Σελίδες

24 Αυγ 2010

Αδίστακτη και διαρκής επίθεση στο ασφαλιστικό

Πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι του πρόσφατου νόμου - λαιμητόμου, κυβέρνηση και τρόικα ετοιμάζουν τις νέες ανατροπές


   Καθώς δε στέγνωσε ακόμα το μελάνι του αντιασφαλιστικού νόμου 3863/2010, με τον οποίο ενταφιάστηκε ο κοινωνικός χαρακτήρας της Ασφάλισης, συρρικνώθηκαν οι κύριες συντάξεις και αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, η κυβέρνηση, σε αγαστή συνεργασία με την τρόικα, ετοιμάζει και νέο γύρο αντιασφαλιστικής επίθεσης.

Το επόμενο αντιασφαλιστικό πακέτο περνάει μέσα από την «επικαιροποίηση» του μνημονίου, όπου προβλέπεται η «ολοκλήρωση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης», η οποία προφανώς για την κυβέρνηση δεν τελείωσε με την ψήφιση του πρόσφατου νόμου. Αλλωστε, στη βάση της στρατηγικής «ΕΕ 2020», σε χώρες όπως η Γερμανία και η Αγγλία, ήδη φουντώνει η συζήτηση για επέκταση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 70 και στα 72 χρόνια:
Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο ρητά ορίζεται ότι «η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τις βασικές παραμέτρους του συνταξιοδοτικού συστήματος, όπως καθορίζονται από το νόμο 3836/2010...». Δηλαδή, αποδεικνύεται ότι ο τελευταίος νόμος ήταν μόνο η αρχή και πως η επίθεση μόλις άρχισε, καθώς κυβέρνηση - τρόικα και πλουτοκρατία επεξεργάζονται νέα αντιασφαλιστικά μέτρα.
Το όχημα για να ξεδιπλωθεί η νέα επίθεση θα είναι οι αναλογιστικές μελέτες της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, οι οποίες θα ετοιμαστούν μέχρι την 1/12/2010. Στο «νέο μνημόνιο» ορίζεται ότι εάν οι μελέτες δείξουν ότι κατά το διάστημα 2010-2060, με τα ισχύοντα του νέου νόμου, η αύξηση στις δαπάνες για τις συντάξεις υπερβεί το 2,5% του ΑΕΠ, επιπλέον από τις σημερινές, τότε ο νόμος που ψηφίστηκε θα αλλάξει.
Εννοείται ότι για την κυβέρνηση και για τα διορισμένα απ' αυτήν όργανά της - όπως είναι η Αναλογιστική Αρχή - δεν υπάρχει η παραμικρή δυσκολία για να «αποδείξουν» ότι η δαπάνη για τις συντάξεις τις επόμενες δεκαετίες θα αποκλίνει και πέραν του συν 2,5% του ΑΕΠ σε σχέση με τη σημερινή δαπάνη και άρα να δικαιολογήσουν τα νέα μέτρα. Μάλιστα, για να μην υπάρχουν παρερμηνείες, στο «νέο μνημόνιο» γίνεται σαφές ότι η νέα επίθεση - αναθεώρηση «θα πρέπει να σχεδιαστεί σε στενή διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ»!
Τσεκούρι στις επικουρικές
Εκτός, όμως, από την παραπέρα χειροτέρευση όλου του συνταξιοδοτικού συστήματος, στο νέο γύρο στοχοποιούνται ειδικά οι επικουρικές συντάξεις, καθώς ορίζεται ρητά ότι «η κυβέρνηση θα υλοποιήσει μια εις βάθος αναθεώρηση της λειτουργίας των δημόσιων ταμείων επικουρικής ασφάλισης».
Διατύπωση που σημαίνει ότι, πέρα από τις γενικότερες νέες ανατροπές που σχεδιάζονται, η κυβέρνηση μέσα στο 2011 θα βάλει χέρι και στο ένα εκατομμύριο επικουρικές συντάξεις που αποδίδονται σήμερα, ενώ με πρόσχημα τη βιωσιμότητα θα πέσει τσεκούρι και στο σύνολο των επικουρικών συντάξεων για τις οποίες σήμερα καταβάλλουν τις εισφορές τους περίπου 2,8 εκατομμύρια ασφαλισμένοι.
Η αρχή που θα διέπει την παρέμβαση της κυβέρνησης στις επικουρικές είναι να μην καταβάλλει ο κρατικός προϋπολογισμός ούτε ένα ευρώ για την κάλυψή τους. Οπως χαρακτηριστικά γράφεται στο μνημόνιο, «ο σκοπός της αναθεώρησης είναι η σταθεροποίηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης και η εξασφάλιση της ουδετερότητας του προϋπολογισμού για τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης».
Πράγμα που σημαίνει ότι ο πέλεκυς των περικοπών θα πέσει βαρύς και στις επικουρικές συντάξεις που αποδίδονται σήμερα και σε αυτές που θα αποδοθούν στο μέλλον, αν τελικά θα συνεχίζουν να αποδίδονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου