Σελίδες

23 Μαρ 2011

«Εθελοντές» ... και απεργοσπάστες...


«Οι εθελοντές μπορούν να υποκαθιστούν τους εργάτες, όταν αυτοί απεργούν, για να μη σταματά η παραγωγή;». 
Αυτή την ερώτηση έθεσαν - ανάμεσα σε άλλες - εκπρόσωποι της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ελιξ», της «Κίνησης Εθελοντών SCI Ελλάς», της εθελοντικής οργάνωσης CISV και του Τοπικού Συμβουλίου Νέων Μεγάρων, σε εθελοντές που συμμετέχουν σε αυτούς τους φορείς. Επρόκειτο για ένα «διαδραστικό εργαστήρι», την Παρασκευή, 18 Μάρτη, στα πλαίσια της «περιοδείας Ευρωπαϊκού Ετους Εθελοντισμού 2011», με θέμα «Δικαίωμα στον εθελοντισμό - εθελοντισμός και απασχόληση: Σύμμαχοι ή αντίπαλοι».
Οπως γίνεται φανερό, ο εθελοντισμός που επιδιώκει η κυβέρνηση με τη βοήθεια διάφορων ΜΚΟ και άλλων εθελοντικών οργανώσεων σε Ελλάδα και ΕΕ, είναι η «εθελοντική» υποταγή των νέων στη βάρβαρη πολιτική τους.

Δεν τους ενδιαφέρει μόνο οι νέοι, οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι να προσφέρουν εθελοντική εργασία στον ελεύθερο χρόνο τους, αλλά κυρίως να παρέμβουν στη συνείδησή τους με τέτοιο τρόπο, ώστε να στέκονται απέναντι στο οργανωμένο λαϊκό κίνημα, ακόμα και ως απεργοσπαστικός μηχανισμός. 
Ορισμένα άλλα ζητήματα που τέθηκαν ήταν εξίσου αποκαλυπτικά για τις επιδιώξεις των καπιταλιστών και των κυβερνήσεών τους που οργανώνουν το «εθελοντικό κίνημα»:«Σε περίοδο οικονομικής κρίσης οι εργαζόμενοι οφείλουν να εργάζονται κάποιες ώρες και εθελοντικά;».
«Οι εθελοντές πρέπει να αναλαμβάνουν ίδιες ευθύνες με τους εργαζόμενους;». 
Δηλαδή, οι χιλιάδες απολύσεις συμβασιούχων και άλλων εργαζομένων να υποκατασταθούν από εθελοντική εργασία. 
Σ' αυτό το πλαίσιο τέθηκε και το ζήτημα «οι εθελοντές να έχουν συγκεκριμένες ώρες και ημέρες εργασίας».
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, την περασμένη βδομάδα, τονίστηκε ότι επιδιώκεται η «δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για την προώθηση του ιδεώδους του εθελοντισμού» και ένας τρόπος, που ισχύει σε κάποιες χώρες της ΕΕ, είναι η εθελοντική εργασία να μετράει ως «πρακτική», «εργασιακή εμπειρία και προϋπηρεσία». 
Ρίχνουν το δόλωμα κάποιας ...ευκαιρίας απασχόλησης (σαν κι αυτές που «κυκλοφορούν» πλέον, με μισθό κάτω από την ΕΓΣΣΕ, ωράρια - λάστιχα, για μερικούς μήνες κ.λπ.) για να εξουδετερώσουν καταρχήν στη συνείδηση των ανέργων, των νέων, του λαού κάθε προσδοκία και πίστη στη δύναμή του και τις δυνατότητες που αντικειμενικά υπάρχουν σήμερα για να έχει δουλειά και ζωή με δικαιώματα.

1 σχόλιο:

  1. Αυτό το γνωρίζαμε όταν ακόμα το 2004 ο Παπανδρέου μιλούσε για "συμμετοχική δημοκρατία".

    ΑπάντησηΔιαγραφή