Πολύμορφες μαζικές δράσεις, ενόψει της Συνόδου Κορυφής στην Πορτογαλία, ενάντια στην αυξανόμενη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού σε όλη την υφήλιο
Αυξημένη είναι η δράση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης σε πολλά μέτωπα και ηπείρους, σε μια στιγμή που οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση εξυφαίνουν σχέδια νέων πολέμων, βάζουν στην παραγωγή νέα πυρηνικά όπλα, συγκροτούν νέες επιθετικές στρατιωτικές μονάδες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και του Ευρωστρατού. Μέσα σε λίγες βδομάδες, το ΠΣΕ διοργάνωσε και προγραμματίζει τρεις διασκέψεις, σε Κάιρο (25-26 Σεπτέμβρη), Βρυξέλλες (10-12 Οκτώβρη) και Μεξικό (21-23 Οκτώβρη) με συμμετοχή συνολικά 50 αντιιμπεριαλιστικών φιλειρηνικών οργανώσεων και συνεχίζει τις δραστηριότητές του, με επόμενο σταθμό το αγωνιστικό ραντεβού στη Λισαβόνα (19-20 Νοέμβρη) κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Πορτογαλία, διοργανώνοντας πολύμορφες πρωτοβουλίες σε τοπικό και διεθνές επίπεδο ενάντια στη Συμμαχία και το νέο στρατηγικό της δόγμα.
Μεγάλη συμμετοχή στη συνεδρίαση της Γραμματείας και του Τμήματος Ευρώπης του ΠΣΕ
Σειρά πρωτοβουλίες και δράσεις για το επόμενο διάστημα και ειδικότερα για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα στα μέσα του Νοέμβρη αποφασίστηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Γραμματείας και του Τμήματος Ευρώπης του ΠΣΕ που
πραγματοποιήθηκε στις 10, 11 και 12 Οκτώβρη στις Βρυξέλλες. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των κινημάτων ειρήνης καθώς προσήλθαν τα 11 από τα 13 μέλη της Γραμματείας (Βραζιλία, Ελλάδα, Κούβα, Πορτογαλία, Γερμανία, Παλαιστίνη, Συρία, Νότια Αφρική, Ινδία, Βιετνάμ, ΗΠΑ) και άλλες 19 οργανώσεις μέλη του ΠΣΕ από την Ευρώπη (Νορβηγία, Σουηδία, Δανία, Βέλγιο (2), Γερμανία, Σερβία, Βουλγαρία, Τουρκία, Ελβετία, Ισπανία, Κύπρος, Ιταλία, Τσεχία, Ιρλανδία, Γεωργία, Αγγλία, Πολωνία, Αυστρία).Κεντρικές εισηγήσεις στη Γραμματεία του ΠΣΕ έκαναν η Πρόεδρος Σοκόρο Γκόμες, ο Γενικός Γραμματέας Θανάσης Παφίλης, ο Εκτελεστικός Γραμματέας Ηρακλής Τσαβδαρίδης και ο πρόεδρος του Πορτογαλικού Συμβουλίου για την Ειρήνη και τη Συνεργασία (CPPC) Ρούι Ναμοράντο Ρόσα. Εκ μέρους της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ υπήρξε χαιρετισμός του ευρωβουλευτή Μπάμπη Αγγουράκη, ο οποίος τόνισε το σημαντικό ρόλο του ΠΣΕ και το συμβολισμό της συνόδου στην έδρα των δύο ιμπεριαλιστικών οργανισμών, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ενόψει της επερχόμενης Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα. Από την Ελλάδα παραβρέθηκαν και μίλησαν ο Αγάπιος Παπανεοφύτουκαι ο Νίκος Ζώκας (αντιπρόεδρος και μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, αντίστοιχα) και ο Νίκος Τζοβλάς, υποναύαρχος ε.α. από την Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ).
Μιλώντας στη συνεδρίαση της Γραμματείας, ο Γενικός Γραμματέας του ΠΣΕ, Θανάσης Παφίλης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων τη σπουδαιότητα της επερχόμενης Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα όπου θα αποφασιστούν οι αντιδραστικές κατευθυντήριες γραμμές των δύο ιμπεριαλιστικών μηχανισμών - ΝΑΤΟ και ΕΕ - που παρά τους όποιους ανταγωνισμούς και αντιφάσεις για τον έλεγχο των σφαιρών επιρροής, των φυσικών πηγών και των αγορών, πηγαίνουν χέρι - χέρι σε βάρος της εργατικής τάξης κάθε χώρας και των λαών.
Ανέδειξε το γεγονός πως παρά την καπιταλιστική οικονομική κρίση, που φέρνει σοβαρές συνέπειες για την εργατική τάξη και τα λαϊκά κινήματα, οι εξοπλιστικές δαπάνες αυξάνονται ραγδαία. Πάνω από 1,46 τρισεκατομμύρια δολάρια ξοδεύτηκαν το 2009 (το μισό ποσό από τις ΗΠΑ), αριθμός που σημαίνει μια αύξηση κατά 50% τα τελευταία δέκα χρόνια. Αναφέρθηκε επίσης στην κατοχή και την καταστροφή του Ιράκ και του Αφγανιστάν, το ιμπεριαλιστικό σχέδιο για την λεγόμενη «Νέα Μέση Ανατολή», τη συνέχιση της ισραηλινής κατοχής κατά του παλαιστινιακού λαού, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αλληλεγγύη του ΠΣΕ στις φιλειρηνικές δυνάμεις που δρουν μέσα στο Ισραήλ.
Επιπρόσθετα σημείωσε πως το ΠΣΕ τάσσεται κατά της επιβολής οικονομικών κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενάντια στο Ιράν και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στις φιλειρηνικές δυνάμεις της χώρας για τον αγώνα τους για ειρήνη, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Αντιτάχθηκε στην πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας και Ισραήλ για το δικαίωμα χρήσης του ελληνικού εναέριου χώρου για στρατιωτικά γυμνάσια, τονίζοντας πως αποτελεί την προετοιμασία για μια πιθανή επίθεση κατά του Ιράν. Επιπλέον, αναφέρθηκε στις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών στην Αφρική, στο συνεχιζόμενο αμερικανικό βομβαρδισμό του Πακιστάν, στην πρόσφατη προσπάθεια πραξικοπήματος στο Εκουαδόρ, αλλά και στη στήριξη της καμπάνιας ενάντια στην ανάπτυξη νέων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στη Λατινική Αμερική. Τέλος, εξέφρασε την αλληλεγγύη του ΠΣΕ στη Σοσιαλιστική Κούβα, την αντίθεση στη λεγόμενη «Κοινή Θέση» της ΕΕ ενάντια στο Νησί της Επανάστασης, αλλά και στην απαίτηση για την άμεση αποφυλάκιση των πέντε Κουβανών αγωνιστών.
Υπήρξε πολύμορφη συζήτηση για τη δράση και τις περιφερειακές διασκέψεις κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης όπου ανάμεσα στα άλλα αποφασίστηκε αποστολή αλληλεγγύης του ΠΣΕ στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ το Μάρτη του 2011, διεξαγωγή περιφερειακής διάσκεψης της Ασίας στο Μπανγκλαντές το Γενάρη του 2011 και της Λατινικής Αμερικής στη Δομινικανή Δημοκρατία το Μάρτη του 2011. Αποφασίστηκε επίσης η διεξαγωγή στην Αβάνα της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΠΣΕ, αλλά και μιας διεθνούς διάσκεψης στην κουβανική επαρχία του Γκουαντάναμο (28 Απρίλη - 5 Μάη 2011), ενάντια στην παραμονή της βάσης των ΗΠΑ, που έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.
Στη Λισαβόνα λέμε ΟΧΙ στο ΝΑΤΟ
Ιδιαίτερη θέση στη συζήτηση κατείχαν οι προγραμματισμένες δραστηριότητες ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα. Υπήρξε ειδική απόφαση που υπογραμμίζει και επιβεβαιώνει τη διεθνή έκκληση, που υπογράφεται από 35 οργανώσεις, που εξέδωσε το ΠΣΕ με σύνθημα «ΝΑΤΟ - Εχθρός των λαών και της ειρήνης - ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ»,όπου καλούνται τα φιλειρηνικά και αντιιμπεριαλιστικά κινήματα σε μαζική συμμετοχή στη μεγάλη λαϊκή διαδήλωση στις 20 Νοέμβρη στη Λισαβόνα. Τη διοργανώνουν το Πορτογαλικό Συμβούλιο για την Ειρήνη και τη Συνεργασία (CPPC) μαζί με άλλες 107 οργανώσεις του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Παράλληλα στις 19 Νοέμβρη διοργανώνεται από το ΠΣΕ και το CPPC και διεθνή διάσκεψη στη Λισαβόνα. Η ΕΕΔΥΕ ανακοίνωσε τη συμμετοχή της με πολυμελή αντιπροσωπεία και στις δύο παραπάνω εκδηλώσεις. Αποφασίστηκε επίσης έκκληση προς τα μέλη και τις φίλες οργανώσεις του ΠΣΕ να οργανώσουν εκείνες τις ημέρες πολύμορφες δράσεις και διαμαρτυρίες στις χώρες τους ενάντια στο ΝΑΤΟ και τη Σύνοδο Κορυφής.
Συμπαράσταση και αλληλεγγύη στους «5»
Μέσα σε ένα ιδιαίτερα «ζεστό» κλίμα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Γραμματείας του ΠΣΕ ειδική εκδήλωση με τις Ολγα Σαλανουέβα και Αντριάνα Πέρες, συζύγους αντίστοιχα του Ρενέ Γκονζάλες και Χεράρντο Ερνάντες, δύο εκ των πέντε Κουβανών πολιτικών κρατουμένων που βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ επειδή ξεσκέπασαν επιθετικά σχέδια αντικουβανικών ομάδων του Μαϊάμι ενάντια στην Κούβα. Η Ολγα Σαλανουέβα και η Αντριάνα Πέρες βρίσκονται σε ευρωπαϊκή περιοδεία για να προωθήσουν το αίτημα της αποφυλάκισης των «5». Ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, Εκτελεστικός Γραμματέας του ΠΣΕ, εξέφρασε την απεριόριστη συμπαράσταση του ΠΣΕ στο αίτημα για απελευθέρωση των «5» και υπογράμμισε πως η υπόθεσή τους έχει τρεις πλευρές: α) Τη νομική ανθρωπιστική που αφορά τις αδικίες της νομικής διαδικασίας, αλλά και τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης. β) Την πολιτική καθώς ουσιαστικά αφορά πολιτική πράξη εκδίκησης εκ μέρος της κυβέρνησης των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα, καθώς συνεχίζουν τον αποκλεισμό και τις προσπάθειες υπονόμευσης του σοσιαλιστικού κράτους. γ) Την ιδεολογική, στο πλαίσιο αλληλεγγύης στη σοσιαλιστική Κούβα που αποτελεί παράδειγμα για τους λαούς όλου του κόσμου. Το ΠΣΕ ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει ειδική καμπάνια αλληλεγγύης για την αποφυλάκιση των «5» και την επιστροφή τους στην Κούβα η οποία θα κορυφωθεί το Μάη του 2011, οπότε συμπληρώνονται 50 χρόνια από τη διακήρυξη του σοσιαλιστικού χαρακτήρα της επανάστασης.
Ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στη Μέση Ανατολή
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της συνεδρίασης του Τμήματος Μέσης Ανατολής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) που διήρκεσε 25-26 Σεπτέμβρη και διοργανώθηκε από κοινού με την Οργάνωση Αλληλεγγύης των Λαών Ασίας - Αφρικής (AAPSO) στο Κάιρο. Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήθηκε και διεθνές σεμινάριο με τίτλο: «Τα κινήματα ειρήνης και αλληλεγγύης και η "Νέα Μέση Ανατολή"» όπου πήραν μέρος αντίστοιχες οργανώσεις από την Αίγυπτο, το Ιράκ, το Ιράν, τη Συρία, το Λίβανο, την Ιορδανία, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, ενώ συμμετείχαν ως καλεσμένες οργανώσεις από το Σουδάν, την Κύπρο, την Τουρκία και την Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ).
Οι συμμετέχοντες χαιρέτισαν τους λαούς και τα φιλειρηνικά κινήματα στην περιοχή με τις περισσότερες ιμπεριαλιστικές επιθέσεις και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους αγώνες των λαών για τη δίκαιη υπόθεσή τους, τον αγώνα για δημοκρατία, για τα λαϊκά και εργατικά δικαιώματα, για ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη. Σημείωσαν επίσης πως τη στιγμή που οι εργαζόμενοι παγκοσμίως αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης με τις βάρβαρες κοινωνικές περικοπές και την αυξανόμενη ανεργία, αυξάνονται κατακόρυφα οι στρατιωτικές δαπάνες και η επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού, καθώς και τα κέρδη των πολυεθνικών και των μονοπωλίων.
Από την πολύμορφη συζήτηση οι συμμετέχοντες απαίτησαν την απόσυρση του Ισραήλ απ' όλες τις αραβικές περιοχές που κατέλαβε με τον πόλεμο του 1967 - τη Δυτική Οχθη με το Ανατολικό Ιερουσαλήμ, τα Υψώματα του Γκολάν και τα αγροκτήματα της Σεμπάα - την εγκαθίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Επιπλέον την άμεση και πλήρη απόσυρση όλων των ξένων κατοχικών δυνάμεων από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, με το δικαίωμα δημιουργίας ελεύθερων, δημοκρατικών και κυρίαρχων κρατών. Την απόρριψη οποιασδήποτε απειλής ενάντια στο Ιράν και την πλήρη στήριξη του αγώνα του ιρανικού λαού και των προοδευτικών δυνάμεων να βρουν λύσεις για τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα με βάση τη διατήρηση της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας του Ιράν, χωρίς ξένες παρεμβάσεις, καταδικάζοντας κάθε σχέδιο για στρατιωτική επίθεση υπό οποιοδήποτε πρόσχημα.
Τέλος, τη διασφάλιση ίσων δικαιωμάτων των Αράβων κατοίκων στο Ισραήλ. Με βάση αυτό, το ΠΣΕ απορρίπτει κάθε ιδέα για την αναγνώριση του Ισραήλ ως «εβραϊκό κράτος».
Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου