Σελίδες

3 Ιουλ 2010

ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΥΔΡΑΣ Οι μπίζνες καλά κρατούν


Βασιζόμενη και πάλι σε χρυσόβουλα εκμισθώνει και πουλάει έκταση 32.148 στρεμμάτων, εκδιώχνοντας τους αγρότες που την καλλιεργούν, φυσικά με τις «πλάτες» του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ
Δε φαίνεται να κάμπτεται το επιχειρηματικό ...φρόνημα της Μητρόπολης Υδρας, Σπετσών και Αίγινας και του μητροπολίτη Εφραίμ, από την αγωγή που κατέθεσε το Ελληνικό Δημόσιο κατά της Μονής Βατοπεδίου και προχωράει στη σύναψησυμφωνίας με τον επιχειρηματικό όμιλο «Hydra Mare "D"» για την παραχώρηση έκτασης συνολικού εμβαδού 32.148 στρεμμάτων, στη Θερμησία Ερμιονίδας, στη θέση «Μετόχι».
Πρόκειται για έκταση που η Μητρόπολη Υδρας θεωρεί δική της, επικαλούμενη υποτιθέμενα αυτοκρατορικά έγγραφα, χρυσόβουλα σουλτάνων και τίτλους του 1743. Η έκταση διασχίζεται από ποτάμια και ρέματα, περιλαμβάνει καλλιεργούμενες εκτάσεις, περιβόλια, ελαιώνες, δασώδεις εκτάσεις, βουνά, μία λίμνη, ενώ το παραθαλάσσιο μέτωπο φτάνει τα 1.000 στρέμματα!
Η Μητρόπολη Υδρας, εκμεταλλευόμενη τη σιωπηλή υποστήριξη που λαμβάνει από διαδοχικές κυβερνήσεις και υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, προχώρησε την 1η Φλεβάρη του 2010, σε σύναψη ιδιωτικού συμφωνητικού με την εταιρεία «Hydra Mare "D"» εκχώρησης εκμισθωτικών δικαιωμάτων στις γεωργικές εκτάσεις που βρίσκονται εντός της παραπάνω έκτασης. Δηλαδή, τα ενοίκια που κατέβαλλαν μέχρι σήμερα οι 27 αγρότες της περιοχής στη Μητρόπολη, στο εξής θα καταβάλλονται στην παραπάνω εταιρεία.
Στο συμβόλαιο αναφέρεται ότι η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί συνέχεια της δημοπρασίας που διενεργήθηκε στην Υδρα τον Απρίλη του 2008, η οποία προέβλεπε εκτός από τη μακροχρόνια μίσθωση και την πώληση μέρους της έκτασης στην ίδια εταιρεία. Εννοείται ότι το παραπάνω συμφωνητικό συνοδεύεται και από εξώδικα που στάλθηκαν σε όσους αγρότες χρωστούν ενοίκια στη Μητρόπολη, με τα οποία καλούνται να παραδώσουν πίσω τις εκτάσεις που καλλιεργούν εδώ και δεκαετίες.
Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή
Το θέμα έφερε για τρίτη φορά τους τελευταίους 12 μήνες στη Βουλή το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Οικονομικών οι βουλευτές του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, Δ. Μανωλάκου και Γ. Πρωτούλης.
Στο κείμενο της Ερώτησης επισημαίνεται ότι «η αμφισβήτηση του δημόσιου χαρακτήρα της απέραντης έκτασης, η οποία περιλαμβάνει βουνά, λίμνη, δασώδεις εκτάσεις και τμήμα του αιγιαλού και την οποία διεκδικεί και αξιώνει ως ιδιοκτησία της η Μητρόπολη Υδρας, βασιζόμενη σε αυτοκρατορικά έγγραφα, χρυσόβουλα σουλτάνων και τίτλους του 1743, αποτελεί σκάνδαλο. Σκανδαλώδη είναι επίσης τα σχέδια της εκκλησίας για τη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς έχει ήδη πραγματοποιηθεί από το Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Μητρόπολης Υδρας δημοπρασία για την εκμίσθωσή της.
Τόσο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όσο και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφεύγουν να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις, ενώ παράλληλα υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην εξέλιξη των διαδικασιών στις οποίες δεσμεύτηκαν ότι θα προχωρήσουν (πραγματοποίηση έρευνας για τίτλους ιδιοκτησίας που επικαλείται ο ναός, καταγραφή της δημόσιας γης και σύγκληση της επιτροπής του άρθρου 3 Ν.2971/01). Συγκεκριμένα με την τελευταία απάντηση που λάβαμε, το υπουργείο Οικονομικών μας ενημερώνει ότι δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στην υπόθεση λόγω έλλειψης προσωπικού στην Κτηματική Υπηρεσία Αργολίδας. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ο ρόλος και οι κοινές ευθύνες των κυβερνήσεων και της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, που όπως και σε άλλες περιπτώσεις αφήνουν άθικτο το καθεστώς με τα αυτοκρατορικά χρυσόβουλα, παραδίδουν φιλέτα δημόσιας γης στο κεφάλαιο για επιχειρηματική δραστηριότητα».
Καταλήγοντας οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό:
-- Αν έχουν προχωρήσει και σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαδικασίες της έρευνας των τίτλων, της καταγραφής της δημόσιας έκτασης και της σύγκλησης της επιτροπής του άρθρου 3 Ν. 2971/01, προκειμένου να προστατευθεί και να κατοχυρωθεί ο δημόσιος χαρακτήρας και των 32.148 στρεμμάτων.
-- Αν πρόκειται να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωση της Κτηματικής Υπηρεσίας Αργολίδας με όλο το αναγκαίο προσωπικό ώστε να εξασφαλιστεί η σωστή λειτουργία της υπηρεσίας και να προστατεύεται η δημόσια περιουσία.
Η «αξιοποίηση» προχωράει
Τη στιγμή λοιπόν που ακόμη αναμένεται η στελέχωση της Κτηματικής Υπηρεσίας για τον έλεγχο κυριότητας της συγκεκριμένης έκτασης, ο επιχειρηματικός όμιλος «Apollo Capital Group», μέλος του οποίου είναι η παραπάνω εταιρεία, μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του, προσκαλεί κάθε ενδιαφερόμενο να καταθέσει πρόταση συμμετοχής στην επένδυση που ήδη έχει σχεδιάσει για τη συγκεκριμένη περιοχή.Πρόκειται για την κατασκευή ξενοδοχείου 5 αστέρων και θεματικού πάρκου συνολικής οικοδομικής έκτασης 292.000 μ2. Μάλιστα έχει υπολογίσει και το κόστος κατασκευής (1.500 ευρώ/μ2), την τιμή πώλησης (4.500 ευρώ/μ2), αλλά και το σύνολο της επιδότησης που θα λάβει το έργο, το οποίο υπολογίζει σε 175,2 εκατομμύρια ευρώ.
Οπως φαίνεται, η «φάμπρικα» εκποίησης δημόσιας γης με βάση τα «χρυσόβουλα» δε σταματά με τίποτα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου