Σελίδες

11 Ιαν 2012

Η κάλπικη «αντικειμενικότητα» των αστικών ΜΜΕ



Οι αλληλοκατηγορίες ανάμεσα στο δημοσιογραφικό συγκρότημα του ΔΟΛ και τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου έχουν αξία για το λαό, μόνο για να ενισχύσει την πεποίθησή του ότι τα αστικά ΜΜΕ υπηρετούν τους κεφαλαιοκράτες και ανήκουν σε κεφαλαιοκράτες, απ' όπου προκύπτει και η διαπλοκή, το δούναι και λαβείν ανάμεσα στις αστικές κυβερνήσεις και τους επιχειρηματίες - εκδότες, που είναι νομοτέλεια και όχι παρέκκλιση στον καπιταλισμό. Στη βάση αυτή, είναι τουλάχιστον προκλητικό να προσπαθεί ο Ψυχάρης στο «Βήμα της Κυριακής»,(7/1-8/1-2012), να παρουσιάσει τον αστικό Τύπο σαν δήθεν ανεξάρτητο από κόμματα και πολιτικές 
(η μέγιστη υποκρισία και παραπλάνηση των εργαζομένων και του λαού όταν υποστηρίζοντας τα συμφέροντα των αστών αυτοπροβάλλεται ως μέσο αντικειμενικής
τάχα ενημέρωσης, λες και δεν υπάρχουν ταξικά αντιτιθέμενα συμφέροντα), ενώ τον κομματικό Τύπο τον εμφανίζει ως μη αντικειμενικό στην ενημέρωση αφού εκφράζει την πολιτική του κόμματος στο οποίο ανήκει, άρα είναι εξαρτημένος. 
Γράφει μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του ΔΟΛ:«Ολες οι εφημερίδες, εκτός από δύο που δηλώνουν κομματικά όργανα ("Ριζοσπάστης" και "Αυγή"), εκδίδονται από ιδιώτες. Είναι κατ' επάγγελμα εκδότες και δημοσιογράφοι, με σκοπό, όπως όλοι οι εργαζόμενοι, το έσοδο. Είναι άλλοι που θέλουν απλώς να προωθήσουν τις ιδέες ή τα συμφέροντά τους. Δεν υπάρχουν όμως εφημερίδες που να εκδίδονται για να εκφράζουν απόψεις διαφορετικές από εκείνες του ιδιοκτήτη τους ή να υπηρετούν αλλότρια συμφέροντα (...) Σε όλον τον κόσμο μεγάλες κυκλοφορίες έχουν μόνον ανεξάρτητες εφημερίδες, που δεν υπηρετούν τυφλά τους πολιτικούς σχηματισμούς που καθεμιά υποστηρίζει».
***
Ο επικεφαλής του ΔΟΛ ξέρει καλά ότι το σύνολο των ιδιοκτητών αστικών εφημερίδων και άλλων ΜΜΕ πασχίζουν και έσοδα να βγάλουν από τη λειτουργία των Μέσων τους, αφού έχουν κόστος, αλλά βασικός, πρωταρχικός τους στόχος δεν είναι το κέρδος από την έκδοση μιας εφημερίδας ή τη λειτουργία ενός ραδιοτηλεοπτικού σταθμού. Γι' αυτό και τα αστικά ΜΜΕ τα χρηματοδοτούν από άλλες επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Βασικός τους στόχος και πρωταρχικό τους μέλημα είναι η αναπαραγωγή της αστικής ιδεολογίας και πολιτικής και η χειραγώγηση του λαού για την υποταγή του σ' αυτή την πολιτική. Ετσι υπηρετούν το αστικό (δικό τους είναι) πολιτικό σύστημα. Και αξιοποιούν τα αστικά ΜΜΕ για να ασκούν πολιτική επιρροή στις αστικές κυβερνήσεις και τα κόμματα, προκειμένου να ενισχύσουν το γενικό συμφέρον της τάξης τους απέναντι στο λαό και στο κίνημα, αλλά βεβαίως και να αποσπάσουν οφέλη για τις επιχειρήσεις τους. Από αυτή τη σκοπιά, δηλαδή να υπηρετήσουν το γενικό συμφέρον της τάξης τους, ακόμα κι αν στο πρωτοσέλιδό τους δε γράφουν ότι ανήκουν ή στηρίζουν κάποιο κόμμα, στην πραγματικότητα υπηρετούν συγκεκριμένη πολιτική, την αστική πολιτική. Μέσα σ' αυτή, ο κάθε επιχειρηματίας - εκδότης συνδέει τα ιδιαίτερα συμφέροντά του με το ένα ή το άλλο κόμμα, όπως ο ΔΟΛ με το ΠΑΣΟΚ, άλλες εφημερίδες με τη ΝΔ και πάει λέγοντας, αν και τελευταία εμφανίζονται να συγκλίνουν στη στήριξη όλου του αστικού πολιτικού συστήματος, όλων δηλαδή των αστικών κομμάτων και ενίοτε των παραφυάδων τους, ανεξάρτητα από αποχρώσεις. Ας αφήσουν, λοιπόν, τα σάπια περί δήθεν ανεξαρτησίας οι εκδότες. Από τα Μέσα τους απουσιάζουν οι εργατικοί αγώνες και όταν αυτοί παρουσιάζονται, είτε διαστρεβλώνονται, είτε λοιδορούνται. Στον αντίποδα, τα κανάλια και οι εφημερίδες τους είναι φορείς της πιο άγριας προπαγάνδας για το «μονόδρομο» που συμφέρει το κεφάλαιο, ανεξάρτητα αν αυτή την ενιαία στρατηγική γραμμή τους την πασπαλίζουν και με ολίγον από ανούσια δικομματική αντιπαράθεση στα επιμέρους, για να διασώζουν με ρεζέρβες το αστικό σύστημα. Και βεβαίως βασική τους αιχμή είναι η αντιΚΚΕ προπαγάνδα, με συστηματική διαστρέβλωση της πολιτικής του ΚΚΕ, αλλά και ο αντικομμουνισμός με ψέματα. Τα αστικά ΜΜΕ είναι όργανα των αστών.
***
Ο «Ριζοσπάστης» είναι Οργανο της ΚΕ του ΚΚΕ και εφημερίδα της εργατικής τάξης. Για το δικό της δίκιο γράφει, αυτό υπερασπίζεται, τη διέξοδο που ανταποκρίνεται στα δικά της συμφέροντα αναδεικνύει, προπαγανδίζοντας και εκλαϊκεύοντας την πολιτική γραμμή του ΚΚΕ. Πολεμάει την αστική τάξη και την «αντικειμενικότητα» των ΜΜΕ των μεγαλοεπιχειρηματιών, που θέλουν τους εργαζόμενους αλυσοδεμένους για να αβγαταίνουν τα κέρδη τους και να μακροημερεύει το σύστημα της εκμετάλλευσης. Να γυρίσει ο λαός την πλάτη στην «ενημέρωσή» τους. Καθημερινή μελέτη αποκλειστικά του «Ριζοσπάστη» και παρακολούθηση του «902», για να μη βρίσκει τόπο να περνάει η προπαγάνδα τους και το δηλητήριο για το δίκιο του λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου