Σελίδες

11 Ιαν 2012

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΑΔΕΔΥ: Ενάντια στον αγώνα των χαλυβουργών και όλων των εργαζομένων



Η χθεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ ήταν αποκαλυπτική. 
Η πλειοψηφία της στέκεται απέναντι στους εργαζόμενους, βρίσκεται στο πλάι των κεφαλαιοκρατών. Οι παρατάξεις ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) - που αποτελούν την πλειοψηφική ηγεσία της ΑΔΕΔΥ - απέρριψαν την πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ για απεργία στις 17 Γενάρη στην Αττική και στο Δημόσιο, όπως έχει αποφασιστεί και στον ιδιωτικό τομέα. Απέρριψαν ακόμα το αίτημα του Συντονιστικού των συνδικάτων στους δημόσιους φορείς, που συγχωνεύονται-καταργούνται, το οποίο ζήτησε και αυτό απεργία στις 17 Γενάρη και τρίωρη στάση εργασίας για αύριο Πέμπτη, καθώς 63 εργαζόμενοι έχουν ήδη απολυθεί.
Ο εκπρόσωπος των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, Αλ. Αρβανιτίδης, ανέφερε στην τοποθέτησή του ότι στις σημερινές συνθήκες το καθήκον του εργατικού λαϊκού κινήματος είναι να στηριχθεί ο αγώνας των χαλυβουργών. Τα μέτρα που προωθεί ο Μάνεσης αφορούν σε όλη την εργατική τάξη, και η νίκη τους θα είναι νίκη όλων των εργατών. 

Να εμποδίσει ακόμα τα αντιλαϊκά μέτρα και να δημιουργήσει όρους λαϊκής αντεπίθεσης, ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής.
Αυτό δεν μπορούν να το κάνουν οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που βρίσκονται στην ίδια γραμμή πλεύσης με το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του.
Για να έχουμε αποτελεσματικούς αγώνες, συνέχισε, πρέπει όλη η Ελλάδα να γίνει μια Χαλυβουργία. Και αυτό κυρίως ως προς το περιεχόμενο της πάλης και ως προς τον τρόπο που αναπτύσσεται με την έμπρακτη έκφραση της ταξικής αλληλεγγύης από άλλους κλάδους και με συμμαχίες με τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Κάνουν οικονομία... δυνάμεων!
Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και στέλεχος της ΠΑΣΚ, Κ. Τσικρικάς, απέφυγε αρχικά να πάρει θέση με τη σημείωση όμως ότι «οφείλουμε να πάμε και με οικονομία δυνάμεων. Δεν μπορεί κάθε τρεις και λίγο να κάνουμε απεργίες». Πιο ξεκάθαρος ο γραμματέας της ΠΑΣΚ, Χρ. Σουλελές είπε: «Οχι απεργία, όχι στάση εργασίας στις 17, για να μάθει το ΠΑΜΕ να σέβεται τα συνδικαλιστικά όργανα και τις διαδικασίες» (!) ενώ, πριν και μετά επιδόθηκε σε ένα αντικομμουνιστικό οχετό μην μπορώντας να στηρίξει με επιχειρήματα την αντιπαράθεσή του στην πρόταση του ΠΑΜΕ. Ο επικεφαλής της «Αυτόνομης Παρέμβασης», Ηλ. Βρεττάκος,ισχυρίστηκε ότι «δεν υπάρχει χρόνος για να δουλευτεί αυτή η απεργία με επιτυχία». Η ΔΑΚΕ πρότεινε στάση εργασίας και στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της Ηλ. Ηλιόπουλος δείχνοντας τον τρόπο με τον οποίο η παράταξή του αντιμετωπίζει το εργατικό κίνημα, πρότεινε να αγοράσουν 300 ρόμπες για να βάζουν από μία σε κάθε βουλευτή που ψηφίζει αυτά τα μέτρα.
Ολοι αυτοί μαζί καταψήφισαν την πρόταση του ΠΑΜΕ για 24ωρη απεργία, με τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ να παίρνει πίσω ακόμα και την πρόταση που είχε κάνει για μια στάση εργασίας μιας ή δύο ωρών.
Να σημειωθεί ότι η ΟΛΜΕ αποφάσισε να κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας για τη μέρα εκείνη. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν τα σωματεία με αποφάσεις για επιπλέον τρίωρες, να μετατρέψουν τη στάση σε απεργία.
Τέλος, η πλειοψηφία της ΔΟΕ -ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ - επιβεβαιώνοντας τον υπονομευτικό της ρόλο - δεν κήρυξε καν στάση εργασίας αλλά μόλις μία δίωρη διευκολυντική.
«Οχι» στην απεργία από την ΠΝΟ
Αντίστοιχα και στο χώρο των ναυτεργατών η πλειοψηφία της ΠΝΟ που συνεδρίασε χτες απέρριψε την πρόταση των ταξικών συνδικάτων για επέκταση της απεργίας στις 17 Γενάρη σε όλες τις ειδικότητες, αν και ήδη 4 ναυτεργατικά σωματεία έχουν πάρει απόφαση.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος12/1/12, 11:22 π.μ.

    Μάλλον "Σουργελές" πρεπει να λεγεται ο πασκίτης και όχι Σουλελές

    ΑπάντησηΔιαγραφή