http://tasosnastos.blogspot.com/ |
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--
Απάντηση στις απειλές που δέχεται το Ιράν χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της χώρας Μαχμούντ Αχμαντινετζάν το πρώτο μη επανδρωμένο βομβαρδιστικό που παράχθηκε από την βιομηχανία της χώρας του και την Κυριακή έκανε την πρώτη δοκιμαστική του πτήση. «Πρεσβευτής θανάτου» για τους εχθρούς του όπως συμβολικά λέγεται το αεροσκάφος τύπου «Karrar» αποτελεί, σύμφωνα με την ιρανική ηγεσία, και «ένα μήνυμα ειρήνης και φιλίας». Μιλώντας σε ειδική τελετή ο Αχμαντινετζάντ ανέφερε πως σκοπός του «Καράρ» είναι «να κρατά τον εχθρό παράλυτο στις βάσεις του», εξήρε το στρατιωτικό πρόγραμμα αμυντικής αυτοτέλειας της χώρας του και διαβεβαίωσε για τη συνέχισή του, μέχρι «οι εχθροί της ανθρωπότητας να χάσουν κάθε ελπίδα ότι μπορούν ποτέ να επιτεθούν στο Ιράν».
Αναφερόμενος στις απειλές που εκτοξεύει το Ισραήλ για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, ο Αχμαντινετζάν υποστήριξε πως θεωρεί «απίθανο» να εξαπολύσει μια επίθεση, ωστόσο υποστήριξε πως αν τελικά προχωρήσει, «η έκταση των αντιδράσεων της Τεχεράνης θα συμπεριλάβει όλο τον πλανήτη».
Η δοκιμαστική πτήση του πρώτου μη επανδρωμένο βομβαρδιστικού του Ιράν έρχεται μόλις μία ημέρα μετά τη φόρτωση των 163 ράβδων καυσίμου στον αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού στο Μπουσέρ, καθιστώντας τον λειτουργικό. Στην όλη διαδικασία ήταν παρόντες τόσο ο αντιπρόεδρος Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, όσο και ο Σεργκέι Κιριγένκο, επικεφαλής της ρωσικής πυρηνικής υπηρεσίας «Rolsatom» που διηύθυνε την κατασκευή του σταθμού.
Η φόρτωση όλων των ράβδων καυσίμων αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 5 Σεπτέμβρη, υπό την επίβλεψη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Στη συνέχεια θα χρειαστούν περίπου δύο μήνες για να φτάσει ο αντιδραστήρας στο 50% της ισχύος του και ο σταθμός θα μπορέσει να συνδεθεί με το ηλεκτρικό δίκτυο στα τέλη του Οκτώβρη ή στις αρχές του Νοέμβρη.
Το Ισραήλ χαρακτήρισε το γεγονός «απολύτως απαράδεκτο» ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως δε συνιστά απειλή για τη μη διασπορά των πυρηνικών όπλων, πως οι εγκαταστάσεις είναι για ειρηνική χρήση και η λειτουργία τους τελεί υπό την εποπτεία της ΙΑΕΑ, με τη συνδρομή της Ρωσίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου