Σελίδες

8 Αυγ 2011

Σκάνδαλο διαρκείας οι εξοπλισμοί... για ΝΑΤΟ και κέρδη πολυεθνικών.



Πολιτικό σκάνδαλο διαρκείας είναι συνολικά η υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων που από κοινού προωθούν τις τελευταίες δεκαετίες οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. 
Μέρος αυτού του σκανδάλου, η κορυφή του παγόβουνου της όλης υπόθεσης, είναι οι σκανδαλώδεις συμβάσεις για τα υποβρύχια. 
Πρόκειται κατά κανόνα για πολεμικό υλικό που δεν υπηρετεί τις αμυντικές ανάγκες της χώρας, αλλά εντάσσεται στους επιθετικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ. 
Είναι αγορές οπλικών συστημάτων που αποτελούν μέρος του γενικότερου ιμπεριαλιστικού καταμερισμού ανάμεσα στις χώρες μέλη. 

Οι επιλογές αυτές εξυπηρετούν κατά κύριο λόγο τις ανάγκες που έχουν να κάνουν με τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνονται στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών επιτελείων του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ορισμένες χαρακτηριστικές περιπτώσεις οπλικών συστημάτων μεγάλης αξίας που έχουν ενταχθεί σε ιμπεριαλιστικούς ρόλους και αποστολές: Οι αντιαεροπορικοί αντιβαλιστικοί πύραυλοι «Πάτριοτ» έχουν ενταχθεί στο σχεδιασμό του συστήματος «αντιπυραυλικής προστασίας» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. 
Οι πιο σύγχρονες φρεγάτες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού έχουν διατεθεί στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, τη Σομαλία (αντιμετώπιση... πειρατείας), την Ανατ. Μεσόγειο (πόλεμος κατά της τρομοκρατίας). 
Τα ελληνικά ιπτάμενα ραντάρ συμμετέχουν στις πολεμικές επιχειρήσεις στη Λιβύη (Αερομεταφερόμενο Σύστημα Εγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου). 
Ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη «F-16» έχουν πιστοποιηθεί από το ΝΑΤΟ για τη μεταφορά και ρίψη ατομικών βομβών και έχουν ενταχθεί στον πυρηνικό σχεδιασμό της Συμμαχίας...

Σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για οπλικά συστήματα που παραμένουν ανενεργά, καθώς βρίσκεται σε εκκρεμότητα η ολοκλήρωσή τους. 
Τα παρακάτω παραδείγματα είναι αποκαλυπτικά:
Η περιβόητη αγορά των υποβρυχίων «Τ-214», που δώδεκα χρόνια μετά την ...εσπευσμένη παραγγελία τους και αφού έχουν διατεθεί 2,3 δισ. ευρώ, το Πολεμικό Ναυτικό έχει παραλάβει μόνο ένα σκάφος, το... πειραματικό «Παπανικολής». 
Η αγορά 170 γερμανικών αρμάτων μάχης τύπου «Leopard 2 HEL», αξίας 1,7 δισ. ευρώ, τα οποία πέντε χρόνια μετά την παραλαβή τους (2006) έμειναν χωρίς πυρομαχικά και είναι μόνο για ...παρελάσεις. 
Η παρτίδα 50 μαχητικών «F-16» που παραγγέλθηκαν... εσπευσμένα, το έτος 2000, χωρίς στην αρχική παραγγελία να περιλαμβάνεται ο κινητήρας και το σύστημα αυτοπροστασίας, για τα οποία χρειάστηκε να γίνει νέα συμπληρωματική σύμβαση με τους όρους των Αμερικανών πωλητών. 
Τα 5 αντιτορπιλικά τύπου «Adams» που ναυπηγήθηκαν στις ΗΠΑ, το διάστημα 1960-1964, ήρθαν στην Ελλάδα μετά το 1991, σε ηλικία 30 ετών, για να αποσυρθούν μετά από 10 χρόνια, αφού προηγουμένως «εκσυγχρονίστηκαν» με υψηλό κόστος, χωρίς ποτέ να προσφέρουν πραγματική υπηρεσία. 
Τα συστήματα «Πάτριοτ», τα οποία οι Αμερικάνοι επιχείρησαν να παραδώσουν με υποβαθμισμένο το λογισμικό τους. 
Τα 4 αερόστρωμνα (χόβερκραφτ) τύπου «Zubr» από Ρωσία και Ουκρανία, που ποτέ δεν εντάχθηκαν επιχειρησιακά στο Πολεμικό Ναυτικό.
Γι' αυτά τα πραγματικά μεγάλα σκάνδαλα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν λένε τίποτα. 
Μπορεί όμως να πει ο λαός, με τον αγώνα του και την πάλη του για μια άλλη εξουσία, που δεν θα υπηρετεί τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, αλλά τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου