Σελίδες

29 Μαρ 2011

ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ: Αντιθέσεις με αιχμή την ελεγχόμενη χρεοκοπία...


Στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και της συμφωνίας γύρω από τον «Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας» και το «Σύμφωνο για το Ευρώ», οι πολιτικοί εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας και οι τεχνοκράτες της καπιταλιστικής αγοράς ασκούν πιέσεις στην Πορτογαλία για την εφαρμογή των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων και εξακολουθούν να ζυμώνουν την ελεγχόμενη χρεοκοπία για την Ελλάδα και άλλα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης.
«Αυτό που είναι σημαντικό είναι οι πολιτικές δυνάμεις της Πορτογαλίας να χρησιμοποιηθούν για να επιτευχθεί ο στόχος της ταχείας μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος που συμφωνήθηκε μεταξύ της Κομισιόν και της κυβέρνησης πριν από μερικές εβδομάδες», υπογραμμίζει ο Ευρωενωσιακός επίτροπος Ολι Ρεν, μιλώντας στο φινλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο «YLE», και υποστηρίζει ότι η υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων θα επιτρέψει στην Πορτογαλία «να συνεχίσει το δρόμο της εξυγίανσης των δημοσιονομικών της».
Πιέσεις προς την Πορτογαλία ασκεί και η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ,τονίζοντας ότι τα πολιτικά κόμματα της Πορτογαλίας 
«δε φτάνει να λένε ότι συμφωνούν με τους στόχους του προγράμματος μείωσης του ελλείμματος, που συμφωνήθηκε με την Κομισιόν και την ΕΚΤ, αλλά οφείλουν επίσης να πουν ξεκάθαρα και δημόσια, τι μέτρα θα λάβουν».
Με τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ «δεν εξαλείφθηκαν τα λάθη», εκτιμά ο Ζαν Πισανί - Φερί, από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Μπρούγκελ των Βρυξελλών, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt». Ο Ζ. Πισανί - Φερί σημειώνει για τον «Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας» ότι «είναι παράξενο που η Ευρώπη προσφέρει βοήθεια σαν "τελευταία λύση", την οποία μάλιστα συνδέει με αυστηρές ρήτρες και ομοφωνία αποφάσεων. Διότι το ΔΝΤ μόλις εισήγαγε νέο πιστωτικό πλαίσιο που επιτρέπει τη δανειοδότηση σχεδόν αυτόματα και με χαλαρές προϋποθέσεις για τις χώρες που βρίσκονται σε κρίση. Ετσι, στο μοντέλο της Ευρώπης, επειδή η βοήθεια ενεργοποιείται αργά, ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκληθούν κερδοσκοπικές επιθέσεις σε μεμονωμένες χώρες».
Μάχη για κέρδη και ζημιές
Ενδεικτικό των ανταγωνισμών που κλιμακώνονται στο παρασκήνιο, με αιχμή την ελεγχόμενη καταστροφή κεφαλαίου, είναι και δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt», σύμφωνα με το οποίο, «για τον Μόνιμο Μηχανισμό Σταθερότητας, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πρέπει να καταθέσει ως πρωταρχικό μετοχικό κεφάλαιο γύρω στα 22 δισ. ευρώ και μάλιστα σε ρευστό. Η κυβέρνηση λέει πως τα χρήματα αυτά δεν θα πάνε χαμένα, διότι θα χρησιμοποιηθούν μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, επομένως στο μεσοδιάστημα θα εισπράττουμε και τόκους».
Τα αδιέξοδα της καπιταλιστικής διαχείρισης επιβεβαιώνουν και οι δηλώσεις τουΧανς Βέρνερ Σιν, διευθυντή του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (IFO) του Μονάχου. Μιλώντας στην «Ελευθεροτυπία» εκτιμά τα εξής:
«Η Ελλάδα έχει ένα βασικό πρόβλημα: Μεγάλη έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού υπάρχουν δύο λύσεις: Τα σκληρά οικονομικά μέτρα, παράλληλα με μείωση των μισθών και των τιμών, τα οποία ωστόσο οδηγούν στην ύφεση. Κάτι τέτοιο θα έφερνε τη χώρα στα πρόθυρα ενός εμφύλιου πολέμου. Ο δεύτερος δρόμος είναι η έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, η υποτίμηση του νομίσματός της, ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητά της. Βέβαια, τα χρέη για τους Ελληνες δεν θα σβήνονταν. Τα χρέη έχουν συμφωνηθεί και είναι σε ευρώ. Η έξοδος από την Ευρωζώνη είναι ένα από τα σενάρια, δεν είναι μονόδρομος (...) Η σημερινή λύση που ακολουθείται, φαίνεται να έχει αποτέλεσμα μέχρι το 2013. Είναι πολύ πιθανόν μετά την ημερομηνία αυτή η Ελλάδα να χρειασθεί πρόσθετη οικονομική βοήθεια».
«Μπουκώνουν» τις τράπεζες
Πάντως, σύμφωνα με έρευνα του BBC σε 52 οικονομικούς αναλυτές και προγνώστες (τους οποίους συμπεριλαμβάνει στις έρευνές της η ΕΚΤ κάθε τρίμηνο), τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων προβλέπουν ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε στάση πληρωμών των υποχρεώσεων που προκύπτουν από το δημόσιο χρέος της, καθώς εκτιμούν ότι δε θα καταφέρει να αποπληρώσει όλα τα χρέη της. Αντίστοιχα, το ένα τρίτο των συμμετεχόντων εκτιμά ότι την ίδια τύχη με την Ελλάδα θα έχει και η Ιρλανδία, ενώ μόνο οι μισοί θεωρούν ότι το ίδιο θα συμβεί και στην Πορτογαλία.
Την ίδια ώρα, η ΕΕ συνεχίζει με αμείωτους ρυθμούς να παίρνει μέτρα στήριξης των τραπεζών. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal», το οποίο επικαλείται αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η ΕΚΤ επεξεργάζεται ένα σχέδιο για τη δημιουργία ενός νέου «εργαλείου» άντλησης μακροπρόθεσμης ρευστότητας «για τις προβληματικές τράπεζες» που δε θα περάσουν στα «τεστ κόπωσης» που προγραμματίζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου