Σελίδες

2 Φεβ 2013

Ταξική αλληλεγγύη

Η συγκρότηση Επιτροπής Κοινωνικής Αλληλεγγύης από εκπροσώπους του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην υπόθεση της στήριξης των πλατιών λαϊκών στρωμάτων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης. Σκοπός της Επιτροπής - όπως αναφέρεται στην κοινή τους ανακοίνωση - είναι να στηρίξει τον αγώνα των σωματείων και των άλλων μαζικών οργανώσεων να οργανώσουν την ταξική, λαϊκή αλληλεγγύη. Να βρεθούν στο πλευρό και να στηρίξουν έμπρακτα τον άνεργο, τον ανασφάλιστο, τον απασχολούμενο, το μισθωτό, τον συνταξιούχο, τον μετανάστη, τον μικρό αγρότη στα καθημερινά του προβλήματα, μέσα από τα συνδικάτα, τις μαζικές οργανώσεις και τις Λαϊκές Επιτροπές.

Η δράση αυτή έχει διπλό στόχο: Αφενός, την άμεση και έμπρακτη στήριξη όλων όσων έχουν ανάγκη. Αφετέρου, να δυναμώσει ο συλλογικός αγώνας. Διότι μόνο μέσα από την ανάπτυξη και ενδυνάμωση ενός τέτοιου αγώνα, που θα στοχεύει σε λύσεις που ταιριάζουν στις ανάγκες του λαού και όχι στη διαχείριση και διαιώνιση της μιζέριας και της εξαθλίωσης, μπορούν οι εργάτες και τα άλλα λαϊκά στρώματα να ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο. Ενα αύριο που έρχεται σε πλήρη αντιπαράθεση με τις λογικές της εξαθλίωσης. Αυτή η θέση της Επιτροπής Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ότι δηλαδή λύσεις προς όφελος του λαού έρχονται μόνο μέσα από το δρόμο της διεκδίκησης και του αγώνα, της αλληλεγγύης και της στήριξης, αποτελεί, ταυτόχρονα, και το εχέγγυο ότι δε θα υπάρξει κανένας συμβιβασμός και καμιά ανοχή με τις πολιτικές που οδηγούν στην εξαθλίωση για να κερδίζουν οι καπιταλιστές.

Σε αυτό το πλαίσιο, κρίσιμο είναι να πολλαπλασιαστούν οι πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Να απαιτηθούν άμεσα λύσεις στα επείγοντα και οξυμένα λαϊκά προβλήματα. Σήμερα που τα χαράτσια και η φοροληστεία χτυπούν ανελέητα τα λαϊκά νοικοκυριά, που η πείνα και το κρύο εισέρχονται στα σπίτια μας, που η διακοπή ρεύματος βυθίζει στο σκοτάδι όλο και περισσότερα σπίτια και που οι τράπεζες ολοκληρώνουν τη λεηλασία υφαρπάζοντας τα σπίτια των ανθρώπων που χτίστηκαν με μόχθο και στερήσεις, αναδεικνύεται πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι ώριμο τέκνο των αναγκών. Ωστε να οργανωθεί η πάλη ενάντια στην πολιτική που εγκαταλείπει ανθρώπους άστεγους, χωρίς φαγητό, φάρμακο κ.τ.λ. αλλά και για να συγκεντρώνονται δυνάμεις στην πάλη για να ζουν όλοι οι εργαζόμενοι σε αξιοπρεπείς συνθήκες. Διεκδικώντας, ταυτόχρονα, την ενίσχυση των κρατικών δομών, που να καλύπτουν μόνιμα τις στοιχειώδεις ανάγκες των εργαζομένων.

Η λαϊκή και εργατική αλληλεγγύη μπορεί να αναδείξει πως αυτός που πραγματικά έχει τη δύναμη είναι ο ίδιος ο λαός. Πως τα συνθήματα «όλοι για έναν και ένας για όλους» και «κανένας μόνος του στην κρίση» μπορούν να αποτελέσουν τη δύναμη των μαζών, τη δύναμη του λαού, όταν οργανώνεται, να χαράζει το δικό του μέλλον. Πως αυτή είναι η μόνη λαϊκή απάντηση στα σαρωτικά μέτρα. Οσο η καπιταλιστική κρίση θα βαθαίνει τόσο ο λαός θα πρέπει να εντείνει τους αγώνες για την ικανοποίηση των αναγκών του κόντρα στο κεφάλαιο. Σε ρότα αντεπίθεσης, ανατροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου