Με μια «μαζεμένη» επιστροφή στο λεγόμενο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να εξωραΐσει τα μνημονιακά «κατορθώματα» του και να «πουλήσει» αποτυχημένα ξανά την ελπίδα (που τελικά δεν ήρθε).
Ο Αλέξης Τσίπρας – μαζί με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, τον Αλέξη Χαρίτση, την Έφη Αχτσιόγλου, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και τον Νάσο Ηλιόπουλο – παρουσίασε ένα πρόγραμμα το οποίο θα μπορούσε να συνοψιστεί ως εξής:
Υποσχέσεις και παροχολογία με το επιχείρημα ότι πλέον υπάρχει «πολυτέλεια να συζητάμε για το δικό μας πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία».
Το επιχείρημα αυτό όσο κι αν προσπαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να το πλασάρει καταρρίπτεται από την ίδια την πραγματικότητα: Από την αυξημένη εποπτεία και την έγκριση των«εταίρων»για βασικά επιλογές, μαζί με την λιτότητα των «ματωμένων πλεονασμάτων» και την υποθήκευση της χώρας μέχρι το 2060.
Με μια φιέστα ο ΣΥΡΙΖΑ επιδίωξε να πείσει ότι θα κάνει αυτά που δεν έκανε, επειδή ψήφισε το δικό του μνημόνιο. Ο Αλέξης Τσίπρας, σαν να μην εφάρμοσε (και εφαρμόζει μνημόνιο), έταξε και θυμήθηκε τον «αντιμνημονιακό» εαυτό του, για να τραβήξει διαχωριστικές γραμμές από τη Νέα Δημοκρατία.
Σ’ αυτό το πλαίσιο:
— Με καθυστέρηση πέντε χρόνων και αφού ποτέ δεν επανέφερε τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, ο Τσίπρας υποσχέθηκε διαδοχικές αυξήσεις του κατώτατου μισθού κατά 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021 και επαναφορά της αρμοδιότητας καθορισμού του στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους από το 2022. Ακόμα όμως και αυτή η αύξηση του κατώτατου μισθού βρίσκεται στη «μέγγενη» του μνημονιακού νόμου Βρούτση που ουσιαστικά απαγορεύει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
— Έταξε «500.00 νέες θέσεις ποιοτικής εργασίας» σε βάθος τετραετίας, την ίδια στιγμή που η επίσημη ανεργία παραμένει στο 18,1% και οι παραπάνω από τις μισές θέσεις εργασίας στη χώρα είναι μερικής απασχόλησης
— Για τον ΕΝΦΙΑ που είχε υποσχεθεί να καταργήσει τώρα
ανακοίνωσε ότι θα τον μειώσει 30% μεσοσταθμικά το 2020.
— Ανακοίνωσε μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 11%, που ισοδυναμούν με ψίχουλα μπροστά στη λεηλασία του εισοδήματος για την κάλυψη των πλεονασμάτων της λιτότητας μέχρι το 2060.
— Υποσχέθηκε εφαρμογή κινήτρων για τη δημιουργία θέσεων πλήρους εργασίας κλείνοντας ουσιαστικά το μάτι στα αφεντικά για παροχή κινήτρων και επιδοτήσεων για παροχή φτηνού εργατικού δυναμικού.
— Μοίρασε υποσχέσεις για ενίσχυση των μέτρων κατά της παραβατικότητας, ώστε να μην υπάρχει ούτε μία ώρα απλήρωτης εργασίας σε μια αγορά εργασίας που είναι «ζούγκλα» με τα αφεντικά να απαγορεύουν ακόμα και σε μαθητές εργαζόμενους να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις για το πανεπιστήμιο.
— Ανακοίνωσε αναδιαμόρφωση των κοινωφελών προγραμμάτων εργασίας από 8μηνα σε 12μηνα, με αυξημένες απολαβές συντηρώντας το απαράδεκτο συγκεκριμένο εργασιακό καθεστώς δημιουργίας θέσεων με ημερομηνία λήξης.
— Ο Τσίπρας έκανε λόγο για 10.000 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών καθώς και 15.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών σε βάρος τετραετίας που ωστόσο δεν καλύπτουν τα τεράστια κενά σε υγεία και εκπαίδευση.
— Την ίδια στιγμή δεσμεύτηκε για περιορισμό προκαταβολής φόρου στο 50% στις επιχειρήσεις , διπλασιασμός των ξένων άμεσων επενδύσεων καθώς και η περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ, με χρηματοδοτήσεις 15 δις ευρώ καθώς και μειώσεις στους φόρους των κερδών των επιχειρήσεων προσφέροντας νέα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός ζήτησε μια δεύτερη ευκαιρία όχι μόνο διότι «αποδείξαμε ότι είμαστε καλοί διαχειριστές», αλλά για μια «νέα αρχή» για «να τα αλλάξουμε όλα να χρειαστεί» καλώντας ουσιαστικά το λαό να γίνει «λωτοφάγος» και να ξεχάσει την αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου