Σελίδες

23 Μαρ 2011

«Δώστε λεφτά για την Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία»!


Αντιδραστική και αντιπαιδαγωγική εξέλιξη, που θα επιφέρει ισχυρό πλήγμα στη μόρφωση των παιδιών του λαού μας και, ταυτόχρονα, θα τσακίσει τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών αποτελεί η επιλογή της κυβέρνησης για τις καταργήσεις - συγχωνεύσεις σχολείων, τόνισε προχθές στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής, παρεμβαίνοντας σε Επερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημόσια εκπαίδευση.
Υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη επιλογή ετοιμάζει το έδαφος για τη λειτουργία του «νέου σχολείου», προκειμένου να προσελκύονται πιο εύκολα και πιο αποτελεσματικά οι χορηγοί - επενδυτές για να δουλεύουν τα σχολεία σαν εταιρείες.
Γι' αυτόν το λόγο, συνέχισε, η κυβέρνηση μιλάει για «αυτόνομη σχολική μονάδα», που πρέπει να βρίσκει πόρους για να ιδιοσυντηρείται και από αυτήν την άποψη να έχουν διευθυντή - μάναντζερ και να απαλλάσσεται το κράτος από την ευθύνη που έχει για τη λειτουργία των σχολείων. 

Ολα, είπε ο Σπ. Χαλβατζής, γίνονται για να παραδοθούν πλευρές της λειτουργίας των σχολείων σε ιδιώτες, όπως έγινε, για παράδειγμα, στα νοσοκομεία που συγχωνεύθηκαν, όπου τομείς σαν την καθαριότητα, τη φύλαξη ή τα κυλικεία δόθηκαν σε ιδιώτες.
Φτιάχνετε, τόνισε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, σχολεία αφημένα στο έλεος της αγοράς, σχολεία πολλών ταχυτήτων όπου θα αξιολογείται το σχολείο και ο εκπαιδευτικός από το κατά πόσο ευθυγραμμίζονται με τα κελεύσματα της αγοράς. 
Με αυτές τις πολιτικές, συνέχισε, θα χτυπηθούν αλύπητα και τα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, όπως η μονιμότητα, η οργανικότητα, οι μεταθέσεις και οι αποσπάσεις και υπογράμμισε: «Συγχωνεύετε σχολεία, γιατί θέλετε τα παιδιά μας να διδάσκονται εφήμερες δεξιότητες που ζητάει η αγορά και όχι ολόπλευρη γνώση, βασική και γενική εκπαίδευση».
Υπερασπιζόμενη την κυβερνητική πολιτική των συγχωνεύσεων, η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου, αφού επιτέθηκε κατά όσων αντιδρούν σε αυτήν την αντιδραστική επιλογή, είπε ότι με τις συγχωνεύσεις θα γίνει «καλύτερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού» και πρόσθεσε πως εάν αποδειχθεί με παιδαγωγικά κριτήρια ότι στις συγχωνεύσεις έγιναν λάθη αυτά θα διορθωθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου