Σελίδες

17 Οκτ 2010

Ανίερη ιερότης

   Δεν παίζουμε με τις λέξεις. Δεν παίζουνε με τις κούκλες γιατί δεν είμαστε κούκλες και ρομποτάκια στη σπασμένη καπιταλιστική βιτρίνα. Τέρμα τα ήξεις αφήξεις σύντροφοι και δη μπροστά στην αντιλαϊκή λαίλαπα φτιασιδωμένη με την αόριστη, α-σήμαντη λέξη μνημόνιο. Την τεχνητή αυτή πλαστική περούκα, την αποκριάτικη μετάθεση ευθυνών και εκχώρηση κυριαρχίας συνάμα, απ' τις κυβερνήσεις που λεηλάτησαν τον τόπο στην τρόικα των δανειστών μας. Και δη μπροστά στις κάλπες των περιφερειακών - τοπικών εκλογών του Νοέμβρη.
Ιερός - ιερή - ιερόν. Αυτό το επίθετο θέλει εξαιρετική προσοχή γιατί κολλάει σε όλες τις βίαιες πράξεις του εξαγριωμένου κεφαλαιοκρατικού συστήματος. Τις καθαγιάζει μάλιστα εδώ και αιώνες, σ' όλον τον ευρωπαϊκό χώρο και πολιτισμό. Είναι η ψευδής τιάρα των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων που φοριέται σε κάθε φασιστική συμπεριφορά, σε κάθε φόνο, σε κάθε πετσόκομμα πραγματικής ελευθερίας.
   Είναι λέξη παλιά, πολύ παλιά. Σημαίνει ο αφιερωμένος στο θεό, ο σχετικός με το θείον, ο σύμφωνος με τη θέληση του θεού, ο συνετός, ο άγιος. Στην Ευρώπη των αιματηρότατων θρησκευτικών πολέμων, της βάρβαρης αποικιοκρατίας, των ανοιχτών μετώπων θρησκευτικού φανατισμού και διχασμού απ' την Ιρλανδία ως τα Βαλκάνια, η λέξη ταυτίστηκε στην πράξη με την ανίερη ολότελα, αυταρχική δεσποτική, αυτοκρατορική εξουσία. Ετσι αποκτήσαμε Ιερά Εξέταση! Αλλά και Ιερά Συμμαχία! Είπαμε ιερά νόσο την επιληψία. Ιερό το Λόχο του Υψηλάντη. Και ιερό το οστούν στην αρχή του πισινού μας επειδή οι αρχαίοι οιωνοσκόποι - μάγοι ιερείς αυτό επέλεγαν στους βωμούς, από τα ζώα που έσφαζαν για να διαβάσουν το μέλλον!!! Ελεος Ευρώπη και ευρωελλάδα.
Μόνον ο Σολωμός ταυτίζει την ιερότητα με τα κόκαλα των Ελλήνων ως αντίτιμο Ελευθερίας. Ιερή η Ακρόπολη αλλά όχι ανίερα τα ΜΑΤ. Οχι ιερός ο αγώνας των ναυτεργατών αλλά ιερά τα ΜΑΤ. Το ληστρικό καπιταλιστικό κατεστημένο γυρνάει κατά πάνω μας και βάζει την ταμπέλα «ιερό» σ' ό,τι θεωρεί ιδιοκτησία του για να μπορεί να το υπερασπίζεται με οποιονδήποτε τρόπο. Πού να εκστομίσει την αλήθεια για ιερότητες μνημείων σαν την Ακρόπολη. Οτι χτίστηκε με δανεικά απ' τους Πέρσες και Πέρσες δούλους - εργάτες. Δεν πάει. Χαλάει την ιερότητα. Ιερές είναι κι οι αμερικάνικες βάσεις. Αβατον. Ιερότερον στην πράξη του Αγίου Ορους αφού δεν μπαίνει απροσκύνητο ούτε κουνούπι.
   Το αστικό ιερόμετρο είναι χυδαίο. Να λέει ο Γ.Α.Π. στη Βουλή πως είναι «ιερό το δικαίωμα της έκφρασης αλλά όχι ως την αυθαιρεσία». Ιερή η εργασία αλλά πιο ιερή η αυθαιρεσία του αφεντικού που στην καθορίζει, την τιμολογεί, την πετσοκόβει, την καταργεί.
Ελεος. Οι λέξεις έχουν το περιεχόμενο των πράξεων του εκφέροντός τες. Αλλιώς η λέξη τιμή κι ο έντιμος θα μένουν πάντα μάρκες στο καζίνο των υποκειμενικών συμφερόντων.
Για να δούμε πόσο καταχράστηκαν οι χούντες το επίθετο ιερός. Απανταχού της Γης, ως και το πουλί της χούντας της ντόπιας, ιερά και όσια υπερασπίζονταν. Ταυτίζοντας θεούς και καίσαρες στο ίδιο νόμισμα.
Πιο ανίερη, κοντύτερα στην Υβρι, δεν υπάρχει άλλη λέξη απ' την ιερότητα εις χείρας ιερόσυλων που διαπραγματεύονται το δικαίωμα στη ζωή υπονομεύοντας την ελευθερία με τη φτώχεια. Πηγαίνοντας στις κάλπες θυμηθείτε και θυμίστε σ' όσους μπορείτε, πως η πατρίδα είναι ιερή όταν σε καλεί να πεθάνεις για χάρη της. Και γίνεται απλό χωράφι όταν την ξεπουλάνε στους πετρελαιάδες και τους ιμπεριαλιστές κι η αντίστασή σου γίνεται ανίερη. Ουστ, φαφλατάδες χωρίς ιερό και όσιο πλην της τσέπης σας.


ΤηςΛιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου