών και συντάξεων»! Ο Γ. Πεταλωτής και ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, επιχειρούν να κρύψουν ότι έχουν προαποφασίσει τη μείωση των μισθών και των συντάξεων.
Ο Γ. Πεταλωτής, εμπαίζοντας ανοιχτά τους εργαζομένους, υποστήριξε ότι«υπάρχουν εναλλακτικές μέθοδοι για την αναπλήρωση των εσόδων»,ισχυριζόμενος ότι «η κυβέρνηση γνωρίζει αφενός ότι το βιοτικό επίπεδο του πολίτη δεν αντέχει περαιτέρω περικοπές και, αφετέρου, ότι για να υπάρχει ανάπτυξη και ρευστότητα στην αγορά θα πρέπει να βρεθούν άλλες μέθοδοι».Οι «εναλλακτικές μέθοδοι» είναι οι νέοι φόροι και τα χαράτσια που θα φορτώσει στις πλάτες του λαού.
Στο μεταξύ και ενώ η κυβέρνηση προωθεί με ταχύτατους ρυθμούς την παράδοση στρατηγικών τομέων της δημόσιας περιουσίας στο μεγάλο κεφάλαιο, η υπουργός Περιβάλλοντος, Τ. Μπιρμπίλη, σε μια κίνηση επικοινωνιακού αντιπερισπασμού, με συνέντευξη χτες στα «Νέα», ισχυρίστηκε: «Τα βασικά δίκτυα, όπως αυτά του ηλεκτρισμού, των υδάτων και του φυσικού αερίου, πρέπει να παραμείνουν υπό τον έλεγχο του Δημοσίου». Η ίδια ανέφερε ότι δεν πρέπει να πωληθεί τώρα η ΔΕΗ γιατί, όπως είπε, «η αξία της χρηματιστηριακά είναι σαφώς υποτιμημένη».
Δίνοντας τροφή στα επικοινωνιακά παιχνίδια, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαππας δήλωσε ότι «δεν καταλαβαίνει τις διαφοροποιήσεις υπουργών». Ο Γ. Πεταλωτής πάντως κάλυψε πλήρως την υπουργό, σημειώνοντας ότι «η κ. Μπιρμπίλη δεν διαφοροποιήθηκε σε τίποτα από αυτό που είχε ειπωθεί έως σήμερα», ότι «μίλησε για το δημόσιο έλεγχο σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις και φυσικά όχι για τη διαχείριση» και ότι «ο δημόσιος έλεγχος μπορεί να επιτευχθεί με πολλές μεθόδους». Ουσιαστικά η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει «συγχύσεις» ανάμεσα στους εργαζομένους στις ΔΕΚΟ και τα λαϊκά στρώματα προκειμένου να περιορίσει τις αντιδράσεις.
Τον ίδιο στόχο είχε και η χτεσινή παρέμβαση του Γ. Παπακωνσταντίνου μετά το τέλος της διυπουργικής σύσκεψης, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «η ανάκαμψη έχει ξεκινήσει» και ότι «το 3ο τρίμηνο του 2010 ήταν το χειρότερο καθώς ήδη η ύφεση έχει αρχίσει να ρηχαίνει»! Στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει ψευδαισθήσεις στο λαό ότι «υπάρχει φως στο τούνελ» ώστε να γονατίσει εθελοντικά μπροστά στα νέα μέτρα που έρχονται.
"...H Eλλάδα ήταν επόμενο να 'ρχεται πρώτη και στις φτωχέψεις, φτάνοντας τις 4 μέσα σε 110 χρόνια. Μία το 1827, δεύτερη το 1843, τρίτη το 1893 και τέταρτη το 1932. Στις δικές μας χρεοκοπίες υπάρχει και μια μεγάλη διαφορά, όταν τις συγκρίνεις με τις χρεοκοπίες των άλλων χωρών. Αντί δηλαδή να ωφεληθούμε απ' αυτές, όπως έγινε αλλού, αντίθετα υποχρεωθήκαμε να πληρώσουμε με τόκους και επιτόκια τα καθυστερούμενα τοκοχρεολύσια. Και κοντά σ' αυτά, ΟΙ ΔΑΝΙΣΤΕΣ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΑΝΕ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΞΕΦΤΙΛΙΣΜΟΥΣ ΚΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ..."
ΑπάντησηΔιαγραφήΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ "ΤΟ ΞΕΝΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ" - Σύγχρονη Εποχή, Αθήνα 1998.