Σελίδες

29 Δεκ 2011

ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ: Πολυπλόκαμο παρασκήνιο πίσω από το σκάνδαλο



Πλευρές των ενδοαστικών ανταγωνισμών εντός και εκτός Ελλάδας αναδεικνύουν οι αντιδράσεις στην προφυλάκιση Εφραίμ
Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγήθηκε χτες το πρωί από τη ΓΑΔΑ, όπου διανυκτέρευσε, ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ
Ο μοναχός προφυλακίστηκε με απόφαση του Συμβουλίου Εφετών στις 23 Δεκέμβρη, καθώς κρίθηκε ύποπτος φυγής και τέλεσης νέων αδικημάτων, με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στις ανταλλαγές οικοπέδων με το Δημόσιο, στο πλαίσιο του ομώνυμου σκανδάλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικηγόροι του ηγούμενου ενδέχεται να προσφύγουν στην ανακρίτρια της υπόθεσης και να ζητήσουν την αντικατάσταση της προφυλάκισης με την επιβολή περιοριστικών όρων. Οπως και προχτές, έξω από το Εφετείο, έτσι και χτες, έξω από τις φυλακές, υπήρξε διαμαρτυρία από ιερείς, μοναχούς και μέλη θρησκευτικών οργανώσεων.

Χτες δόθηκε στη δημοσιότητα και το σκεπτικό του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών. Οι Εφέτες ευθυγραμμίζονται με την άποψη της ανακρίτριας ότι οι σοβαρές ενδείξεις ενοχής σε βάρος του κατηγορούμενου ενισχύονται «από την εκμετάλλευση της ιδιότητάς του ως καθηγούμενου αγιορείτικης Μονής παγκόσμιας ακτινοβολίας, που μπορούσε να επηρεάσει πολιτικά πρόσωπα και κρατικούς αξιωματούχους, από την επί μακρό χρόνο τέλεση των αξιοποίνων πράξεων, που δεν προσιδιάζουν στο μοναχικό του σχήμα και την πνευματική του αποστολή και από την προκλητικά μεγάλη ζημία σε βάρος του Δημοσίου». Το Συμβούλιο Εφετών κάνει ακόμα λόγο για «άτομο με εγκληματική δράση, ως στοιχείο της προσωπικότητάς του, ενεργώντας επιτήδεια και μεθοδευμένα».
Ο ηγούμενος κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε απάτη, σε απιστία και σε ψευδείς βεβαιώσεις, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Οι κατηγορίες είναι σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις που προβλέπονται στο νόμο «περί καταχραστών του Δημοσίου». Ο ηγούμενος Εφραίμ απολογήθηκε μετά από δύο προθεσμίες. Τη δεύτερη, μάλιστα, την είχε λάβει λόγω του ταξιδιού του στη Ρωσία, για την περιφορά της λεγόμενης «Αγίας Ζώνης».
Κλιμακώνει η Ρωσία
Στο φόντο των δικαστικών εξελίξεων, συνεχίστηκαν και χτες οι παρεμβάσεις από την πλευρά της Ρωσίας, με τη σκυτάλη να περνάει στο ΥΠΕΞ της χώρας, το οποίο, με ανακοίνωσή του, εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για την απόφαση προφυλάκισης του Εφραίμ.
Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Αλεξάντρ Λουκασέβιτς, πάει ένα βήμα πιο πέρα και σημειώνει στη δήλωσή του: «Λαμβάνοντας υπ' όψιν τη δεδηλωμένη ετοιμότητα του αρχιμανδρίτη Εφραίμ να συνεργαστεί με τα ανακριτικά όργανα και την κατάσταση της υγείας του, μας προκαλεί βαθιά ανησυχία η απόφαση των δικαστικών αρχών της Ελλάδας για φυλάκισή του πριν από τη δικαστική διερεύνηση».
Επιπρόσθετα, σημειώνει ότι «το τελευταίο διάστημα μεγάλος αριθμός ανθρώπων στη Ρωσία ανησυχεί για τις ανακοινώσεις που φθάνουν από την Ελλάδα» για τον Εφραίμ. Να σημειωθεί ότι η πρόσφατη επίσκεψη του Εφραίμ στη Ρωσία είχε διοργανωθεί από το ρωσικό εκκλησιαστικό ίδρυμα «Ταμείο του Αγίου και Αποστόλου Ανδρέα», επικεφαλής του οποίου είναι ο Βλαντίμιρ Γιακούνιν, ο οποίος τυγχάνει να είναι και πρόεδρος των ρωσικών σιδηροδρόμων, επιχείρηση κολοσσιαίου μεγέθους, η οποία ενδιαφέρεται για κομμάτι από την πίτα των ελληνικών αποκρατικοποιήσεων.
Στη δήλωση του ρωσικού ΥΠΕΞ απάντησε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου, Γρ. Δελαβέκουρας, λέγοντας ότι η Ελλάδα δε δέχεται υποδείξεις σε θέματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά αφήνοντας ταυτόχρονα ανοιχτή την πόρτα για «διαρκή ενίσχυση και εμβάθυνση των ελληνο-ρωσικών σχέσεων».
Ο ρόλος του ΛΑ.Ο.Σ.
Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά αστικά κόμματα, ο ΛΑ.Ο.Σ. συνέχισε και χτες να υπερασπίζεται με πάθος τον ηγούμενο Εφραίμ, με τον οποίο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έκαναν διαχρονικά μπίζνες, νομιμοποιώντας τα χρυσόβουλα και τις αξιώσεις της Μονής πάνω σε δημόσια γη. Σύμφωνα με τον Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος αρχικά είχε ανέβει στα κεραμίδια ενάντια στον Εφραίμ, σκάνδαλο στην υπόθεση με τη Μονή Βατοπεδίου δεν υπήρξε ποτέ! Οπως ο ίδιος είπε, «αρχικά (...) ήμουν εξαιρετικά επιθετικός για να ξεκαθαρίσει και να διαλευκανθεί η υπόθεση. Αλλά όμως, μελετώντας και διαβάζοντας, διαπίστωσα ότι έχουμε να κάνουμε με μια εσωτερική υπόθεση του Δημοσίου».
Δείχνοντας ότι η ρωσική αντίδραση έχει μεγάλο παρασκήνιο, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. διαμαρτυρήθηκε και για την επίδραση της υπόθεσης στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία, λέγοντας ότι «είχα φέρει την Ρωσία στην "εξώπορτα" της Ελλάδας με το ταξίδι που είχα πραγματοποιήσει, τώρα αυτό το θέμα κόπηκε με τις εξελίξεις, δεν ξέρω ποιος ωφελήθηκε». Ισχυρίστηκε ακόμα ότι «στόχος ήταν ο Πούτιν» και πως «η Ρωσία ήταν ένα τελευταίο αποκούμπι, μια εναλλακτική λύση (...) τώρα, με τις πρόσφατες εξελίξεις "κλότσησαν" την Ρωσία και τον Πούτιν διά παντός»...

Χωρίς ντροπή και τσίπα τα αστικά κόμματα

Για την παρέμβαση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας και την τοποθέτηση Καρατζαφέρη σχετικά με την υπόθεση του Βατοπεδίου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του τονίζει: «Η παρέμβαση του υπουργείου Εξωτερικών της ιμπεριαλιστικής Ρωσίας για την υπόθεση του ηγούμενου Εφραίμ είναι απαράδεκτη. 
Ο λαός πρέπει να προβληματιστεί για το ποια είναι τα πραγματικά κίνητρα και για ποιο λόγο ενδιαφέρεται γι' αυτήν την υπόθεση η ρωσική κυβέρνηση. Ανεξάρτητα από τη γνώμη που μπορεί να έχει ο καθένας για την προφυλάκιση του ηγούμενου, είναι εξωφρενικός και προκλητικός ο ισχυρισμός του Γ. Καρατζαφέρη ότι δεν υπήρχε σκάνδαλο στην υπόθεση Βατοπεδίου. Αν δεν είναι σκάνδαλο η αρπαγή τεράστιων εκτάσεων που ανήκουν στο λαό από τη Μονή Βατοπεδίου με τη στήριξη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, τότε τι είναι; Ετσι είναι τα κόμματα του καπιταλισμού που σαπίζει, δεν έχουν ντροπή και τσίπα: Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ συγκάλυψαν τις ευθύνες των κυβερνήσεών τους και το κόμμα του Καρατζαφέρη αθωώνει τους πρωταγωνιστές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου