Σελίδες

23 Απρ 2011

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Προσαρμόζεται στις νέες περικοπές κονδυλίων.



Στις νέες πρόσθετες περικοπές για τα λειτουργικά έξοδα των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που δρομολογεί η κυβέρνηση σε ποσοστό από 20% έως και 36% και τις οποίες η διοίκηση του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων αναλαμβάνει να υλοποιήσει (υιοθετώντας την κυβερνητική επιχειρηματολογία περί «σπατάλης» και «νοικοκυρέματος», που αποτελεί το πρόσχημα για την πολιτική οικονομικού στραγγαλισμού των πανεπιστημίων και την ενίσχυση των ιδιωτών μέσα σε αυτά), αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου ο πρύτανης του ιδρύματος Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.
Ο πρύτανης, σε ρόλο μαντατοφόρου, απλά περιορίστηκε να αναγγείλει τα νέα αρνητικά οικονομικά δεδομένα που διαμορφώνει η κυβέρνηση για τα πανεπιστήμια, αλλά δεν είπε κουβέντα για την επίθεση που δέχεται ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της εκπαίδευσης και ειδικότερα τα ΑΕΙ. 
Επικαλέστηκε τη δύσκολη οικονομική συγκυρία για να δικαιολογήσει ουσιαστικά το σφαγιασμό των δαπανών στα πανεπιστήμια, την επιβολή θυσιών που επιβάλλουν στο λαό κυβέρνηση και τρόικα για όφελος της κερδοφορίας του κεφαλαίου στο όνομα της καπιταλιστικής κρίσης. Σε αυτήν την κατεύθυνση αναφέρθηκε στην ορθολογική διαχείριση που η διοίκηση σκέφτεται να κάνει για να διατηρηθεί όπως είπε το υψηλό επίπεδο φοιτητικής μέριμνας και εκπαιδευτικού έργου. Την ίδια ώρα βέβαια, αν πάρουμε μόνο το παράδειγμα της στέγασης, οι εστίες καλύπτουν μόλις το 10% με 12% για πάνω από 15.000 φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με όσους από αυτούς μένουν στις εστίες να πληρώνουν ενοίκια στο πανεπιστήμιο.
Ο πρύτανης έκανε λόγο για σχέδιο εξοικονόμησης χρημάτων με περικοπές σε σπατάλες που αφορούν τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις κατά 50%, σε έργα που το πανεπιστήμιο παραχωρεί σε εργολάβους, για ενεργειακή ανεξαρτησία και άλλες τέτοιες μορφές διαχείρισης της πολιτικής μείωσης κονδυλίων στο ίδρυμα.
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μείωσης κονδυλίων και των όσων αυτά συνεπάγονται. Η μείωση κονδυλίων είναι το όχημα για να κληθούν οι επιχειρήσεις να επενδύσουν άμεσα και ακόμα περισσότερο στα πανεπιστήμια με την προώθηση της λεγόμενης οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας τους. Για το γεγονός αυτό ευθύνη έχουν και οι πρυτανικές αρχές που σε επίπεδο διαχείρισης, αποφασίζουν, εφαρμόζουν και προωθούν την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής για τη λειτουργία των πανεπιστημίων ως επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου