Σελίδες

11 Ιαν 2012

Αδιέξοδα και σενάρια στο φόντο της κρίσης



Πληθαίνουν οι εκτιμήσεις που τοποθετούν την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης
Τα σενάρια για το μέλλον της Ευρωζώνης και οι συνεχείς αντιπαραθέσεις ανάμεσα στις διάφορες μερίδες της πλουτοκρατίας για τον επιμερισμό της ζημιάς από την καταστροφή μέρους του κεφαλαίου, παραμένουν στο επίκεντρο, καθώς συνεχίζονται οι αλλεπάλληλες συναντήσεις ηγετών κρατών - μελών της Ευρωζώνης για τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης. Σήμερα συναντιούνται η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, ενώ χτες η Α. Μέρκελ συναντήθηκε με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Από την πλευρά του, ο κοινοτικός επίτροπος Ολι Ρεν, ομολόγησε χτες ότι η καπιταλιστική κρίση αγκαλιάζει σχεδόν όλες τις ανεπτυγμένες χώρες και
προειδοποίησε ότι η κρίση «σε καμία περίπτωση δεν έχει τελειώσει», εκτιμώντας ότι το 2012 θα είναι το έτος όπου θα καθοριστεί ο τρόπος διακυβέρνησης της Ευρωζώνης. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, σημείωσε ότι «είμαστε κοντά στην οριστικοποίηση των διαπραγματεύσεων για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα» στο κούρεμα του χρέους και προκαλώντας τον κοινό νου, δήλωσε βέβαιος ότι «με τη συνεχιζόμενη στήριξη του ελληνικού λαού η Ελλάδα θα ξεπεράσει τις δυσκολίες που γνωρίζει (...) και θα διασφαλίσει ότι εκπληρώνει τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη».
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο οίκος αξιολόγησης «Fitch» έθεσε σε καθεστώς επιτήρησης για πιθανή υποβάθμιση την Ισπανία, το Βέλγιο, την Ιρλανδία, την Κύπρο και τη Σλοβενία. Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο του οίκου, Ντέιβιντ Ρίπλι, τους μεγαλύτερους κινδύνους αντιμετωπίζει η Ιταλία, καθώς το 2012 ωριμάζουν πλήθος ομολόγων που κατέχουν δανειστές της. Ο ίδιος εκτιμά ότι «η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ παραμένει μια πιθανή επιλογή», αλλά σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι «η πραγματική απειλή για το ευρώ και την ευρωζώνη και η μείζονα πηγή ανησυχιών παραμένει η Ιταλία», η οποία είναι η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρωζώνης, μετά τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Σύμφωνα εξάλλου με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του BBC, η Ιαπωνία έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στον κόσμο (233%), αλλά μικρό εξωτερικό χρέος (50%). Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στην ΕΕ (166%), αλλά είναι τέταρτη στη σχετική κατάταξη ως προς το συνολικό εξωτερικό χρέος (252%). Η Ιρλανδία έχει με απόσταση το μεγαλύτερο εξωτερικό χρέος (δημόσιο και ιδιωτικό), το οποίο αγγίζει το αστρονομικό 1.093% του ΑΕΠ και ακολουθεί η Μεγ. Βρετανία με 436% του ΑΕΠ και στη συνέχεια η Ισπανία με 284% του ΑΕΠ. Υψηλό εξωτερικό χρέος έχει και η Γαλλία (235% του ΑΕΠ) και η Γερμανία (176% του ΑΕΠ) που οφείλεται σε υψηλό δανεισμό του ιδιωτικού τομέα τους.
Σύμφωνα με την αυστριακή «Die Presse»,«η Ελλάδα δεν έχει καμιά δυνατότητα επιβίωσης εντός ευρώ. Αν παραμείνει στην ευρωζώνη μετατρέπεται σε μόνιμο αποδέκτη ελεημοσύνης. Η οικονομική βοήθεια του ευρωπαϊκού Βορρά θα απέτρεπε μεν την χρεοκοπία. Δεν θα καθιστούσε όμως τη χώρα ανταγωνιστική. Αυτό θα επιτυγχάνονταν μόνο με την επιστροφή στη δραχμή και μια γενναία υποτίμηση».
Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα της γερμανικής «Bild», ο υπουργός οικονομικών Β. Σόιμπλε ετοιμάζει σχέδιο παράκαμψης του αυτόματου «φρένου χρέους» που περιλαμβάνεται στο γερμανικό Σύνταγμα και προβλέπει ότι από το 2016 η κυβέρνηση θα μπορεί να επιβαρύνει το χρέος της χώρας μόνο κατά 10 δισ. το χρόνο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στόχος της γερμανικής κυβέρνησης είναι να αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία αν χρειαστεί να στηρίξει το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα, ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας και έξοδός της από την Ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου