Σελίδες

22 Απρ 2011

Εικόνες από το μέλλον των «δημόσιων νοσοκομείων»



Τα μέτρα που παρουσίασε πρόσφατα η κυβέρνηση για τα δημόσια νοσοκομεία προβλέπουν περαιτέρω περικοπές του υπουργείου Υγείας ύψους 1,3 δισ. ευρώ για το 2011 και 350 εκατ. ευρώ για κάθε χρόνο μέχρι το 2015. Είναι μέτρα που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή και την υγεία του λαού. 
Και είναι βέβαιο ότι σε συνδυασμό με το σχέδιο των συγχωνεύσεων, τον ΕΟΠΥΥ, που θα καλύπτει ένα βασικό πακέτο παροχών προς τους ασφαλισμένους και στη συνέχεια θα πουλά υπηρεσίες για να έχει έσοδα, τη λογική του να λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία ως αυτόνομες μονάδες στην κατεύθυνση του να περιοριστεί στο ελάχιστο ή να κοπεί η κρατική χρηματοδότηση και η ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης, έτσι κι αλλιώς η κατάσταση που έχει δρομολογηθεί είναι δραματική.
Το τι σημαίνει επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της Υγείας, το τι σημαίνει η υγεία να είναι εμπόρευμα, λίγο πολύ το ζει ήδη η εργατική λαϊκή οικογένεια. Το ζουν και το βιώνουν με τον πλέον άγριο τρόπο τα νέα ζευγάρια. Ας δούμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι σημαίνει γέννα σε ιδιωτικό μαιευτήριο. Κάτι που συμβαίνει συχνά σε νέα ζευγάρια που είναι εργαζόμενοι χωρίς υψηλό εισόδημα, αφού δεν είναι στο χέρι τους 100% να επιλέξουν το δημόσιο μαιευτήριο. Ας δούμε χαρακτηριστικά τι συμβαίνει από τη στιγμή που γίνεται η εισαγωγή μέχρι τη στιγμή που το ζευγάρι φεύγει με το βρέφος.
Σαν ξενοδοχείο και με «γεννο-δάνειο»
Οταν γίνεται η εισαγωγή στο μαιευτήριο ήδη το ζευγάρι γνωρίζει ότι έχει να επιλέξει δωμάτιο, σαν να πρόκειται για ξενοδοχείο. Αλλη τιμή το 6κλινο, το 4κλινο, το 2κλινο κ.ο.κ. Τσουχτερές τιμές για όλα. Συνήθως ζητά τρίκλινο, επειδή είναι πιο φτηνό και φτάνει τα 1.650 ευρώ η νοσηλεία για τέσσερις μέρες. Και εδώ αρχίζει το εμπόριο. Αν η εισαγωγή γίνει στις 12 παρά πέντε το βράδυ, τότε χρεώνεται ολόκληρη η προηγούμενη μέρα... έτσι, στην πραγματικότητα, το κόστος αφορά τρεις μέρες νοσηλείας και όχι τέσσερις, ανεξάρτητα από το πόσο χρειάζεται μια γυναίκα για να μπορέσει να ανανήψει από τη γέννα και να φύγει. Η επιπλέον μέρα διαμονής χρεώνεται και πρέπει να πληρωθεί. Εάν δεν υπάρχει τρίκλινο δωμάτιο που έχει ζητηθεί, γίνεται εισαγωγή σε δίκλινο με πρόσθετη χρέωση 75 ευρώ την ημέρα (μικρότερη επιβάρυνση από ό,τι αν το ζητούσες). Δηλαδή συνολικά για 4 μέρες 300 ευρώ πρόσθετη επιβάρυνση, ανεξάρτητα αν έχεις να τα δώσεις ή όχι. Αλλιώς δεν κάνεις εισαγωγή...
Οι περισσότεροι γυναικολόγοι ζητούν αμοιβή ίση με την αμοιβή του νοσοκομείου. Ετσι, εάν το νοσοκομείο πληρωθεί με 2.000 ευρώ, τα ίδια παίρνει και ο γιατρός. Την ίδια στιγμή, τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες περικόπτουν την αποζημίωση και καλύπτουν με όλο και λιγότερα χρήματα τα νοσήλια και τις ιατρικές πράξεις.
Μέσα στα μαιευτήρια υπάρχουν υποκαταστήματα τραπεζών που κάνουν χρυσές δουλειές, αφού πολλά νέα ζευγάρια παίρνουν δάνειο και μέσω αυτού ξεχρεώνουν το μαιευτήριο - επιχείρηση. Τα φυλλάδια με τις προσφορές δίνουν και παίρνουν και οι ουρές είναι μεγάλες από αυτούς που ζητούν πληροφορίες για να φεσωθούν και να πάρουν δάνειο. Θυμίζουμε ότι στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η εφαρμογή της πιστωτικής κάρτας στα δημόσια νοσοκομεία, για να ξεπληρώνουν τα νοσήλια...
Στα περισσότερα ιδιωτικά μαιευτήρια, τη στιγμή που ολοκληρώνεται η διαδικασία για να πάρει το εξιτήριο το ζευγάρι, υπάρχει γραφείο που ενημερώνει για προγράμματα ιδιωτικής ασφάλισης. Προσφορές, όπως δωρεάν ασφάλιση και παροχή ιατρικής φροντίδας για ένα χρόνο δωρεάν, δίνουν και παίρνουν... Στόχος τους είναι να σε βάλουν στη διαδικασία της ιδιωτικής ασφάλισης και της πληρωμής των ασφαλίστρων μετά την παρέλευση του πρώτου χρόνου.
Πληρώνεις τη χρήση του θερμόμετρου, τα σαμπουάν και τις κρεμάστρες...
Σε ό,τι αφορά τα ιατρικά υλικά, εάν κάποιος δεν ζητήσει αναλυτικά το τιμολόγιο για να ελέγξει τι έχει πληρώσει, τότε κινδυνεύει να φεσωθεί για φάρμακα και υλικά που ποτέ δεν έχει αγοράσει στην πραγματικότητα. Π.χ. χρεώνουν στο τιμολόγιο ηλεκτρονικό θερμόμετρο με το ποσό των 5,5 ευρώ. Το θερμόμετρο χρησιμοποιείται συνήθως μόνο την ημέρα της γέννας μία με δύο φορές για έλεγχο της θερμοκρασίας της μητέρας. Στη συνέχεια, το αφήνουν στο συρτάρι δίπλα από το κρεβάτι, ο ασθενής μπορεί να το πάρει, αλλά σπανίως συμβαίνει κάτι τέτοιο, αφού, τα περισσότερα ζευγάρια δεν γνωρίζουν ότι το έχουν πληρώσει και μπορούν να το πάρουν. Θεωρούν ότι είναι υλικό του νοσοκομείου. Η εταιρεία που προμηθεύει τα θερμόμετρα είναι γνωστή πολυεθνική.
Αλλο παράδειγμα: Το προσωπικό του νοσοκομείου, υποτίθεται ότι χρησιμοποιεί ένα σαμπουάν, ένα αφρόλουτρο και μία κρέμα για τα νεογνά, όσο καιρό φιλοξενούνται στο θάλαμο νεογνών. Αυτά είναι συγκεκριμένης γνωστής πολυεθνικής εταιρείας, ιδιαίτερα ακριβής στις τιμές της και χρεώνονται το καθένα περίπου 15 με 20 ευρώ, συνολικά δηλαδή ένα κόστος των 45 με 60 ευρώ. Κανένα ζευγάρι δεν ξέρει ότι πληρώνει αυτό το ποσό. Αν δει όμως τον αναλυτικό κατάλογο, τότε το διαπιστώνει. Την ημέρα που παίρνει εξιτήριο, όταν παραδίδεται το μωρό, ενδέχεται να μην παραδώσουν και αυτά τα υλικά, όπως είναι υποχρεωμένοι αφού τα έχουν πληρωθεί. Αν τα ζητήσεις - εφόσον έχεις εντοπίσει ότι τα πληρώνεις, πράγμα σπάνιο - μπορεί να σου πουν ότι τα κατανάλωσαν στο μωρό! Δηλαδή, ένα μπουκάλι σαμπουάν ή αφρόλουτρο των 50ml καταναλώθηκε σε ένα βρέφος μέσα σε τέσσερις μέρες... Ακόμα χειρότερα, σε κάποιον που τα ζήτησε τού είπαν ότι υπάρχει έλλειψη και δεν έχουν να του δώσουν. Μόνο που τα είχε ήδη πληρώσει στο λογιστήριο του νοσοκομείου, πριν από μερικά λεπτά...
Ακόμα, χρεώνουν τις κρεμάστρες (0,01 λεπτό του ευρώ) στις οποίες βάζουν τα ρούχα της γυναίκας όταν κάνει εισαγωγή για να γεννήσει.
Οι ωτοακουστικές εκπομπές
Αλλο παράδειγμα: Σε όλα τα νεογνά κάνουν μια ειδική - όπως λένε - ιατρική εξέταση για την ακοή, οι λεγόμενες «ωτοακουστικές εκπομπές». Δίπλα στο κρεβάτι υπάρχει ένα σημείωμα του μαιευτηρίου που ενημερώνει τους γονείς για το εξής: «Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι εφαρμόζεται μια νέα μέθοδος ελέγχου της ακοής των νεογνών. Πρόκειται για μια απλή σύντομη ακίνδυνη και χαμηλού κόστους εξέταση (35 ΕΥΡΩ) η οποία εφαρμόζεται στα μεγαλύτερα σύγχρονα κέντρα του εξωτερικού». Και αφού παραθέτει ένα μακροσκελές κείμενο για τα πλεονεκτήματα της εξέτασης, καταλήγει: «Σε περίπτωση που δεν επιθυμείτε να γίνει η εξέταση στο δικό σας νεογνό παρακαλείστε να επικοινωνήσετε με το Παιδοακοολογικό Τμήμα μέχρι το 2ο 24ωρο. Το Τμήμα λειτουργεί τις πρωινές ώρες». Πολύ σπάνια το ζευγάρι εντοπίζει αυτό το σημείωμα ειδικά τα πρώτα δύο 24ωρα, αφού είναι το διάστημα που έχει ακολουθήσει από τη γέννα και ασχολείται με άλλα ζητήματα... Εάν δεν προλάβει, και το δει την τρίτη μέρα, η εξέταση έχει ήδη γίνει και τα 35 ευρώ έχουν χρεωθεί στο τελικό κόστος...


Κ. Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου