Σελίδες

26 Φεβ 2011

Φρενίτιδα αντιλαϊκών μέτρων και το 2012...




   Η φρενίτιδα των μέτρων του μνημονίου συνεχίζεται και επαυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Ενώ οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα δεν έχουν συνέλθει από την καταιγίδα των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί, το «μνημόνιο συνεννόησης», που συνυπέγραψαν πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η τρόικα, προβλέπει τα ακόλουθα 13 μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν στα πλαίσια υλοποίησης του κρατικού προϋπολογισμού του 2012. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η μείωση της απασχόλησης στο Δημόσιο επιπλέον του κανόνα 1 προς 5, η επιβολή φόρου στα μη αλκοολούχα ποτά, η μετάταξη στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ νέων εμπορευμάτων και υπηρεσιών, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κ.λπ.
Τα μέτρα
-- Μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα επιπλέον του κανόνα της 1 πρόσληψης για κάθε 5 αποχωρήσεις. Η μείωση των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα επιπλέον του κανόνα 1 προς 5 θα πρέπει να αποφέρει εξοικονόμηση τουλάχιστον 600 εκατομμυρίων ευρώ.
-- Καθιέρωση ειδικού φόρου κατανάλωσης για τα μη αλκοολούχα ποσά, για ένα συνολικό ποσό τουλάχιστον 300 εκατομμυρίων ευρώ.
-- Συνέχιση της επέκτασης της βάσης του φόρου επί των ακινήτων με αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, η οποία θα αποδώσει πρόσθετα έσοδα τουλάχιστον 200 εκατομμυρίων ευρώ.
-- Συνέχιση της αναδιοργάνωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία θα συνεισφέρει εξοικονόμηση τουλάχιστον 500 εκατομμυρίων ευρώ προς μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης.
-- Πάγωμα στις ονομαστικές αυξήσεις των συντάξεων, που θα αποφέρει εξοικονόμηση τουλάχιστον 250 εκατομμυρίων ευρώ.
-- Συνέχιση της αύξησης της αποτελεσματικότητας των τεκμηρίων φορολόγησης των επιτηδευματιών, με στόχο τη συγκέντρωση τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων ευρώ επιπλέον.
-- Μείωση των τρεχουσών και των κεφαλαιακών επιδοτήσεων προς δημόσιες επιχειρήσεις κατά τουλάχιστον 800 εκατομμύρια ευρώ ως αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσής τους.
-- Επιδόματα ανεργίας με εισοδηματικά κριτήρια (με στόχο την εξοικονόμηση 500 εκατομμυρίων ευρώ).
-- Είσπραξη επιπλέον εσόδων από την αδειοδότηση τυχερών παιγνίων κατά τουλάχιστον 225 εκατομμυρίων ευρώ από την εφάπαξ πώληση αδειών και αύξηση της ετήσιας απόδοσης από δικαιώματα κατά 400 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον.
-- Περαιτέρω διεύρυνση της βάσης του ΦΠΑ με στόχο την είσπραξη τουλάχιστον 300 εκατομμυρίων ευρώ επιπλέον.
-- Πλήρης εφαρμογή του πράσινου φόρου και αύξηση της ετήσιας απόδοσής του κατά τουλάχιστον 150 εκατομμύρια ευρώ.
-- Αύξηση της είσπραξης του ειδικού τέλους στα αυθαίρετα κτίσματα κατά 100 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον.
-- Μείωση της εγχώριας χρηματοδότησης για επενδύσεις κατά τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με τα πραγματικά επίπεδα του 2011, ταυτόχρονα με την αύξηση των εσόδων με την παραχώρηση προτεραιότητας σε επενδυτικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τα διαρθρωτικά ταμεία και το ταμείο συνοχής της ΕΕ.
Τα μέτρα αυτά αφορούν μόνο τη «δημοσιονομική προσαρμογή». Στο πλαίσιο της «διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων», προβλέπεται ότι έως το τέλος του Οκτώβρη του 2011, θα πρέπει να έχουν ιδιωτικοποιηθεί τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και τα Κρατικά Λαχεία, ενώ μέχρι το τέλος του 2011 θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν η ΔΕΠΑ, η ΛΑΡΚΟ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ (τουλάχιστον κατά 49%, συμπεριλαμβανομένης και της διαχείρισης της διοίκησης μαζί με τους νέους μετόχους), καθώς και η παράδοση της αξιοποίησης της Εγνατίας Οδού σε ιδιώτες (εκμετάλλευση διοδίων, δημιουργία κέντρων εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών κ.λπ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου