Σελίδες

17 Οκτ 2010

«μη κατονομαζόμενα μέτρα» του μνημονίου



   Το έδαφος για ένα νέο, ακόμα σκληρότερο μνημόνιο, χωρίς ημερομηνία λήξης, στρώνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αξιοποιώντας τα σενάρια και συμμετέχοντας στις συζητήσεις για την παράταση αποπληρωμής του δημόσιου χρέους, το οποία πυροδότησαν μέσα στη βδομάδα οι εκπρόσωποι των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Το ζήτημα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δημόσιου χρέους ανακινήθηκε στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, όπου συμμετείχε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και αφορά κυρίως τη χρονική παράταση της πληρωμής των ληστρικών δανείων των 110 δισ. ευρώ από το «μηχανισμό στήριξης».
Η ανακίνηση του θέματος, όσο και αν επιχειρείται έντεχνα να αποδοθεί σε «κύκλους» του ΔΝΤ, γίνεται με «πρωτοβουλία» της ελληνικής κυβέρνησης και έρχεται αμέσως μετά τις επαφές που είχε στην Αμερική ο Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του για τη Σύνοδο του ΟΗΕ.
Ερχεται ειδικότερα σε μια περίοδο που η κυβέρνηση έχει ήδη καταστρώσει την επόμενη φάση της αντιλαϊκής επέλασης, την οποία ετοιμάζεται να εξαπολύσει αμέσως μετά τις Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές του Νοέμβρη, με την επιβολή «μπαράζ» φόρων και την προώθηση νέων διαρθρωτικών ανατροπών.

Η οποιαδήποτε παράταση της πληρωμής του χρέους θα συνοδεύεται από νέο μνημόνιο βάρβαρων μέτρων, τα οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, παρά τις ψευδεπίγραφες διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών στελεχών ότι «δεν υπάρχουν νέα μέτρα».
Το κλίμα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του χρέους καλλιεργείται από όλες τις πλευρές, αν και για λόγους «χειραγώγησης» του λαού έχουν μοιραστεί ρόλοι ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση, το ΔΝΤ και την ΕΕ. Στη συγκεκριμένη περίοδο, βέβαια, και ενώ η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει ακόμα περισσότερο, οι κινήσεις πάνω στην ιμπεριαλιστική «σκακιέρα» αποτυπώνουν τόσο την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, όσο και νομισματικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις ισχυρές καπιταλιστικές χώρες.
Φουσκώνουν κι άλλο το έλλειμμα
«Εφόσον αποφασίσει η ΕΕ την επιμήκυνση της αποπληρωμής, σίγουρα θα κάνουμε το ίδιο», δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν. Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, που φέρεται να αντιδρά στο ενδεχόμενο επιμήκυνσης, δήλωσε ότι «όσο εκπληρώνονται οι στόχοι του προγράμματος, που προχωρά αρκετά καλά, δεν υπάρχει λόγος επιμήκυνσης».
Ωστόσο, οι αντιλαϊκές διεργασίες και οι συνεννοήσεις συνεχίζονται με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να επιχειρεί προκλητικά να παρουσιάσει ότι οι εξελίξεις είναι προς το συμφέρον του λαού! «Γίνεται μια συζήτηση, που έρχεται ως επιβράβευση για τη δουλειά, τη συνέπεια, αλλά και την αποφασιστικότητα των πολιτών και της κυβέρνησης»,ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά ο Γ. Πεταλωτής.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η συζήτηση για την παράταση της πληρωμής του χρέους ξεκίνησε παράλληλα με τις εκτιμήσεις τις «Eurostat» για αύξηση του ελληνικού ελλείμματος για το έτος 2009 στο 15,1% του ΑΕΠ, έναντι του αρχικού υπολογισμού για 13,8%. Μια «εκτίμηση» που ο Ντομινίκ Στρος Καν έσπευσε να αναγάγει σε «ατυχή εξέλιξη» και να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για την «ανάγκη» λήψης νέων μέτρων από την κυβέρνηση μετά τις τελικές εκτιμήσεις της «Eurostat».
Το αντιλαϊκό σκηνικό που στήθηκε έρχεται για να υπηρετήσει τους στρατηγικούς σχεδιασμούς κυβέρνησης, ΔΝΤ, ΕΕ και πλουτοκρατίας, τόσο για την επιτάχυνση του ρυθμού των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που έχουν ήδη συμφωνηθεί, με στόχο την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, όσο και τη μεγαλύτερη αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος.
Η παράταση της αποπληρωμής των δανείων και η αύξηση του δημόσιου ελλείμματος, που θα «φουσκώσει» ακόμα περισσότερο, αφού στο νέο προϋπολογισμό για το 2011 θα ενσωματωθούν και λογαριασμοί των επιδοτούμενων πρώην ΔΕΚΟ και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, θα μετατραπούν σε «δούρειους ίππους» για την επίτευξη των αντιλαϊκών στόχων για τα επόμενα χρόνια.
Προαποφασισμένα μέτρα
Πρώτο δείγμα γραφής φρόντισε να δώσει η κυβέρνηση, δημοσιοποιώντας λίστα με τις 11 «πλέον ζημιογόνες ΔΕΚΟ», τα λογιστικά χρέη των οποίων θα μεταφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό.
Η κυβερνητική προπαγάνδα για τα «ρετιρέ» των ΔΕΚΟ και τους υπέρογκους μισθούς, που στήθηκε μέσα στη βδομάδα, ήρθε να υπηρετήσει το σχέδιο της κυβέρνησης για να προχωρήσει σε περικοπές μισθών, απολύσεις προσωπικού, κλείσιμο επιχειρήσεων και τελικά παράδοση της δημόσιας περιουσίας «ξεχρεωμένη» στους ιδιώτες, που θα έρθουν να κερδοφορήσουν σε βάρος του λαού, πουλώντας πανάκριβα τις υπηρεσίες των πρώην ΔΕΚΟ.
Παράλληλα, η διόγκωση των ελλειμμάτων θα δώσει το «άλλοθι» στην κυβέρνηση για να επιβάλει πρόσθετα προαποφασισμένα αντιλαϊκά μέτρα:
  • Η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει νέα αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, με στόχο να υφαρπάξει από τις τσέπες των λαϊκών στρωμάτων μέσα στο 2011 1 δισ. ευρώ.
  • Μέσω της κατάρτισης του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο ετοιμάζονται δραστικές περικοπές μισθών. Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, με συνέντευξή του στο «Βήμα FM» αναρωτήθηκε:«Γιατί να μειώσουμε μόνο 10% τους μισθούς;».
  • Στους σχεδιασμούς της είναι η εξομοίωση των ειδικών φόρων ανάμεσα στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης που θα οδηγήσει σε διπλασιασμό της τιμής του και θα επιφέρει περίπου 2 δισ. ευρώ για κάθε χρόνο πρόσθετους φόρους.
  • Θα ακολουθήσουν νέες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος, επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς ΕΒΕ, «πράσινα τέλη» ενώ κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν νέα αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης.
Στο συρτάρι της κυβέρνησης βρίσκονται και τα περιβόητα «μη κατονομαζόμενα μέτρα» του μνημονίου που μέχρι το 2014 υπολογίζονται σε 11 δισ. ευρώ!
Παράλληλα, η κυβέρνηση στο όνομα δήθεν της αντιμετώπισης της ανεργίας ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που ψήφισε το προηγούμενο διάστημα. Σε συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Λ. Κατσέλη την Τετάρτη αποφασίστηκε η ενεργοποίηση προγραμμάτων που δίνουν τη δυνατότητα:
α) Στις επιχειρήσεις να μην εφαρμόζουν την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και να προχωρούν σε επιχειρηματικές συμφωνίες. β) Να προσλαμβάνουν νέους εργαζομένους μέχρι 25 χρονών με μισθό 590 ευρώ μεικτά!γ) Να αξιοποιήσουν προγράμματα «επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών» των εργαζομένων για να εξασφαλίσουν ακόμα φτηνότερα εργατικά χέρια.
Ανοιχτοχέρηδες στο κεφάλαιο
Οσο η κυβέρνηση με το ένα χέρι λεηλατεί το λαϊκό εισόδημα τόσο με το άλλο προσφέρει νέες φοροαπαλλαγές και προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο.
«Στόχος μας είναι να διευρύνουμε τη φορολογική βάση για να μπορούμε τελικά να μειώσουμε και τους φόρους ακόμα περισσότερο και να βοηθήσουμε την επιχειρηματικότητα», τόνισε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός σε συνάντηση που είχε με τους μεγαλοεξαγωγείς.
Η κυβέρνηση ετοιμάζει τη «διεύρυνση της φορολογίας» των εργαζομένων, για να προσφέρει νέα μείωση της φορολογίας στο κεφάλαιο. «Εμείς δεν έχουμε παθογενή ιδεολογήματα (σ.σ με τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων). Την υγιή επιχειρηματικότητα και την στηρίζουμε και παροτρύνουμε», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής.
Οι «νέοι κανόνες» και το «ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον» για το οποίο δεσμεύεται η κυβέρνηση απέναντι στην πλουτοκρατία, αποτυπώνεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στο νέο νομοσχέδιο «Fast Track» που κατέθεσε για διαβούλευση στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας και Επενδύσεων Χ. Παμπούκη.
Πρόκειται για ένα νομοθέτημα - πρόκληση, το οποίο προβλέπει για την προσέλκυση «στρατηγικών επενδύσεων» τη σύσταση ανώνυμης εταιρείας, με την επωνυμία «Επενδύστε στην Ελλάδα ΑΕ» (!), το οποίο προβλέπει:
-- Ραγδαίες αλλαγές στο καθεστώς της χρήσης γης και στους οικοδομικούς κανονισμούς.
-- Πλήρη ανατροπή των περιβαλλοντικών και πολεοδομικών όρων δόμησης.
-- Ευνοϊκό δεκαετές φορολογικό καθεστώς στους επενδυτές.
-- Πλήρη ανατροπή του χαρακτήρα του αιγιαλού και του ορισμού των δασικών εκτάσεων.
Ουσιαστικά με διαδικασίες «εξπρές» η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παραδώσει το φυσικό και ενεργειακό πλούτο της χώρας, αλλά και μεγάλο τμήμα της δημόσιας περιουσίας.
Πάνω από όλα, βέβαια, το μέγιστο «διαφημιζόμενο προϊόν» για την κυβέρνηση προς τους κεφαλαιοκράτες είναι η παροχή φτηνού εργατικού δυναμικού, χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που φρόντισε να δημιουργήσει με τους νόμους που ψήφισε το προηγούμενο διάστημα.
Ωρα ευθύνης για τα λαϊκά στρώματα
Είναι φανερό ότι οι Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές παίρνουν πλέον χαρακτήρα πολιτικής μάχης για τα λαϊκά στρώματα. Είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει ένα οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα σαν «επιβεβαίωση» και «επιβράβευση» της πολιτικής της και θα πολλαπλασιάσει τα κύματα της αντιλαϊκής επέλασης.
Αν στις 7 Νοέμβρη οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, η αγροτιά, οι νέοι δε βάλουν με την ψήφο τους φρένο στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, μαυρίζοντας στις κάλπες «πράσινους», «μπλε» και «ανεξάρτητους γαλαζοπράσινους» υποψήφιους και αν ταυτόχρονα δεν ενισχύσουν στο μέγιστο βαθμό τις δυνάμεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που στηρίζει το ΚΚΕ, η επόμενη μέρα θα σημάνει τη ραγδαία χειροτέρευση της ζωής τους.
Η ψήφος στις 7 και 14 Νοέμβρη είναι ψήφος ευθύνης για τους εργαζόμενους και το λαό, που δεν έχουν κανένα συμφέρον να ψηφίσουν τα ίδια κόμματα και υποψηφίους που ψηφίζει το κεφάλαιο.

Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου