Σελίδες

23 Μαρ 2011

Τα κανάλια της μυστικής διπλωματίας...


Τα κανάλια της «μυστικής διπλωματίας» και το ρόλο των «άτυπων συμβούλων» του εκάστοτε πρωθυπουργού, αναδεικνύουν τα απόρρητα τηλεγραφήματα της πρεσβείας των ΗΠΑ, που αποκάλυψε το «wikileaks» και δημοσιεύονται στην «Καθημερινή». Τηλεγράφημα της πρεσβείας των ΗΠΑ, που περιγράφει συνάντηση της Παυλίνας Λάμψα, γραμματέα του ΠΑΣΟΚ για τις διεθνείς σχέσεις και «άτυπης συμβούλου» του πρωθυπουργού, με αξιωματούχους της αμερικάνικης πρεσβείας το Δεκέμβρη του 2009, και ενώ ο Γ. Παπανδρέου εκτελούσε και χρέη υπουργού Εξωτερικών, αναφέρεται στο ρόλο του Αλεξ Ρόντου.
Στο τηλεγράφημα, που έχει την υπογραφή του πρώην Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Ντ. Σπέκχαρντ, η Π. Λάμψα εμφανίζεται να λέει: «Ο Αλεξ Ρόντος λειτουργεί σαν άτυπος σύμβουλος του κ. Παπανδρέου μακριά από το προσκήνιο και πως έχει αναλάβει ειδικούς ρόλους και αποστολές για λογαριασμό του κ. Παπανδρέου». 
Η Π. Λάμψα σημειώνει ακόμα ότι υπάρχει πάρα πολλή «μυστική διπλωματία μέσα στην κυβέρνηση»
 και «πως πολλοί άνθρωποι σε υπηρεσιακό επίπεδο στο ΥΠΕΞ δεν λαμβάνουν πληροφορίες για ευαίσθητα θέματα».
Η δημοσιοποίηση των τηλεγραφημάτων επιβεβαιώνει ότι ο παλιός γνώριμος του Γ. Παπανδρέου και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, όπως είχε αποκαλυφθεί πριν μερικούς μήνες, είχε αναλάβει εκ νέου καθήκοντα σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική και συμμετείχε υπόγεια εκ μέρους της ελληνικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και σε άλλα θέματα που αφορούν στα Βαλκάνια. Τότε, βέβαια, η κυβέρνηση, διά του υπουργού Εξωτερικών, Δ. Δρούτσα και του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή, είχε επιχειρήσει να συσκοτίσει την πραγματικότητα γύρω από τη σχέση της κυβέρνησης με το γνωστό για τις υπηρεσίες του στον ιμπεριαλισμό Αλεξ Ρόντος.
Σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα, ο Αμερικανός πρεσβευτής αναφέρεται και στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι η κ. Λάμψα εκτιμά ότι «υπάρχουν ομάδες στην Ελλάδα και την Κύπρο οι οποίες είναι αντίθετες στη λύση και θα εργαστούν σκληρά εναντίον της επανένωσης του νησιού». Οπως αναφέρει ο Αμερικανός πρεσβευτής, συνεχίζοντας να μεταφέρει τις εκτιμήσεις της Π. Λάμψα, «ο Χριστόφιας δεν εμπιστεύεται μέλη της δικής του συμμαχίας. Η Λάμψα τον περιέγραψε ως άνθρωπο που έχει κομμουνιστική νοοτροπία και γι' αυτό οι συνομιλητές του πρέπει να διαβάζουν μεταξύ των γραμμών, τα μηνύματα δεν είναι σαφή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου