Σελίδες

6 Μαρ 2011

ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ «Κλειδώνουν» στα σκόπευτρα το λαό Λιβύης

Από παλιότερη «επίσκεψη»
αμερικανικού αεροπλανοφόρου
στη βάση της Σούδας, με αφορμή
τότε τον πόλεμο στο Ιράκ
Με ευθύνη της κυβέρνησης, η Ελλάδα αναλαμβάνει ρόλο «προκεχωρημένου φυλακίου» για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή
To NATO και τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία βλέπουν στην κρίση της Λιβύης μια «χρυσή ευκαιρία» για να ξεδιπλώσουν τη νέα φάση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων τους και να βάλουν σε άμεση εφαρμογή το νέο στρατηγικό δόγμα, που διακηρύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής στη Λισαβόνα, το Νοέμβρη του 2010.
Σ' αυτά τα φονικά σχέδια, η ελληνική κυβέρνηση αναζητά αναβαθμισμένο ρόλο, με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ε. Βενιζέλο να διακηρύττει ότι η Ελλάδα αποτελεί «προκεχωρημένο φυλάκιο» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στη Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τον Περσικό Κόλπο.
Ο ίδιος έσπευσε να πλειοδοτήσει σε ιμπεριαλιστική ρητορική, χαρακτηρίζοντας ως «ασύμμετρη απειλή» για τη Δύση τις λαϊκές εξεγέρσεις. Την ίδια ώρα και σε εφαρμογή αυτής της διακήρυξης, η Κρήτη μετατρέπεται σε πολεμικό ορμητήριο των ΝΑΤΟικών δυνάμεων, καθώς καταφθάνουν αμερικανικά στρατεύματα που θα επιβιβαστούν σε πολεμικά πλοία με προορισμό τις λιβυκές ακτές.
Χάρτης με τα όρια του FIR
(περιοχές ευθύνης ελέγχου και συντονισμού των πτήσεων)
στην Κεντρική Μεσόγειο που έχει ορίσει ο διεθνής οργανισμός
αεροπλοΐας ICAO. Διακρίνονται τα όρια του ελληνικού FIR και
η εγγύτητά του με τη Λιβύη
Ηδη, η επιχείρηση των πρώτων ημερών, που εμφανιζόταν με το μανδύα της απομάκρυνσης των ξένων υπηκόων από τη Λιβύη, μετασχηματίζεται σταδιακά σε καθαρά στρατιωτική επιχείρηση συγκέντρωσης πολεμικών δυνάμεων, θέτοντας στο στόχαστρο τη Λιβύη, με την επιδίωξη να διασφαλιστούν με στρατιωτικά μέσα τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή.
Βασικό ορμητήριο, στην παρούσα φάση, είναι η Κρήτη, με τη αεροναυτική βάση της Σούδας να βρίσκεται στο επίκεντρο, αλλά και τους Καλούς Λιμένες, στα νότια παράλια του νησιού, απέναντι από τις λιβυκές ακτές, να μετατρέπονται σε κέντρο ανεφοδιασμού, όπου καταφθάνουν ναυλωμένα από τον αμερικανικό στρατό εμπορικά πλοία με κοντέινερς.
Η απόσταση - σε ευθεία γραμμή - των νοτιοδυτικών ακτών της Κρήτης από τις απέναντι ακτές της Κυρηναϊκής Χερσονήσου της Λιβύης είναι μικρότερη από 270 χιλιόμετρα, ενώ η πόλη της Βεγγάζης απέχει περίπου 450 χιλιόμετρα. Ενδεικτικό των αποστάσεων είναι ότι η Βεγγάζη είναι πιο κοντά στην Κρήτη και τη Νότια Πελοπόννησο απ' ό,τι στην πρωτεύουσα της Λιβύης, την Τρίπολη. Το σκηνικό αυτό παραπέμπει στη ΝΑΤΟική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία το 1999 και στη διάθεση της Βόρειας Ελλάδας, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, ως ορμητήριο των ΝΑΤΟικών δυνάμεων.
Στη Σούδα έχει στηθεί αερογέφυρα και από την περασμένη Τετάρτη αποβιβάζονται με αμερικανικά μεταγωγικά αεροσκάφη κατά εκατοντάδες Αμερικανοί πεζοναύτες, οι οποίοι, μετά από παραμονή 2-3 ημερών, επιβιβάζονται σε αμερικανικά πολεμικά πλοία, που καταφθάνουν στον κόλπο.
Η ελληνική κυβέρνηση ενέκρινε όλα τα αμερικανικά αιτήματα για προσγειώσεις μεταγωγικών αεροσκαφών που αποβιβάζουν στην Κρήτη πεζοναύτες, όπως και τα αιτήματα για ελλιμενισμό πολεμικών πλοίων. Τόπος ελλιμενισμού για τα αμερικανικά ελικοπτεροφόρα και τα αεροπλανοφόρα είναι το Μαράθι της Σούδας, όπου υπάρχουν και οι σχετικές υποδομές.
Ο ρόλος της Σούδας και του Ακτίου
Απόδειξη του ρόλου και της σημασίας της Σούδας είναι ότι το ελικοπτεροφόρο «USS Kearsarge» (με χωρητικότητα 2.000 πεζοναυτών) και το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων «USS Ponce», που διέπλευσαν το Σουέζ, κατευθύνθηκαν στην Κρήτη. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνταν ένα αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο και άλλα πολεμικά πλοία που φέρουν πυραύλους «Κρουζ», καθώς και πλοία υποστήριξης, δείχνοντας έτσι ότι προετοιμάζεται πολεμική επιχείρηση. Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια της εισβολής στο Ιράκ, οι «Κρουζ» που εκτοξεύονταν από την Αν. Μεσόγειο, κυρίως προς το Βόρειο Ιράκ, προέρχονταν από τη Σούδα.
Μέχρι πριν από λίγα 24ωρα, βρίσκονταν στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και της Σικελίας και μέχρι έξω από τα λιβυκά χωρικά ύδατα, πάνω από 20 πολεμικά πλοία ΝΑΤΟικών χωρών, με μεγαλύτερη συγκέντρωση αυτών ανοιχτά των δυτικών ακτών της Λιβύης, όπου βρίσκεται και το προπύργιο του Καντάφι, η πρωτεύουσα Τρίπολη. Στα πλοία δεν περιλαμβάνονται όσα βρίσκονται στη Σούδα και εκείνα που είχαν περάσει το Σουέζ ή κινούνται σε άλλες περιοχές της Μεσογείου. Ολη αυτή η συγκέντρωση ενισχύει και σενάρια περί ναυτικού αποκλεισμού της Λιβύης.
Εκτός από τις ΗΠΑ, στην περιοχή έχουν στείλει πολεμικά πλοία και πολλές χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους η Ιταλία και η Γερμανία, η οποία, έως τώρα, συμμετέχει στους πολεμικούς σχεδιασμούς με δύο φρεγάτες («Rheinland - Pfalz» και «Brandenburg») και ένα πλοίο υποστήριξης («Berlin»). Στα γερμανικά πλοία υπάρχει και μια δύναμη 600 ανδρών.
Σε ό,τι αφορά την ελληνική εμπλοκή, εκτός από τη διάθεση του εδάφους, του αέρα και της θάλασσας, υπάρχει διάθεση και τμημάτων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Δύο ελληνικές φρεγάτες έχουν ήδη ενταχθεί στη ΝΑΤΟική αρμάδα που κινείται μεταξύ Κρήτης και του Κόλπου της Σύρτης. Τα «ΨΑΡΑ» είναι ήδη κοντά στα λιβυκά παράλια και η «ΥΔΡΑ» βρίσκεται στην Κρήτη σε ετοιμότητα, όπως και το πλοίο γενικής υποστήριξης του Στόλου «ΑΛΙΑΚΜΩΝ», που έχει σαν αποστολή την υποστήριξη των πολεμικών πλοίων που επιχειρούν σε μεγάλη απόσταση από τη βάση τους.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η ελληνική συνεισφορά σε μέσα και στο ενδεχόμενο επιβολής «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» στον εναέριο χώρο της Λιβύης. Πέρα από τη διάθεση του ελληνικού εναέριου χώρου και του ελληνικού FIR - σε μήκος άνω των 600 χιλιομέτρων γειτονεύει με το FIR της Λιβύης, με την παρεμβολή μιας στενής ζώνης του FIR Μάλτας - υπάρχει το ενδεχόμενο διάθεσης και ελληνικών εναέριων μέσων και πληρωμάτων.
Σε μια τέτοια επιχείρηση, σημαντικό ρόλο παίζουν τα ιπτάμενα ραντάρ τύπου AWΑCS, προκεχωρημένη βάση των οποίων αποτελεί το αεροδρόμιο του Ακτίου της Πρέβεζας. Τα αεροσκάφη αυτά, που ανήκουν στο ΝΑΤΟ, στελεχώνονται και με ελληνικά πληρώματα. Επίσης δεν αποκλείεται η αξιοποίηση του ελληνικού συστήματος εναέριας προειδοποίησης και ελέγχου, το «Erieye EMB-145 AEW&C», τα ελληνικά ιπτάμενα ραντάρ.
Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει 4 αεροσκάφη αυτού του είδους, που πετάνε ανά ζεύγη, σαρώνοντας προς όλες τις κατευθύνσεις με τα ραντάρ τους σε βάθος 300 χιλιομέτρων, με «δυνατότητα υποστήριξης αεροπορικών και ναυτικών επιχειρήσεων» και «έλεγχο αεροσκαφών αεράμυνας και υποστήριξη επιθετικών επιχειρήσεων», όπως αναγράφει η ιστοσελίδα του ΓΕΑ. Εδώ να αναφέρουμε ότι στο ενδεχόμενο αεροπορικών επιδρομών των αμεριΝΑΤΟικών δυνάμεων, δεν αποκλείεται να αξιοποιηθούν εκτός της Σούδας και οι αεροπορικές βάσεις της Δυτικής Πελοποννήσου, Αραξος, Ανδραβίδα, Καλαμάτα, που απέχουν από περιοχές της Λιβύης όσο και η Σικελία.
Σαν έτοιμοι από καιρό...
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι προετοιμασίες στα ΝΑΤΟικά επιτελεία είναι πυρετώδεις για το ενδεχόμενο επιβολής στον εναέριο χώρο της Λιβύης εναέριου αποκλεισμού υπό τη μορφή της «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων», που ενδεχομένως, σε πρώτη φάση, θα συνδυαστεί με «χειρουργικά» αεροπορικά πλήγματα στο λιβυκό έδαφος.
Ως «νομιμοποιητική» βάση για την επέμβαση φαίνεται ότι θα αξιοποιηθεί η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που επιβάλλει κυρώσεις στο καθεστώς Καντάφι, καταγγέλλοντάς το για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Η απόφαση αναφέρεται στο κεφάλαιο 7 της Χάρτας του ΟΗΕ, που επιτρέπει τη χρήση στρατιωτικής βίας για την εφαρμογή των κυρώσεων. Είναι το ίδιο προκάλυμμα που χρησιμοποιήθηκε στις περιπτώσεις του πρώτου πολέμου κατά του Ιράκ και της Σομαλίας.
Το ΝΑΤΟ και τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία, με αφορμή την κρίση στη Λιβύη, έρχονται σαν έτοιμοι από καιρό να ξεδιπλώσουν τα σχέδιά τους για έλεγχο της περιοχής και των φυσικών της πόρων και η ελληνική κυβέρνηση σπεύδει από κοντά, διεκδικώντας ρόλο στο ενδοϊμπεριαλιστικό παζάρι.
Από το 2004, στη Σύνοδο Κορυφής της Κωνσταντινούπολης, το ΝΑΤΟ διακήρυξε το σχέδιο περί «νέας Μέσης Ανατολής», όπως και το δόγμα για τις νέες απειλές που περιλαμβάνουν την «ενεργειακή ασφάλεια» και την ελεύθερη ροή των ενεργειακών πόρων. Ολα αυτά οριστικοποιήθηκαν και με το νέο «στρατηγικό δόγμα» της λυκοσυμμαχίας που υιοθετήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής το Νοέμβρη του 2010 στη Λισαβόνα.
Το ότι η Βόρεια Αφρική και η Μέση Ανατολή ήταν σταθερά στο στόχαστρο του ΝΑΤΟ, αυτό υποδηλώνεται από τα διάφορα «φόρουμ συνεργασίας» των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ με τις χώρες της περιοχής, όπως ο «Μεσογειακός Διάλογος» και η «Συνεργασία του Κόλπου» ή Πρωτοβουλία Συνεργασίας Κωνσταντινούπολης (INSTANBUL COOPERATION INITIATIVE - ICI) όπου συμμετέχουν οι υπό αμερικανική επιρροή χώρες του Περσικού Κόλπου.
Υπενθυμίζεται πως στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Ανατολικής Μεσογείου έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία δεκαετία στρατιωτικές ασκήσεις, κυρίως υπό ελληνική διοίκηση και με χρήση της ελληνικής επικράτειας, με τη συμμετοχή, εκτός των ΝΑΤΟικών, και αραβικών χωρών, αλλά και του Ισραήλ.

Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ
ΝΑΤΟικότερη του ΝΑΤΟ η ελληνική κυβέρνηση
Το φιλειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό
κίνημα καλείται σε επαγρύπνηση.
Τα εγκληματικά σχέδια των
ιμπεριαλιστών και της ελληνικής
κυβέρνησης πρέπει να πάρουν άμεση
απάντηση (από παλιότερη
κινητοποίηση στη βάση της
Σούδας)
Δίνει «γην και ύδωρ» στην πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ για να διασφαλίσει τα συμφέροντα της ντόπιας πλουτοκρατίας στις χώρες της Β. ΑφρικήςΟι πολεμικές προετοιμασίες στην περιοχή της Β. Αφρικής και ευρύτερα της Μέσης Ανατολής κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι. Εντάσσονται στο «νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ», που προβλέπει επεμβάσεις της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, όχι μόνο με πρόσχημα στρατιωτικές «απειλές», αλλά και για ευρύτερα ζητήματα «ασφάλειας» και οικονομικής «σταθερότητας», όπως αυτά προσδιορίζονται από τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.
Στην υλοποίηση αυτών των σχεδιασμών, η ελληνική κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της εμφανίζονται ΝΑΤΟικότεροι του ΝΑΤΟ. Περιγράφοντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύσσει τη στρατηγική της και η ελληνική κυβέρνηση, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, μιλώντας την περασμένη Τετάρτη στο σεμινάριο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στη Βουλιαγμένη, με θέμα «Πολιτικές αναταραχές, οικονομική αβεβαιότητα και ασφάλεια στη Μεσόγειο», έκανε λόγο για «νέα φαινόμενα», περιγράφοντας τις λαϊκές εξεγέρσεις στην περιοχή.
Αναφέρθηκε μάλιστα συγκεκριμένα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το Νοέμβρη του 2010 στη Λισαβόνα, όπου καθορίστηκε το νέο «στρατηγικό δόγμα» της λυκοσυμμαχίας, λέγοντας υποκριτικά ότι «δεν ξέραμε ότι λίγους μήνες μόλις αργότερα σε μία πολύ κρίσιμη περιοχή θα είχαμε τέτοιου είδους προκλήσεις, τέτοιου είδους αλλαγές».
Δείχνοντας ωμά ότι αποστολή του ΝΑΤΟ είναι να επεμβαίνει όπου ο λαϊκός παράγοντας επιχειρεί να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις, είπε ότι η λυκοσυμμαχία «ενδεχομένως έχει να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις και νέες αποστολές, καθώς η ίδια η έννοια της ασύμμετρης απειλής πλέον αποκτά και πρόσθετο περιεχόμενο». Για να εξειδικεύσει λέγοντας: «Δεν αρκεί να μιλάμε για την τρομοκρατία, δεν αρκεί να μιλάμε για τις περιβαλλοντικές αλλαγές, δεν αρκεί να μιλάμε για την ασφάλεια του εφοδιασμού, τώρα πρέπει να μιλάμε και για μια νέα πολιτική κατάσταση σε μία ευρύτατη περιοχή, η οποία έχει τεράστιο και άμεσο ενδιαφέρον από πλευράς ασφάλειας και άμυνας για εμάς».
Για τη συμβολή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ανέφερε: «Εχουμε το γεωγραφικό πλεονέκτημα της εγγύτητας λόγω της Κρήτης και η βάση της Σούδας έχει διατεθεί για να εξυπηρετήσει και πολλές άλλες χώρες, όπως τη Γερμανία και φυσικά τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Στο ίδιο σεμινάριο είχε τη συμβολή του και ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, ο οποίος ζήτησε από τους ευρωΝΑΤΟικούς εταίρους «καθολική και στοχευμένη προσέγγιση», προτείνοντας στην εφαρμογή «ενός ευρωπαϊκού Σχεδίου Μάρσαλ στην περιοχή».
Ιμπεριαλιστικό παραλήρημα
Η επικίνδυνη κυβερνητική στρατηγική επιβεβαιώθηκε στις αλλεπάλληλες συσκέψεις που έγιναν στη διάρκεια της εβδομάδας, με τη συμμετοχή και του πρωθυπουργού, όπου εξετάστηκε η προετοιμασία των βασικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων της χώρας και των Ενόπλων Δυνάμεων για το ενδεχόμενο της στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη, είτε με το φερετζέ του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είτε με μονομερή απόφαση των ΗΠΑ.
Μετά από σύσκεψη την Πέμπτη για τις «επιχειρησιακές δραστηριότητες στις ΝΑΤΟικές βάσεις της Σούδας και του Ακτίου», τα κυβερνητικά στελέχη που συμμετείχαν διαβεβαίωναν ότι «ισχύουν οι συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ελλάδα με τις ΗΠΑ και οι συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στο ΝΑΤΟ».
Αποκαλυπτικός για την κυβερνητική στρατηγική ήταν και πάλι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, μιλώντας την ίδια μέρα σε επιτροπή της Βουλής. Αποκάλυψε ότι οι στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ έχουν ήδη λάβει εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας να επεξεργαστούν σχέδια, όπως η εγκαθίδρυση ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη.
Σε ό,τι αφορά στην εμπλοκή της Ελλάδας, ο Ε. Βενιζέλος είπε κυνικά ότι «είμαστε παρόντες στις εξελίξεις, θέλουμε να είμαστε στο κεντρικό ρεύμα του ΝΑΤΟ γιατί θέλουμε να προστατεύσουμε τα ιδιαίτερα συμφέροντά μας στην περιοχή», υπονοώντας ευθέως τα συμφέροντα της ντόπιας πλουτοκρατίας, που διατηρεί επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ στη Λιβύη και σε γειτονικές χώρες της Β. Αφρικής.
Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις γύρω από τον εγκληματικό ρόλο της ΝΑΤΟικής βάσης της Σούδας, είπε ότι «αν πρόκειται να γίνει κάποια επιχείρηση, δεν έχει κανείς λόγο, από αυτούς που θα κάνουν την επιχείρηση, να οργανώσει την εκκίνηση της επιχείρησης αυτής από την Κρήτη. Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν ως αφετηρία αεροπλανοφόρα ή ελικοπτεροφόρα, κυρίως του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και άρα δεν πρόκειται να τεθούμε προ παρόμοιων διλημμάτων».
Ξεπερνώντας κάθε όριο πρόκλησης, κάλεσε το λαό, ούτε λίγο ούτε πολύ, να χαίρεται για τις εξελίξεις στην περιοχή και το ρόλο της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, καθώς, όπως είπε, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ αντιλαμβάνονται τη στρατηγική θέση της χώρας «και εμείς πρέπει να το θεωρούμε αυτό ως θετική εξέλιξη γιατί σε μια περίοδο οικονομικής δυσπραγίας και περιορισμού της δημοσιονομικής κυριαρχίας της χώρας, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να προβάλουμε την κυριαρχία μας και τη σημασία μας σε κρίσιμα θέματα άμυνας και ασφάλειας και της Συμμαχίας και της ΕΕ».
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών συγκροτεί ομάδα εργασίας από διπλωμάτες και πανεπιστημιακούς, με αντικείμενο να υποβάλουν προτάσεις σχετικά με «την ανθρωπιστική βοήθεια, τη μεταναστευτική πίεση, την ελληνική επιχειρηματική παρουσία, την επόμενη μέρα, καθώς και η ιδέα συγκρότησης ενός Κέντρου Δημοκρατίας που θα βοηθήσει την κοινωνία των πολιτών αυτών των χωρών».
Για τα συμφέροντα του ντόπιου κεφαλαίου
Για ποιανού τα συμφέροντα, όμως, νοιάζεται πραγματικά η κυβέρνηση; Την απάντηση έδωσε την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών, λέγοντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής: «Εχουμε εκεί (σ.σ. στη Λιβύη) επενδύσεις περίπου ενός δισ. δολαρίων και δεν μας επιτρέπεται να αδρανούμε». Οπως πρόσθεσε ο ίδιος, «προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο».
Την ίδια θέση επανέλαβε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Σ. Κουβέλης, μετά τη συνάντησή του με τους Ελληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Β. Αφρική και ιδιαίτερα στην Αίγυπτο και τη Λιβύη, με στόχο τη στήριξή τους. Ο υφυπουργός διέγνωσε ότι «ο μεγαλύτερος κίνδυνος υπάρχει στη Λιβύη, όπου, λόγω της ρευστότητας της κατάστασης, δεν είναι βέβαιο ότι τα κρατικά συμβόλαια και οι όροι πληρωμής που έχουν οι επιχειρηματίες θα τηρηθούν από το όποιο κυβερνητικό σχήμα ακολουθήσει (...) Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε να μην υπάρξουν ζημιές και να διατηρηθούν τα υπογεγραμμένα συμβόλαια».
Ο υφυπουργός ζήτησε επίσης από τις εταιρείες να καταγράψουν τις ζημιές που υπέστησαν στη διάρκεια των ταραχών, προκειμένου να τις διεκδικήσει η ελληνική πολιτεία από την όποια λιβυκή κυβέρνηση προκύψει στο μέλλον.
Οι κυριότερες ελληνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Αίγυπτο και στη Λιβύη, είναι: «Mytilineos Holdings», J&P-ΑΒΑΞ, «Omilos P. Samara», PHYTORGAN, TITAN CEMENT, CHIPITA, «J&P ενεργειακά», ΤΕΡΝΑ, ΣΝ ΑΡΓΥΡΟΣ-BLUEPOINT, ΠΑΠΑΣΑΒΒΑΣ, ΟΜΙΛΟΣ ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ, ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ANTAEA MEDICAL, OLYMPIC AIR, MARAC ELECTRONICS, CCC GROUP, ΚΟΥΡΤΙΔΗΣ, VEGAS OIL& GAS (Ομιλος Βαρδινογιάννη), ΧΑΝΔΡΗΣ (ΕΛΛΑΣ), ER-LAC ΚΟΥΤΛΗΣ ΑΒΕΕ, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, MARITECH, INTRACOM DEFENSE ELECTRONICS (για INTRALOT).


Φ. Θ.
Σημαντικές πρωτοβουλίες από την ΕΕΔΥΕ
 
Διεθνής αντιιμπεριαλιστική συνάντηση κινημάτων ειρήνης από τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, στα Χανιά, στις 19 και 20 Μάρτη
Ιδιαίτερη δυναμική και σημασία, υπό το φως των εξελίξεων στη Βόρεια Αφρική και τη σχεδιαζόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση, αποκτούν οι αντιιμπεριαλιστικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις που έχει εξαγγείλει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη.
Στους άμεσους στόχους δράσης της ΕΕΔΥΕ και των τοπικών Επιτροπών Ειρήνης είναι το δυνάμωμα της λαϊκής πάλης κατά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με αίτημα αιχμής να κλείσει η αμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας και να επιστρέψουν όλες οι ελληνικές στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται σε ιμπεριαλιστικές αποστολές, όπως και να εκφραστεί η αλληλεγγύη του ελληνικού λαού στους λαούς της Λιβύης, της Τυνησίας, της Αιγύπτου και των άλλων χωρών της Β. Αφρικής και της ευρύτερης περιοχής.
Για το αμέσως επόμενο διάστημα, παράλληλα με τις εκδηλώσεις των τοπικών Επιτροπών Ειρήνης, προγραμματίζονται:
  • Διεθνής αντιιμπεριαλιστική συνάντηση κινημάτων ειρήνης από τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, στα Χανιά, στις 19 και 20 Μάρτη 2011, την οποία διοργανώνουν από κοινού η ΕΕΔΥΕ και οι Επιτροπές Ειρήνης της Κρήτης. Οι εκδηλώσεις του διημέρου θα κορυφωθούν με την πραγματοποίηση παγκρήτιας λαϊκής αντιιμπεριαλιστικής διαδήλωσης στη Βάση της ΣούδαςΣερβία, Κροατία, Βουλγαρία, Τουρκία, Κύπρο, Παλαιστίνη, Συρία, Λίβανο, Ιράν, Αίγυπτο, Ισραήλ. Θα προηγηθεί στις 17 Μάρτη, στην Αθήνα στις 7 μ.μ στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, εκδήλωση με τη συμμετοχή εκπροσώπων από την Επιτροπή Ειρήνης Αιγύπτου και την Παλαιστινιακή Επιτροπή για την Ειρήνη και Αλληλεγγύη. την Κυριακή 20 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, από την πλατεία Δημοτικής Αγοράς Χανίων. Η διεθνής διάσκεψη θα διοργανωθεί και με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Συμβούλιου Ειρήνης και σε αυτήν έχουν δηλώσει συμμετοχή τα αντιιμπεριαλιστικά κινήματα από τις παρακάτω χώρες:
  • Η ΕΕΔΥΕ συμμετέχει στη διεθνή διάσκεψη ενάντια στις ξένες βάσεις, με αιχμή τη βάση στο Γκουαντάναμο και το στρατόπεδο συγκέντρωσης των ΗΠΑ, που θα γίνει στις 3-5 Μάη 2011, στην ελεύθερη περιοχή του Γκουαντάναμο της Κούβας. Θα προηγηθεί στην Αβάνα, στις 29-30 Απρίλη 2011 η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης .
  • Η καθιερωμένη μεγάλη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης φέτος θα γίνει στις 8 Μάη 2011 και στις 14-15 Μάη 2011 θα πραγματοποιηθεί το Συνέδριο της ΕΕΔΥΕΝ. Νικηφορίδη με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την εκτέλεσή του. που είναι αφιερωμένο στον αγωνιστή της ειρήνης
Σύσκεψη την Πέμπτη
Σύσκεψη με θέμα την προετοιμασία της Παγκρήτιας Αντιιμπεριαλιστικής Κινητοποίησης στην ΑμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας στα Χανιά, διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Ηρακλείου την Πέμπτη 10 Μαρτίου στις 6.30 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Ηρακλείου στην παλιά λαχαναγορά. Η μαζική συμμετοχή του λαού και της νεολαίας κρίνεται απαραίτητη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου