Σελίδες

29 Νοε 2011

Ευρωζώνη: Τριγυρίζοντας στο αδιέξοδο...



Η αδυναμία της Γερμανίας να συγκεντρώσει στις αρχές της εβδομάδας το ποσό των 6 δισ. ευρώ από την πώληση ομολόγων λειτούργησε σαν καταλύτης για την επιτάχυνση των εξελίξεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. 
Ηδη, πολλαπλασιάζονται οι φωνές που κάνουν λόγο για το τέλος της Ευρωζώνης, τουλάχιστον υπό τη μορφή που τη γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, το γερμανικό δημόσιο κατάφερε να συγκεντρώσει μόνο 3,644 δισ. ευρώ όταν το αιτούμενο ποσό της δημοπρασίας έφτανε τα 6 δισ. ευρώ. 
Το επιτόκιο έφτασε το 2,09% από 1,98% στην προηγούμενη δημοπρασία αντίστοιχων τίτλων.
Ενδεικτικό ήταν το σχόλιο του «Bloomberg»: «Αυτή η δημοπρασία δεν είναι τίποτε λιγότερο από μία καταστροφή (...) 
Εάν το ισχυρότερο έθνος στην Ευρώπη έχει αυτή τη δυσκολία να αντλήσει κεφάλαια, τότε μπορεί να σκεφτεί κανείς τι θα γίνει στις επερχόμενες δημοπρασίες σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη».
ΑΜΕΣΗ ΗΤΑΝ η ανοδική αντίδραση των αποδόσεων των 10ετών κρατικών ομολόγων στην υπόλοιπη Ευρωζώνη. 

Στη Γαλλία έφτασαν το 3,63%, στο Βέλγιο το 5,21% και στην Ισπανία το 6,65%. Οσον αφορά την Ιταλία, εκεί το επιτόκιο είναι κολλημένο στο 7%.
Ωστόσο, η πρώτη φροντίδα των ιθυνόντων της ΕΕ ήταν και πάλι οι τράπεζες οι οποίες αφού έχουν καταβροχθίσει τα «πακέτα» των τρισεκατομμυρίων, χρηματοδοτούνται και πάλι από τους κρατικούς προϋπολογισμούς για να διατηρήσουν τη ρευστότητά τους.
ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ είναι οι ευρωπαϊκές τράπεζες να σημειώνουν ρεκόρ εβδομαδιαίου δανεισμού από την ΕΚΤ, συνολικού ύψους 247 δισ. ευρώ!!! 
Το ποσό αυτό αποτελεί ρεκόρ διετίας και χορηγήθηκε σε 178 (!) συνολικά τράπεζες με το γνωστό σκανδαλώδες επιτόκιο του 1,25%.
Το ύψος των κεφαλαίων ήταν το μεγαλύτερο από το μέσον του 2009 και πολύ πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για δανεισμό 220 δισ. ευρώ, ενώ την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ είχε διοχετεύσει στη διατραπεζική κεφάλαια 230 δισ. ευρώ.
ΤΟ ΕΥΡΩ ΟΔΕΥΕΙ με ταχύτητα προς την κατάρρευσή του, εκτιμά ο «Economist» στο κύριο άρθρο του και οι ηγέτες της Ευρωζώνης πρέπει άμεσα να πάρουν τολμηρές αποφάσεις για να την αποτρέψουν. 
Ο χρόνος λιγοστεύει επικίνδυνα, αλλά οι λύσεις υπάρχουν: Ο «Economist» τάσσεται υπέρ της αποφασιστικής παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, των προτάσεων για ένα είδος ευρωομόλογου, σε συνδυασμό με αυστηρή πολιτική και μεταρρυθμίσεις στην ευρωπεριφέρεια για τις οποίες «ήδη δεσμεύτηκαν οι κυβερνήσεις».
Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ του εγχειρήματος της περιβόητης Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ) συντελείται στις συνθήκες της διεθνούς κρίσης υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου και προϊόντων, της ανόδου των λαϊκών αγώνων σε συνδυασμό με την αδυναμία εξεύρεσης λύσης με τα κλασικά εργαλεία της κρατικομονοπωλιακής ρύθμισης. Αυτό φαίνεται και από τις κινήσεις των «μεγάλων» δυνάμεων της ΕΕ για λύσεις πολιτικοοικονομικού χαρακτήρα, όπως τα σενάρια για την «ευρωζώνη» των δύο ταχυτήτων. 
Οσο όμως οι «λύσεις» δεν παίρνουν υπόψη τον πραγματικό χαρακτήρα της κρίσης τόσο θα είναι καταδικασμένες σε αποτυχία, αποδεικνύοντας τη μοναδική αναγκαιότητα: Την ανατροπή του καπιταλισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου